Winst en verlies voor Lange Mannen tegen Italië

06 Aug 2018 - Coen Kaaij
© Federazione Italiana Pallovollo

Nederland heeft de eerste winst binnen in aanloop naar het WK dat op 9 september in Bulgarije begint. In het Italiaanse Cavalese wonnen de Lange Mannen de tweede wedstrijd, die precies 22 jaar na de Olympische finale van Atlanta werd gespeeld, met 3-2. Op vrijdag werd de eerste wedstrijd met 3-1 verloren. 

Beide landenteams zijn in voorbereiding op het wereldkampioenschap dat over ruim een maand in Bulgarije en Italië wordt gespeeld. Vorig jaar speelden Italië en Nederland in aanloop naar het EK ook al oefenwedstrijden tegen elkaar in het kader van de Gelderland Cup. Dit keer was het de beurt aan de Italianen om Oranje te ontvangen.

Sterrenensemble
Op vrijdag stuurde bondscoach Blengini een waar sterrenensemble het veld in. Spelverdeler Simone Giannelli kon in de aanval kiezen tussen Ivan Zaytsev op diagonaal, in het midden begonnen Simone Anzani en Daniele Mazzone, op de buitenkant speelden Osmany Juantorena en Filippo Lanza. Met Massimo Colaci als libero was het A-team compleet. 

Daartegenover zette Gido Vermeulen zijn starting line-up: Wessel Keemink, Fabian Plak, Robbert Andringa, Nimir Abdelaziz, Michael Parkinson, Thijs ter Horst en libero Dirk Sparidans. Aanvankelijk ging het nog gelijk op in de eerste set, totdat Filippo Lanza aan service kwam. Op zijn opslag sloeg Italië een gat dat niet meer te overbruggen was. Met 25-17 ging de set verloren. In de tweede set kwam Oranje niet dichterbij.

In set drie ging het stukken beter, Oranje kon in de buurt blijven bij de Azzurri. Op 27-28 verzilverde Robbert Andringa het setpoint met een listige service die precies de netband aantikte en linea recta in het Italiaanse veld neerviel. De orde was alleen alweer gauw op zaken gesteld, via topscorer Zaytsev (21 punten) trok Italië de wedstrijd naar zich toe: 25-20. Topscorer aan Nederlandse kant was Nimir Abdelaziz met 20 punten, Andringa sloeg 12 punten binnen.

Herbekijk hier de gehele wedstrijd


Historische datum
4 augustus 1996 is voor vele volleyballers een historische datum, de dag dat Nederland in Atlanta 1996 de gouden medaille won door Italië te verslaan in een nagelbijtende vijfsetter. Met die prestatie in gedachten begon Vermeulen met een andere basis aan de tweede wedstrijd. Daan van Haarlem zette de lijnen uit, Wouter ter Maat op de diagonaal. In het midden speelden Jasper Diefenbach en Tim Smit, Gijs Jorna en Maarten van Garderen verzorgden samen met libero Just Dronkers de receptie. 

Blengini gaf Zaytsev, Enrico Cester, Filippo Lanza en Simone Anzani vrijaf, maar de kracht van het Italiaanse team bleef hoog. Er stond een waar Trentino-collectief binnen de lijnen met spelverdeler Giannelli, diagonaal Gabriele Nelli en middenman Davide Candellaro. Zo zag Maarten van Garderen zijn teamgenoten van komend seizoen van dichtbij in het stof bijten.

Want de zaterdag werd de dag van Oranje. Er werd, net als 22 jaar eerder, in vijf sets gewonnen, 25-21, 21-25, 25-23, 25-27, 14-16. Wouter ter Maat voerde de scorerslijst aan met 24 punten, gevolgd door Tim Smit (12).

Frankrijk
Komend weekend oefent Oranje verder richting het WK, dat op 12 september voor de Lange Mannen begint met een wedstrijd tegen Canada. Frankrijk is in Montpellier de tegenstander, er worden twee wedstrijden gespeeld.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.