Gastland Frankrijk en Rusland in finale VNL

07 Jul 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Gastland en favoriet Frankrijk en Rusland zijn doorgedrongen tot de finale van de Volleyball Nations League. Frankrijk versloeg Amerika in een zinderende vijfsetter, Rusland verraste met een overtuigende zege tegen Brazilië. 

De fans kregen meteen een heerlijke wedstrijd voorgeschoteld. Frankrijk leek na twee sets op weg naar de overwinning, want via 25-18 en 25-17 was er de 2-0 voorsprong voor het thuisland. Amerika gaf zich echter niet gewonnen en pakte met het kleinst mogelijke verschil de twee daaropvolgende sets (23-25 en 26-28). In set vier leek het er overigens niet op dat de USA er nog een vijfsetter van kon maken, want Frankrijk stond met 19-14 voor. Superster Matt Anderson, speler van Zenit Kazan, hield zijn team echter in de race en zorgde er voor dat er een vijfde set aan te pas zou komen. Frankrijk begon die vijfde set uitstekend, met een 5-1 voorsprong, maar zag niet veel later dat Amerika weer langszij kwam (7-7). Een aantal belangrijke punten van midspeler Le Goff brachten Frankrijk opnieuw aan de leiding, waarna uitblinker Stephen Boyer uiteindelijk het beslissende punt binnen mocht slaan (15-13). Boyer werd met afstand topscoorder met maar liefst 31 punten. Voor Amerika was het Matt Anderson die de meeste punten op het scorebord zette (23 pt). Uiteindelijk maakte vooral de betere service van Frankrijk en de hoge foutenlast bij Amerika het verschil.

Rusland met gemak voorbij Brazilië
In de poulefase was Brazilië nog met 3-1 te sterk voor Rusland, maar tijdens deze halve finale waren de Russen overduidelijk de beste. In set één was het vooral de uitstekende blokkering van Rusland die Brazilië de das om deed (25-17). Ook in de tweede set was het verschil in voordeel van de Russische ploeg al snel gemaakt, terwijl de Brazilianen moeite hadden om de 2,18 meter lange Musersky af te stoppen. Een foutservice van Brazilië bracht de beslissing (25-18). In set drie werd het alleen maar erger en erger voor de regerend Olympisch kampioen. Al snel was het verschil zes punten (15-9), dat door Rusland niet veel later werd uitgebreid naar tien (22-12). Op het eerste matchpoint was het meteen raak, de ace van Kliuka besliste de wedstrijd. 

Morgen gaan Amerika en Brazilië om 17.00 om het brons spelen, de finale tussen Frankrijk en Rusland staat voor 20.45 gepland. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.