Jong Oranje wint thriller tegen Duitsland

19 Jul 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Jong Oranje heeft in de topsporthal in Ede voor 350 Oranje-supporters tegen Jong Duitsland geschiedenis geschreven met een zwaarbevochten overwinning op Duitsland. Ook deze wedstrijd waren er prachtige acties en momenten dat Jong Oranje langs de rand van de afgrond ging. In de vierde en vijfde set keek Jong Oranje tegen een grote achterstand aan en leek verdwaald in een escaperoom zonder uitgang, maar de veerkracht van onze jonge Lange Mannen was zo groot, dat ze er wel uit langzaam uitkwamen. Hans Klok zou trots op ze zijn geweest. Ook nu was het vooral een teamprestatie, met Cas Abraham, Bennie Tuinstra en Sjors Tijhuis als voortrekkers. Jong Oranje scoorde 100 punten tegen Duitsland 103 punten, maar had minder unforced errors (30 tegen 32) en won daardoor met 3-2 (25-16, 18-25, 16-25, 25-23,16-14)

Bondscoach Arnold van Ree startte met hetzelfde zevental als de twee voorgaande wedstrijden: Joris Berkhout (spelverdeling), Bennie Tuinstra (passer/loper), Sjors Tijhuis (midden), Daan Streutker (diagonaal), Cas Abraham (passer/loper), David Bes (midden) en Daan Nijeboer (libero). In de eerste set ging het gelijk op tot 7-7. Daarna sloeg een servicebeurt van David Bes een gaatje: 11-7. Een volgende servicebeurt van Bennie Tuinstra sloeg er helemaal in. Met 2 aces van hem en 3 Nederlandse blokpunten werd het 19-9. De Duitse coach Johan Verstappen bleef uiterlijk rustig (“komt tijd komt raad” zal hij hebben gedacht). Het werd uiteindelijk 25-16.

In de tweede set ging Duitsland in 1 servicebeurt, waar de Nederlandse passlijn kraakte naar 4-0. Sjors Tijhuis serveerde (gesteund door aanvalspunten van Daan Streutker) naar 4-4. Op 10-12 serveerde Duitsland naar 10-17. De Nederlandse passlijn had het heel moeilijk. Coach Arnold van Ree bleef uiterlijk kalm en zal aan Shakespeare hebben gedacht (“een koninkrijk voor een passer/loper”), maar daar had hij niets aan. Daarom besloot hij tot de wisseltruc met Nimo Benne erin en eruit voor Cas Abraham. Het leidde de aandacht even af. Gelukkig scoorde Cas Abraham nog een paar aanvalspunten en probeerde Arnold van Ree door Martijn Brilhuis en Noach van Dam in te brengen het tij te keren. Hij kon niet verhinderen dat het 19-25 werd.

In de derde set ging het gelijk op tot 10-10. Daarna kwam voor Duitsland Erik Rohrs aan service en op zijn service werd het 10-19, vooral omdat het Duitse blok de Nederlandse aanvallen tegenhield. Op 16-25 won Duitsland de derde set en waren er donkere wolken voor Jong Oranje.

In de vierde set moest Arnold van Ree op 1-4 al zijn time-out nemen, maar Duitsland sprong naar een voorsprong van 6 punten op 8-14. Dankzij een paar aanvalspunten van Martijn Brilhuis kwam Jong Oranje langzaam terug. Een blokpunt van Joris Berkhout 12-14 zorgde bijna voor aansluiting. Sjors Tijhuis en Bennie Tuinstra zorgden daarna aanvallend en blokkerend voor een voorsprong 19-18. Jong Oranje bleef scherp en liep naar 24-22. Duitsland kwam terug naar 24-23 en daarna mocht een Duitse wisselspeler die nog weinig had gespeeld serveren. Langs de lijn was de spanning in zijn lichaam zichtbaar en het resulteerde in een foutserve: 25-23. Jong Oranje had de afgrond vermeden door met 15 aanvalspunten beter te scoren dan de Duitsers met 7 aanvalspunten.

In de vijfde set was de spanning ten top. Bijna elk punt vergde een lange rally (deze set duurde 21 minuten en duurde daarmee langer dan de eerste set en even lang als de derde set. Duitsland nam de leiding met 4-2 (via 2 blokpunten) en 8-4 (via een ace via de netrand).  Jong Oranje kwam deze set vooral terug door 4 blokpunten van Sjors Tijhuis. Op een servicebeurt van David Bes haalde Nederland terug naar 9-9. Op een servicebeurt van Noah van Dam liep Jong Oranje naar 14-11 (Sjors Tijhuis blokte tweemaal de Duitse diagonaal af). Daarna kwam Duitsland nog terug tot 14-14. Een servefout bij Duitsland bracht de stand op 15-14 en Daan Streutker verzilverde het matchpoint door de bal fraai langs het blok te slaan: 16-14. Het publiek gaf een ovationeel applaus voor Jong Oranje, dat zich plaatste voor het finaleweekend in Den Haag en vandaag wordt duidelijk of het bij de eerste 4 of bij de tweede 4 gaat spelen.

Scores Jong Oranje: Abraham (15 punten), Tuinstra (14), Tijhuis 13 (waarvan 8 blokpunten), Bes (11), Streutker (8), Brilhuis (6), Berkhout (2), Benne (1)

Topscorers Duitsland: Weber (18), Brehme (17), Kalitzek (16)

Vandaag (donderdag) is om 19.30u de laatste belangrijke poulewedstrijd tegen Wit-Rusland!

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.