WK speeldag 3: Brazilië wint titanenstrijd

14 Sep 2018
(©FiVB)

De Nederlandse mannen hadden na de nederlaag tegen Canada rust op donderdag. Dit gold niet voor zestien andere landen op het WK.

Titanengevecht

Brazilië – Frankrijk, dat van tevoren werd aangekondigd als topwedstrijd, draaide uit op een waar volleybalspektakel. Brazilië begon sterk door in de eerste set Frankrijk in de moeilijkheden te brengen met harde services. Na een prachtig eenmansblok van Lipe op Earvin Ngapeth liep Brazilië uit naar een 19-15 voorsprong. Frankrijk daar tegenover maakte een hoop fouten waardoor de eerste set naar Brazilië ging. De Olympisch kampioen kon hun sterke service- en blokkeringsspel doorzetten, waardoor ook de tweede set gewonnen kon worden. In de derde set begon de coach Franse Tillie,  met drie nieuwe spelers binnen de lijnen. Wissels Thibault Rossard en Jean Patry bewezen hun waarde door Frankrijk terug te brengen op 2-1. De vierde set werd een kraker. Brazilië kwam op een 16-14 voorsprong, maar geweldenaar Ngapeth liet de Fransen in leven met een fantastisch blok op Lucas Saatkamp. Met 25-23 dwong Frankrijk een beslissende set af. De vijfde set is de moeite waard om terug te kijken. In een tiebrak, vol met prachtige rally's, komt Frankijk op een 10-7 voorsprong. Dit blijkt niet genoeg te zijn voor de winst, want mede door goed serverend en blokkerend werk, wisten de Zuid-Amerikanen toch nog te winnen. (25-20, 25-20, 20-25, 23-25, 15-12)

Verassing in poule D

Voor ruim 5000 volleybalfans wist Iran te stunten tegen gastland Bulgarije. De Bulgaren oogde nerveus en hadden vanaf set 1 de service niet op orde. Iran deed het daarentegen zowel op serverend als passend vlak een stuk beter. De Iraanse spelverdeler Marouf wist door de goede receptie zijn aanvallers uitstekend te bedienen. Met deze overwinning zet Iran een goede stap naar een toppositie in de poule.

Italië oppermachtig

Voor eigen publiek trad Italië aan tegen België. De verwachtingen van deze wedstrijd lagen hoog, maar de Italianen wisten met klinkende cijfers het verlies in de kwartfinale van het EK in 2017 tegen de Rode Duivels te wreken. Op elk vlak was het thuisland oppermachtig. Spelverdeler Simone Giannelli was een van de uitblinkers door zijn middenaanvallers keer op keer op maat te bedienen. Daarnaast wist Ivan Zaytsev veelvoudig tot scoren te komen en services af te leveren van boven de 125 km/uur. (25-20, 25-17, 25-16)

Ook coach van de Belgen, Andrea Anastasi, moest zijn meerdere erkennen in Italië. ,,Dit was geen eens een wedstrijd te noemen. Italië is op dit moment veel beter dan dat wij zijn. Het gebrek aan ervaring in dit soort internationale wedstijden helpt ons niet.”

Puntverlies voor VS

Australië heeft goede zaken gedaan door vanuit een 0-2 achterstand terug te komen en zo een belangrijk punt van de Verenigde Staten af te pakken. De Amerikanen, die voor de tweede dag op rij een vijfsetter speelde, heeft nu een dagje rust om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Rusland.

Mark Lebedew, hoofdcoach aan Australische zijde, was blij met het punt. ,,Dit punt is cruciaal voor onze ranking in poule C. Ik ben blij dat we een goed niveau hebben neergezet tegen een kwalitatief topteam als de Verenigde Staten.”

 

Verdere uitslagen:

Egypte – Canada, 0-3 (25-27, 28-30, 19-25)

Puerto Rico – Polen, 0-3 (14-25, 12-25, 15-25)

Dominicaanse Republiek – Japan, 0-3 (20-25, 16-25, 16-25)

Kameroen – Servië, 0-3 (28-30, 16-25, 17-25)

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.