Keizer/Meppelink wint eerste Major medaille in Wenen

05 Aug 2018 - Bob Bruinenberg
Sanne Keizer en Madelein Meppelink (©FiVB)

Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben bij het 5 -sterren toernooi in Wenen brons gepakt. Na verlies in de halve finale tegen Barbara/Fernanda (BRA), rekende het duo in de troostfinale af met een ander Braziliaans duo: Carolina ‘Carol’ Salgado en Maria Antonelli. Het is de eerste keer dat Keizer/Meppelink een podiumplaats pakt bij een major-toernooi. Het toernooi van Wenen is een van de 5-sterren toernooien van de World Tour. De andere toernooien, die na het WK de hoogste categorie hebben, zijn in Gstaad en Fort Lauderdale.

Verloren halve finale
In een uitverkocht, bloedheet stadion traden Sanne Keizer en Madelein Meppelink aan tegen de sterke Barbara Seixas De Freitas en Fernanda Alves. Het Braziliaanse duo is bezig aan een sterk seizoen, met al een 5-sterren toernooizege in Fort Lauderdale. Het verschil in de eerste set werd al vroeg duidelijk. Met Fernanda aan service zetten de Brazilianen Madelein Meppelink stevig onder druk. Drie killblocks later stond er 4-1 op het scorebord, een achterstand die het Nederlandse duo niet meer in kon halen (17-21). De tweede set zat er meer gecontroleerde felheid in het spel van Keizer/Meppelink, wat resulteerde in een 5-2 voorsprong. Die voorsprong verdween echter al vrij snel als sneeuw voor de zon. Barbara/Fernanda schakelden een tandje bij en met een goede block-defense won het duo ook de tweede set (21-23).

Knop om voor brons
Na de verloren halve finale moest er snel een knop op bij Keizer/Meppelink. Twee keer eerder dit seizoen speelde het duo tegen de Braziliaanse Maria Antonelli en Carolina Salgado. Met als resultaat twee verloren wedstrijden. Het verschil zou vooral gemaakt moeten worden in het block. Carol is een van de kleinste, maar sterkste vrouwelijke blockers ter wereld. Haar sterke buikspieren en sublieme timing maken het voor veel tegenstanders lastig om de Braziliaanse te omzeilen. Madelein Meppelink is van eenzelfde kwaliteit en beide dames begonnen de wedstrijd met een killblock.

De hele wedstrijd ging gelijk op, maar het waren de Brazilianen die een gat sloegen (5-8). Met goed verdedigend werk van Sanne Keizer en een ace van Madelein Meppelink kwam het Nederlandse duo terug tot 11-11. Na een hele set stuivertje wisselen, was het Meppelink die uiteindelijk de set binnen haalde met een harde smash (21-19). De tweede set was een kopie van de eerste, waarin beide teams degelijk side-out spel lieten zien. Ook nu waren het Antonelli en Carol die een voorsprong van drie punten behielden. Langzaamaan vocht het Nederlandse duo zich terug in de wedstrijd. Met name een fysiek sterke Meppelink bleef consistent haar side-out scoren, zonder al te veel moeite te hebben met de Oostenrijkse hitte. In de slotfase toonden Sanne Keizer en Madelein Meppelink veerkracht, door met 21-18 de bronzen medaille binnen te slaan.

Het betekent de derde medaille voor het Nederlandse duo, maar de eerste op een Major. Het duo neemt 960 rankingpunten en $20.000 dollar mee naar huis.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.