Jong Oranje meisjes winnen oefenwedstrijd in Frankrijk met 4-0

13 Aug 2018 - Andre Triep
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De selectie van bondscoach Julien van de Vijver is de oefenstage in Frankrijk ter voorbereiding op het EK, dat begin september in Albanië wordt gespeeld, goed begonnen. In Toulouse werd de eerste van een serie oefenwedstrijden tegen Jong Frankrijk met 4-0 gewonnen (25-17, 25-20, 25-21, 28-26). Jong Frankrijk speelt in een andere poule dan Jong Oranje. Beide teams waren met de complete selectie aanwezig. Bij Jong Frankrijk liet de coach alleen de basis spelen. Bij Jong Oranje kwamen bijna alle speelsters in actie. Alleen Lisa Nobel en Indy Baijens speelden niet. Het feit dat de wissels bij Jong Oranje het resultaat niet beïnvloedden zegt iets over de breedte van de selectie. Kirsten Broring maakte haar internationale debuut. Gestart in Nootdorp is de 1.90m lange midspeelster via de Pointmaker Volley Trainingen en Inter Rijswijk razendsnel in Papendal terecht gekomen en nu dus jeugdinternational.

Bij Frankrijk had diagonaal Amelie Rotar een hoofdrol tijdens de kwalificatie voor het EK. Tijdens de plaatsingswedstrijden tegen Roemenië en Wit-Rusland scoorde zij 44% van de aanvalspunten. In de beslissende wedstrijd tegen de Belgische meisjes (met Fien Callens als coach) scoorde zij zelfs 69% van de aanvalspunten, met als top een rendement van 88% van de aanvalspunten in de beslissende vijfde set. Jong Oranje was dus voor haar gewaarschuwd. Haar aandeel was deze wedstrijd wat lager (gemiddeld 39% van de aanvalspunten). In deze wedstrijd kon je soms wel spreken van een duel van de diagonaalaanvalsters (18 punten voor Vera Mulder tegen 17 punten voor Amelie Rotar. Maar bij Jong Oranje scoorden ook de andere aanvalsters veel. Bij Frankrijk scoorde de midspeelster Amandha Sylven veel (16 punten), maar de passer/lopers hadden een erg laag aanvalsrendement (19 resp. 25%). De Nederlandse aanval had elke set een hoger aanvalsrendement dan de Franse aanval, maar voor al in de eerste set (48% tegen 27%voor Frankrijk). Deze wedstrijd scoorde Jong Oranje vooral over de buitenkanten. De verdeling van de aanvalspunten was: passer/lopers (49%), diagonaal (25%), midden (12%), Sarah van Aalen (12%). Dat laatste, de hoge score van onze spelverdeelster erg knap van haar (terwijl ze afgelopen dinsdag geen groepstraining kon doen)!

Bondscoach startte in de eerste set met Sarah van Aalen (setter), Annick Meijers (passer/loper), Hester Jasper (passer/loper), Vera Mulder (diagonaal), Eline Geerdink (midspeelster), Demi Korevaar (midspeelster) en Susanne Kos (libero) en Dagmar Boom (libero). Zij bleven twee sets staan, maar Rianne Vos en Anna Zijl vielen in de loop van de tweede set in. Vanaf de derde set kwam Kirsten Broring erin voor Demi Korevaar. In de vierde set kregen Charlot Vellener, Rianne Vos en Anna Zijl ook een basisplaats.

In de eerste set was Jong Oranje aanvallend en serverend dominant, met een hoofdrol voor Vera Mulder die 7 punten scoorde. In de tweede set gingen Jong Oranje en Frankrijk gelijk op in de aanval (beide 13 aanvalspunten), maar de blokpunten en de lagere foutenlast bij Jong Oranje waren bepalend. De hoofdrol was deze set voor Annick Meijers met 8 punten. In de derde set was Jong Oranje aanvallend weer dominant, met weer Vera Mulder in de hoofdrol. In de vierde set was Jong Oranje iets beter met de aanval, de serve en het blok, maar de iets grotere foutenlast gaf Jong Frankrijk kansen. Op 21-18 leek de set voor Jong Oranje vrijwel binnenhalen, maar het werd nog even spannend. Toch ging de bonusset op 28-26 ook naar Nederland. Naast Vera Mulder (7 punten) had Anna Zijl met 7 punten een hoofdrol in deze set.

Gescoorde punten bij Jong Oranje: Vera Mulder (18), Eline Geerdink (12), Annick Meijers (10), Sarah van Aalen (10), Anna Zijl (10), Hester Jasper (7), Rianne Vos (5), Kirsten Broring (4), Demi Korevaar (1), Charlotte Vellener (1)

Jong Oranje heeft inmiddels ook op zondag 12 augustus in Toulouse tegen Frankrijk gespeeld. Het verslag verschijnt morgen op Volleybalkrant

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.