Oranje vrouwenteams scoren drie op vier bij start EK Beach

17 Jul 2018 - Eric Roeske
Volle bak in Utrecht (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje vrouwenteams scoren drie op vier bij start EK Beach

Vier Nederlandse vrouwenteams kwamen dinsdag aan het eind van de middag en begin van de avond in actie, elk op een andere locatie. Drie van de vier duo’s wonnen hun eerste wedstrijd van de EK Beachvolleybal.

In Utrecht speelden Sophie van Gestel  en Marloes Wesselink hun eerste wedstrijd tegen het Duitse koppel Bieneck /Schneider. Het Oranje duo veroverde een wildcard voor de EK door de finale van de Eredivisie Beach in Groningen te winnen. Voor Wesselink betekent het haar tiende (en laatste) deelname aan een EK. De eerste set ging het nog aardig gelijk op, maar op het eind trokken de Oranje vrouwen toch aan het kortste eind (18-21). In de tweede set was het gauw gebeurd; Van Gestel/Wesselink verloren met 10-21. Na afloop waren beide dames ondanks het verlies enthousiast over de entourage. Wesselink: ,,In de eerste set konden we het goed bijbenen en hadden we best veel rally’s. Het publiek leefde ontzettend mee, geweldig. De meiden kenden ons wel apart maar niet samenspelend, dus moesten duidelijk wennen. In de tweede set zag je het verschil wel tussen hen als een professional team en ons. Morgen twee wedstrijden, maar ik denk dat we de zwaarste tegenstanders gehad hebben. Alhoewel het natuurlijk een EK is dus makkelijke potjes heb je sowieso niet.” Woensdag om 12 uur spelen Van Gestel/Wesselink tegen het dinsdagmiddag winnende Finse team Lahti/Parkkinen, om 17.30 uur tegen het verliezende Letse duo Kravcenoka/Graudina.

In Apeldoorn startten Joy Stubbe en Marleen van Iersel hun EK tegen het Tsjechische duo Bonnerova/Nakladalova. Het werd een gedegen overwinning van 2-0 in 2 keer  21-18. Stubbe/Van Iersel wacht woensdagmiddag nu eerst het Russische duo Bocharova/Voronina, waarna om 18.30 uur het op papier gelijkwaardige Russische team Kholomina/Makroguzova op het programma staat.

Ook Jolien Sinnema  en Laura Bloem kwamen goed uit de startblokken in Den Haag. Zij versloegen het Oekraïense duo Davidova/Shchypkova met 2-0, setstanden 21-18 en 21-18. Woensdag staan ook voor hen twee wedstrijden op het programma, beide keren tegen Zwitserse tandems. Om 12 uur tegen de zusjes Vergé-Depré (3e in de ranking) en om 17.30 uur tegen Eiholzer/Steinemann.

Veel belangstelling ging uit naar de eerste wedstrijd van Sanne Keizer en Madelein Meppelink. Keizer is namelijk met haar tweede carrière bezig nadat ze in 2013 - na vijftien jaar topvolleybal - gestopt was. Een tweeling verder heeft ze nu de focus op de Olympische Spelen van Peking in 2020. De eerste wedstrijd in Rotterdam tegen het Slowaakse duo Strbova/Dubovcova werd gewonnen met 2-0 (21-18 en 21-14). Keizer: ,,We willen zo hoog mogelijk eindigen en dit is een mooie start. We leven van wedstrijd op wedstrijd en morgen wordt natuurlijk een belangrijke dag.” Meppelink: ,,We spelen pas een half jaar samen maar het gaat hartstikke goed.” Ook hen wacht morgen twee wedstrijden. Om 12 uur tegen Jupiter/Chamereau uit Frankrijk en om 18.30 uur tegen het duo Hermannova/Slukova uit Tsjechië, één van de favorieten voor goud.

Woensdagavond worden meteen de lotingen verricht voor de volgende ronden. De poulewinnaars spelen donderdagavond meteen in de achtste finales, de nummers 2 en 3 van de vier poules spelen woensdagmiddag in een zestiende finale eerst een onderlinge voorronde. Poulewinnaars blijven in hun huidige speelstad, andere teams moeten verplaatsen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.