Oranje groeit naar topvorm

11 Aug 2018 - door Kees Tanis
Anne Buijs was uitblinker bij Oranje (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje lijkt van dag tot dag te groeien naar de topvorm die nodig is om het grote doel, een podiumplek op het naderende WK, te verwezenlijken. Turkije werd vanmiddag in de halve finale van de Rabobank Super Series met 3-0 overtuigend aan de kant gezet. Gaf Oranje in de poulewedstrijd de eerste set tegen de ploeg van voormalig bondscoach van Oranje Giovanni Guidetti nog weg, vandaag was er voor Turkije, dat Ebrar Karakurt duidelijk miste in de basis,  helemaal niks te halen.

Onder aanvoering van een vrijwel foutloos spelende Anne Buijs pakte Oranje vooral de eerste twee sets moeiteloos. Guidetti had zijn speelster overduidelijk de opdracht gegeven om de lange aanvalster al meteen uit de wedstrijd te serveren. De Italiaan moet met zijn ogen hebben staan knipperen toen hij zag dat zijn voormalige pupil de ene na de andere bal perfect bij spelverdeelster Laura Dijkema bracht. Die kon dan ook naar hartelust variëren in de aanval. Sloetjes, Balkestein, Beliën en Lohuis profiteerden volop. Bij Oranje lukte vrijwel alles. Alleen serverend werd regelmatig iets te veel risico genomen om de Turken gelijk onder druk te zetten. Turkije kon daardoor tot 9-8 nog bijblijven, maar een tussensprint naar 16-11 boorde elke illusie de grond in. Lohuis scoorde op mid, Beliën volgde met een fraaie omloopbal en toen Sloetjes twee keer scoorde met haar serve, was Oranje er vandoor. Turkije liet de aanval vaak over positie 2 lopen, maar oogstte daar geen succes mee. Dat het voor Oranje niet veel uitmaakt wie in het veld staan, bleek toen bij de dubbele wissel Britt Bongaerts en Celeste Plak de lijn voortzetten. Oranje liep uit naar 22-16. Na de terugwissel kwam Turkije nog even dichterbij tot 22-21. Marrit Jasper nam zoals wel vaker de passlijn voor haar rekening en met 25-22 was de eerste set voor Oranje.

Snoeihard

De tweede set liep zo mogelijk nog perfecter dan de eertste. Beliën scoorde met een omloopbal, Buijs plaatste een killblock en Maret Balkestein scoorde met haar lastige serve een ace. Na nogeens een driemansblok stond de 7-3 al weer op het scorebord. Guidetti stond zich zichtbaar te ergeren aan het spel van zijn team. Maar als middenaanvalster Juliët Lohuis set-ups achterover gaat geven die Balkestein vervolgens snoeihard op de grond timmert, dan is er geen houden meer aan. Oranje liep uit naar 21-12 en 23-15. Opnieuw leek Turkije nog een eindsprintje in te zetten, maar verder dan 25-18 kwam het niet.

In de derde set bracht coach Jamie Morrison Celeste Plak in het veld voor Anne Buijs. Plak begon wat ongelukkig met enkele foute servicepasses. Daar stond sterk serveerwerk van Lohuis tegenover. Oranje begon toch wat meer onnodige foutjes te maken, waardoor Turkije zelfs een 8-13 voorsprong nam. Dankzij fraaie verdedigende acties van  Myrthe Schoot kroop Oranje puntje voor puntje dichterbij. Met een mooie serviceserie van Beliën was het 13-14. Tot 20-21 wist Turkije steeds een nipte voorsprong vast te houden. Met twee tipballen van Plak trok Oranje opnieuw aan het langste eind, 25-23.

Juiste ritme

Anne Buijs vertelde na afloop dat ze blij was dat het aanvallend weer goed bij haar ging draaien. ,,De eerste wedstrijden had ik wat moeite om het juiste ritme met de setters te vinden. Dat ging vandaag een stuk beter.'' Over haar goede servicepasses: ,,Ze zoeken mij vaak wel op, omdat tegenstanders weten dat dat mijn zwakke plek is. Maar als je dan gaandeweg ziet dat ze je in de serve niet meer opzoeken omdat het passen wel lukt, is dat een heerlijk gevoel. En we hebben nog altijd Marret Jasper achter de hand als het even niet loopt. Het kan allemaal best nog wel wat beter, maar we gaan de goede kant op.'' 

Oranje speelt zondag in de finale tegen Rusland, dat eerder vanmiddag Italië met 3-0 klopte. De finale begint om 17 uur. Daarvóór spelen Italië en Turkije om de derde en vierde plek.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.