Topdivisie (m) brengt direct al thrillers

24 Sep 2018 - Reinier de Boer

Het was op de eerste wedstrijddag van de competitie bij de mannen in de Topdivisie direct al raak. In maar liefst drie wedstrijden wist een ploeg een opgelopen 0-2 achterstand alsnog goed te maken en met 3-2 te winnen. Dat belooft wat voor het vervolg van de competitie, want de start stond al bol van de thrillers. Degradant Inter Rijswijk was de enige die met 3-0 won en gaat dan ook aan kop.

Reflex had het erg moeilijk met ZVH Volleybal dat via 25-27 en 11-25 op een 0-2 voorsprong kwam. De ploeg van Henk Gootjes knokte zich sterk terug en sleepte via 25-15, 25-18 en 17-15 de wedstrijd alsnog uit het vuur. ,,Ik ben erg blij met de mentaliteit van mijn team. Na 2-0 zo sterk terugkomen tegen een sterke tegenstander (ZVH is één van de sterkere teams in onze divisie) is knap. Dit zit dus in het team, mooi dat dat nu al duidelijk wordt. We hebben onze opstelling na de tweede set gewijzigd, waardoor ZVH van slag raakte. Ook onze instelling veranderde. Daarnaast baal ik natuurlijk van de eerste twee sets. We hebben hier ver onder ons niveau gespeeld. Daar gaan we mee aan de slag,” zegt Gootjes.

Een zelfde scenario voltrok zich bij DIO/B tegen HLB Van Daal/DS. DIO/B nam een 2-0 voorsprong via 26-24 en 25-20, maar de ploeg van Edwin ten Kate verloor toch nog met 2-3 via 22-25, 18-25 en 12-15. ,,We hebben een groot gedeelte van de wedstrijd een goed niveau neergezet. 2-0 Voor en in de derde set geloof ik zelfs nog met 17-13 voor. Dat mogen we dan niet meer weggeven, niet op dit niveau. HLB wisselde hun spelverdeler die een veel hoger tempo ging spelen, waardoor de aanvallers bij hen weer effectiever konden worden. Ze gingen er weer in geloven na de winst in de 3e set en hielden dat goed vast aan het begin van de vierde set waarin we eigenlijk direct op grote achterstand werden gezet. Dan in de vijfde set blijven we mooi bij en zelfs nog een puntje voorsprong rond de tien punten. Daarna was er een aantal discutabele ballen dat niet mee zat en dan verlies je die vijfde ook nog nipt. We hadden ze op het randje staan, maar hebben verzuimd ze eraf te duwen,” zegt Ten Kate.

Ook de noordelijke derby tussen Sudosa-Desto en Donitas werd een regelrechte thriller. De Assenaren begonnen uitstekend en wonnen de eerste twee sets met 27-25 en 25-22. In de derde set kreeg Sudosa-Desto bij 24-23 en 25-24 tot twee keer de kans de wedstrijd te beslissen, maar Donitas ontsnapte en won de derde set met 26-28. In de vierde set was het nog spannend en die won Donitas met 22-25, maar in de vijfde set was de wedstrijd gespeeld en besliste Donitas het enerverende duel via 9-15 in de vijfde set en pakte alsnog de 2-3 winst.

Debutant Dynamo 2 kende niet haar droomstart in de Topdivisie. Tegen het sterk vernieuwde Volley Tilburg verloor de ploeg van trainer Jorg Radstake met 3-1 via 16-25, 25-21, 25-23 en 25-23. Dynamo 2 scoorde een punt meer dan Volley Tilburg, maar bleef toch met lege handen achter. ,,Als team en dus ook als coach zijn we teleurgesteld over de toenemende foutenlast, waardoor we de kans op een goed resultaat en een sterk begin van de competitie hebben laten lopen,” zegt Radstake. ,,Op cruciale momenten hebben we eenvoudig lijkende acties (rallypasses, defences, opslagen en overname set-ups) niet goed genoeg uitgevoerd, met frustratie tot gevolg.”

Inter Rijswijk begon de competitie uitstekend en won vrij eenvoudig met 0-3 bij MKB Accountants/VCV. ,,De wedstrijd was niet echt een graadmeter voor wat ons te wachten staat in de Topdivisie,” zegt trainer Willy Steenbakkers van Inter Rijswijk. ,,Op de 2e set na was het geen moeilijke wedstrijd, maar dat kan ook niet anders als je ziet wat VCV ten opzichte van vorig seizoen aan kwaliteit heeft moeten inleveren. Voor hen kwam deze wedstrijd te vroeg, maar ik ben er wel van overtuigd dat Hans Seubring deze ploeg met veel uren in de zaal, de komende tijd gaat ombouwen naar een ploeg die in de Topdivisie goed partij kan geven. Dat was zaterdag nog niet het geval daarvoor was het kwaliteitsverschil te groot.” De setstanden waren 11-25, 22-25 en 17-25.

Debutant VCN trof het niet, want het ontving op de eerste dag het sterke Webton/Hengelo. VCN verloor met 1-3 via 21-25, 25-22, 20-25 en 20-25, maar kon goed bijblijven. De gasten scoorden maar tien punten meer en de thuisclub kan dan ook redelijk tevreden zijn met hun debuut in de Topdivisie.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.