Nederland kansloos onderuit tegen Canada

12 Sep 2018 - Eric Roeske
(©FiVB)

Na 16 jaar WK-loos te zijn geweest mochten de Lange Mannen na een lange voorbereidingsperiode met veel oefenwedstrijden eindelijk aan de bak. In het Bulgaarse Ruse trad Oranje aan tegen Canada, de nummer zes op de wereldranglijst. Nederland kwam er niet aan te pas en verloor met 0-3. Alleen in de tweede set was er lange tijd sprake van twee gelijkwaardige partijen. In krap anderhalf uur was het gedaan, 15-25, 23-25 en 18-25.

Bondscoach Gido Vermeulen startte met Daan van Haarlem, Gijs Jorna, Jasper Diefenbach, Nimir Abdel-Aziz, Michael Parkinson en Thijs ter Horst in de basis. Maar het waren de Canadezen die voortvarend uit de startblokken kwamen. Het was in no time 0-4. Het eerste Oranje succesje was een succesvol blok van Diefenbach en Jorna. Toch was een snelle time-out bij een achterstand van 1-5 noodzakelijk. Twee challenges brachten Oranje enigszins terug in de wedstrijd. Langzaam kwam Nederland op toeren en scoorde 6-9, maar 6-12 was aanleiding voor nieuwe time out. Canada had aanzienlijk meer aanvalskracht. Het initiatief lag bij Canada, en het was vooral te danken aan het slechte serveren van de Noord Amerikanen dat het geen afdroog-set werd. Toch bouwde Canada gestaag haar voorsprong verder uit. Via 12-20 werd het toch nog vlot 15-25.

In de tweede set liet Nederland haar klasse zien. Met Nimir Abdel-Aziz als belangrijkste speler werd het eindelijk een wedstrijd, met Oranje na een stroef begin veelvuldig  op een bescheiden voorsprong. Ook Jasper Diefenbach liet zich nadrukkelijk gelden in zijn laatste toernooi. Er werd veel agressiever gespeeld, met zelfs een voorsprong van 18-16. Het monsterblok van Canada gooide op dat moment echter roet in het eten. Tot 20-20 bleef het gelijk op gaan, maar aan het eind waren het toch de Canadezen die aan het langste eind trokken: 23-25.

In set drie ging het weer net als in set één: onnodige verliespunten aan het begin. Met een ace naar 0-4, even terug op 3-4 maar razendsnel op 3-9. Het probleem van Oranje was vooral de passing. Canada strafte iedere fout van Nederland meedogenloos af. Via 9-15 en 10-16 gloorde er nog even hoop: het team knokte zich terug naar 15-18, waarna Canada het afmaakte in 17-25.

Vermeulen heeft 48 uur de tijd zijn ploeg weer op orde te krijgen voor de vier komende wedstrijden, vanaf vrijdag iedere dag één. Te starten met China. Een cruciaal duel omdat op papier dat land én Egypte de ploegen zijn waartegen het moet gebeuren om een plek bij de beste vier te bereiken.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.