Jeugd Oranje meisjes winnen brons op Zeslandentoernooi

19 Aug 2018 - Andre Triep
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Op het WEVZA zeslandentoernooi op Papendal heeft Jeugd Oranje meisjes door een duidelijke 3-0 overwinning (25-17, 25-14, 25-17) op Zwitserland brons gewonnen. Dat was een knappe prestatie, waar bondscoach Eelco Beijl zeer tevreden mee was. Hij sprak van een leerzaam toernooi. Drie speelsters van Jeugd Oranje vielen individueel in de prijzen: Iris Vos (als beste buitenaanvalster), Annemarie Venema en Anneclaire ter Brugge (beide als beste middenblokkeerster). En de jonge Pleun van der Pijl van de Alkmaarse volleybalclub Alvoco mocht haar debuut maken. Frankrijk won verrassend de finale van het sterke België met 3-0.

Hoewel dit eigenlijk een achtlanden toernooi zou zijn (sterke landen als Italië en Duitsland deden helaas niet mee) speelde Jeugd Oranje deze week vier wedstrijden. Alle speelsters kregen speeltijd, hoewel bondscoach Eelco Beijl veelal van de volgende basis uitging: Kim Klein Lankhorst (setter), Iris Vos (passer/loper), Anneclaire ter Brugge (midspeelster), Jolijn de Haan (diagonaal), Jette Kuipers (passer/loper), Annemarie Venema (midspeelster) en libero Romy Brokking.

De eerste wedstrijd ging tegen Frankrijk en telde niet mee voor de competitie. Jeugd Oranje won die wedstrijd met 3-0 (25-23, 25-23, 25-20) na een wedstrijd met lange rally’s, want beide teams streden voor elk punt. De Nederlandse aanval was net iets sterker. De tweede wedstrijd ging tegen België en die telde wel mee. Daardoor stond er veel spanning op de wedstrijd, vooral omdat de twee grote supportersgroepen voor sfeer zorgden. België legde veel servicedruk op de passlijn van Jong Oranje en stond verdedigend goed georganiseerd. Jong Oranje kon door de zwakke passing en persoonlijke fouten nooit in zijn ritme komen en bezweek onder die druk, met uitzondering van Iris Vos, die sterk speelde. België won daardoor met 0-3 (21-25, 12-25, 20-25).

De derde wedstrijd tegen Zwitserland was de laatste poulewedstrijd en Jeugd Oranje gooide nu alle schroom van zich af en liet zien waartoe het in staat is. Jong Oranje was aanvallend sterk via Iris Vos en Jolijn de Haan en had weer geloof in zichzelf en Zwitserland werd eenvoudig met 3-0 (25-17, 25-11, 25-15) verslagen. Door dit resultaat mocht Jong Oranje op de slotdag voor de derde plaats weer tegen Zwitserland spelen. En dat ging weer goed. Jeugd Oranje was vooral serverend sterk, waardoor het een duidelijke overwinning werd (25-17, 25-14, 25-17).

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.