WK: de wedstrijden van woensdag

13 Sep 2018
(©FiVB)

Nederland verloor gisteren de eerste poulewedstrijd met 0-3 tegen Canada. Een teleurstellende wedstrijd, maar gelukkig stonden er nog meer interessante affiches op het schema. Achttien andere teams kwamen namelijk op de woensdag ook in actie. 

Frankrijk goed van start

Voordat de Nederlandse mannen de strijd aangingen met de Canadezen, vond eerder in de hal in Ruse de eerste wedstrijd van poule B plaats: Frankrijk- China. De Fransen, die kanshebber zijn voor een medaille, konden zich geen betere start wensen. Vanaf set 1 was hoofdaanvaller Stephan Boyer aan Franse zijde scherp en liet in de openingsset al elf punten noteren. In de daaropvolgende sets begon het echt te lopen en kon aanvoerder Benjamin Toniutti het spel maken. (25-20, 25-21, 25-17) 

Laurent Tillie, coach van Frankrijk kon opgelucht ademhalen. ,,De laatste keer dat we tegen China speelden verloren we met 2-3, dus nu speelde we erg agressief. Dat hebben we goed gedaan." Voor Frankrijk wacht vandaag Brazillië. ,,We zullen zien wat er gaat gebeuren. We hebben erg goede spelers, maar we moeten ons goed voorbereiden."

Afrikaanse derby

In Bari vond een ware Afrika-derby plaats tussen Kameroen en Tunesië. In het begin van de wedstrijd maakte Kameroen een gespannen indruk. Toch wist het team zich snel te herpakken. Tunesië wist geen antwoord te vinden op het service- en aanvalsgeweld van de tegenstander. Diagonaal David Feughouo van Kameroen werd topscorer met 21 punten. (25-20, 28-26, 25-21)

Aanvoerder Nathan Wounembaina was erg blij met de overwinning. ,,In het begin werden we overweldigd omdat dit ons debuut is in dit toernooi, toch wisten we ons te herpakken. Het is een overwinning voor het hele team."

Iran overtuigt

Outsider Iran is het WK sterk begonnen met een 3-0 zege op Puerto Rico. De winnaars van de Asian Games kwamen al snel op een 3-0 voorsprong in de openingsset, dat door een serie goede blokpunten, werd uitgebreid naar 14-7. Een aanval van Saber Kazemi besliste de eerste set. Ook in set 2 en 3 was het eenrichtingsverkeer. De Iraanse baltovenaar Saeid Marouf wist zijn aanvallers vaak zonder blok te zetten. (25-19, 25-14, 25-18). Voor Iran staat vanavond de clash tegen gastland Bulgarije op het programma.

Urnaut slaat Slovenië naar de overwinning

Slovenië wist woensdag in vier sets te winnen van de Dominicaanse Republiek. Het team uit de Carabiën, met veel jonge spelers, startte goed. Slovenië dat hun allereerste wedstrijd op een WK speelde, begon vanaf set 2 beter te serveren en te passen waardoor het de wedstijd naar zich toe wist te trekken. De Sloveense passerloper Tine Urnaut, spelend voor topclub Modena, werd topscorer met 18 punten. (22-25, 25-13, 25-13, 25-17).

Russische klasse

Rusland heeft goede zaken gedaan tegen Australië. In de eerste twee sets ging het vrij gelijk op, maar in set 3 was het Australisch verzet definitief gebroken. De Russische zege werd mede mogelijk gemaakt door de indrukwekkende middenblokkeerder Dmitriy Muserskiy en diagonaal Maxim Mikhaylov die respectievelijk 13 en 17 punten scoorde. (25-21, 25-20, 25-16).Toch put de Australische aanvoerder Paul Carroll vertrouwen uit de wedstrijd. ,,We speelden tegen een van de beste teams ter wereld. In set 1 en 2 liepen we goed mee, maar hun service leverde ons te veel problemen op. Ondanks ons verlies hebben we een goede prestatie neergezet. We hopen met dezelfde mindset te kunnen spelen tegen de VS."

Opwarmertje voor Brazilië

Olympisch kampioen Brazilië won eenvoudig in drie sets van Egypte. (25-17, 25-22, 25-20) Coach van Brazilië, Renan Dal Zotto kijkt al uit naar de wedstrijd vandaag tegen Frankrijk. ,,We zijn fit en goed voorbereid voor de volgende wedstrijd. Frankrijk is een van de beste teams ter wereld en we moeten gefocust zijn op ieder element als we willen winnen."

Polen te sterk voor Cuba

Polen, dat luid werd aangemoedigd door de ruim 3000 meegereisde fans, wist in vier sets te winnen van Cuba. De regerend wereldkampioen startte goed, mede dankzij een paar harde klappen van Bartosz Kurek. De explosieve Cubanen, met geen speler ouder dan 24 jaar in de selectie, wisten door een goede service de derde set te winnen. Ondanks een 4-8 voorsprong in het vierde bedrijf kon Cuba er geen vijfde set uit slepen. (25-18, 25-19, 21-25, 25-14) 

België versus Argentinië

In Florence werd een interessante wedstijd gespeeld. Argentinië ging goed van start, maar maakte op de belangrijke punten in de eerste twee sets te veel fouten. De Zuid-Amerikanen knokte zich terug en wonnen, onder leiding van buitenaanvaller Facundo Conte, de derde set. België begon weer beter te blokkeren en na een intense wedstrijd van 1 uur en 45 minuten was de overwinning een feit. (25-19, 25-19, 22-25, 25-19). Aanvoerder Sam Deroo was met 21 gescoorde punten de sleutel tot succes. ,,Vandaag hebben we drie belangrijke punten gewonnen voor de strijd om de topposities de poule (A). We zijn er van bewust dat het cruciaal is om geen enkele set te verspillen om de laatste fase van het toernooi te bereiken." Vanavond wacht Italië voor de Belgen. 

Kraker in Bari

De eerste topwedstrijd in poule C, tussen de Verenigde Staten en Servië, draaide uit op een vijfsetter. In een hoogstaande wedstijd, die meer dan twee uur duurde, trokken de Amerikanen aan het langste eind. Van de twaalf spelers die in de eerste set op het veld stonden, spelen er zeven in de huidige Italiaanse competitie. In set 1 was Servië de baas, met de linkshandige Uros Kovacevic en Aleksandar Atanasijevic als belangrijke aanvallers. In set 2 waren de rollen omgedraaid en leken de Serven het kwijt te zijn. De derde set ging gelijker op, maar Servië wist op een 2-1 voorsprong te komen. Amerika nam het initiatief weer in handen en trok de stand, dankzij de uitstekend spelende Aaron Russell, gelijk. In de beslissende tiebreak wisten de Amerikanen te domineren en de winst binnen te slepen. (15-25, 25-14, 21-25, 25-20, 15-10)

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.