Oranje ook te sterk voor Rusland

09 Aug 2018 - door Kees Tanis
archieffoto Anne Buijs in actie (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje heeft ook de derde wedstrijd in de Rabobank Super Series in Hoogeveen gewonnen. Rusland werd met de nodige moeite met 3-2 verslagen.

Jamie Morrison stuurde een basisteam het veld in dat nogal afweek van de vorige twee wedstrijden tegen Turkije en Italië. Juliët Lohuis mocht zich op mid naast Nicole Koolhaas laten zien in de plaats van vaste waarde Yvon Beliën. De spelverdeling was in handen van Britt Bongaerts. Celeste Plak speelde als buitenaanvalster voor Maret Balkestein en Kirsten Knip vulde de liberorol in.

De wijzigingen maakten dat Oranje één set nodig had om in het goede ritme te komen. In de eerste set scoorde Rusand punt na punt met een sterke blokkering en al snel stond het 6-15. De servicedruk van de Russen zorgde dat de pass van Oranje te wensen overliet. Toch probeerde Bongaerts waar het maar even kon een eerste tempobal te spelen op de middenaanvalsters. Dat lukte steeds beter en betaalde zich uit in de rest van de wedstrijd. Op 13-23 kwam Oranje nog wel terug tot 16-24, maar de Russen pakten met een vrijwel niet te stuiten Kseniia Parubets de eerste set met 16-25.

Morrison bleef vertrouwen houden in zijn beginopstelling en Oranje ging steeds beter spelen. Sterspeelster Lonneke Sloetjes speelde een wisselende partij. Dat gold ook voor Anne Buijs, die vaak ietwat ingehouden sloeg waardoor veel ballen te verdedigen waren. De keren dat ze wel voluit uithaalde, was het bijna altijd meteen raak. Oranje kwam desondanks in de tweede set na 8-6 met twee perfect gespeelde snelle aanvallen op mid van Koolhaas op 10-8. Bongaerts bleef goed variëren, waardoor Lohuis twee keer op rij een omloopbal kon scoren. Op 19-17 leek een beslissend gaatje geslagen maar door twee passfouten van Buijs kwam Rusland toch weer langszij. Dankzij een killblock kwam Oranje via 23-20 op 25-22.

Oranje stootte door in de derde set. Met een mooie servicereeks van Plak kwam een 12-6 op het scorebord te staan. In een fase dat Bongaerts te veel de buitenkant zocht en de aanval daardoor te voorspelbaar werd, kroop Rusland toch weer dicherbij, naar 14-13 en zelfs 15-15. Daarna leek de weerstand van Rusland gebroken, want Oranje liep uit naar 18-15 en dankzij één van de fraaie doortikballen van Bongaerts zelfs naar 24-18. Het eerste setpunt was meteen raak en de 2-1 in sets was een feit.

Dat Rusland een vechtersploeg heeft was gisteren te zien, toen een 2-0 achterstand tegen Turkije in een 3-2 winst werd omgezet. Ook tegen Oranje wenste de ploeg van Vadim Pankov nog niet te buigen voor Oranje. In de vierde set werd dankzij opnieuw een sterk blok een 2-7 voorsprong genomen. Beide ploegen begonnen net als in de eerste set steeds rommeliger te spelen. Oranje pakte op 10-9 de voorsprong, maar Rusland kwam terug en nam op 15-16 de leiding. Die werd niet meer afgegeven, zodat na 21-25 een vijfde set nodig was om een winnaar aan te wijzen. Rusland leek bij 5-8 aan het langste eind te trekken. Maar ook Oranje was gebrand om in de sfeervolle en vrijwel uitverkochte sporthal Activum de eerste fase van het toernooi winnend af te sluiten. Op 9-9 kwam Oranje op gelijke hoogte. Twee time-outs van Rusland konden niet verhinderen dat Oranje op 15-12 de winst pakte.

Eerder op de avond wist Italië met 3-1 te winnen van Turkije.

De vier teams verhuizen nu naar Eindhoven om daar zaterdag en zondag in kruisfinales uit te maken wie zich winnaar mag noemen van dit toernooi, dat vooral dient als voorbereiding op het WK in Japan. Dat begint op 29 september. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.