USA en Brazilië door naar halve finales VNL

05 Jul 2018 - Coen Kaaij
(©FiVB)

De nummer drie en vijf van de groepsfase hebben zich op donderdagavond geplaats voor de halve finales van de Volleyball Nations League. De Verenigde Staten hadden geen kind aan Polen, dat na twee nederlagen de koffers kan pakken. Brazilië revancheerde zich voor het verlies van woensdag tegen Frankrijk door Servië met 3-0 te verslaan.

De Amerikanen speelden onder leiding van topspelverdeler Micah Christenson (komend seizoen de man die Luuc van der Ent de ballen gaat aanspelen bij Modena) een snel spel, waar vooral passer-loper Taylor Sander het eindstation was. In de eerste set alleen kwam hij al 9 keer tot scoren. Dat was overigens wel de enige set dat Polen in de buurt van het team van John Speraw kon blijven. Het werd 28-26.

Toen Christenson het spel nog beter verdeelde, was er voor het team van Vital Heynen geen houden meer aan. De andere passer-loper Matt Anderson nam een groter deel van de scorelast voor zijn rekening en met twee snelle sets was de overwinning voor de U.S.A. Zij plaatsten zich daarmee voor de halve finale en mogen vrijdagavond tegen Rusland gaan uitmaken wie er eerste in de poule wordt.

Een domper op de feestvreugde was de blessure op een paar punten voor het einde van Taylor Sander, hij kwam na een blok verkeerd neer en het is twijfelachtig of hij in het restant van het toernooi nog in actie kan komen.

Brazilië zet met nodige moeite Servië opzij
In de tweede wedstrijd van de avond was het erop of eronder voor Brazilië dat de openingswedstrijd verloor van Frankrijk. Ze vlogen uit de startblokken en dwongen Servië in de eerste set tot een berg aan fouten. Resultaat was een 25-16.

Vanaf dat moment ging het spel op en naar, punt voor punt. Geen van beide teams liet de andere meer dan twee punten weglopen. De kwaliteit aan beide kanten van het net was om de vingers bij af te likken, soms werden er weergaloze punten gemaakt. Tegen het einde van de set was het toch Brazilië, mede door een prachtige redding van Lucas Loh, aan het langste eind trok. Tekst gaat verder onder de video

De derde set bracht lange tijd hetzelfde beeld als de tweede. Tot een slimme snelle service van Bruno, op het moment dat de Serven nog aan het protesteren waren, de Brazilianen een klein gaatje gaf. Ontdaan van het onrecht was het beste eraf bij Servië en kon Brazilië uitlopen naar een 3-0 overwinning. Mét als afsluiter een geweldig matchpoint, waarin Wallace als een voetbalkeeper met zijn voet nog redding brengt.

Servië zal op vrijdagavond moeten winnen van Frankrijk in drie of vier sets om nog aanspraak te maken op de halve finales. Brazilië is met 4 punten uit twee wedstrijden zeker van een plek bij de laatste vier.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.