Nederland sluit poulefase VNL met zege af

14 Jun 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Nederland heeft de poulefase van de Volleyball Nations League afgesloten met een 1-3 zege op Duitsland. Hoewel de scherpte af en toe ontbrak en de vermoeidheid wat zichtbaar was, wist de Nederlandse ploeg aan de hand van Daalderop en Lohuis toch een duidelijke overwinning op Duitsland te behalen. 

Gisteren plaatste Nederland zich al voor de Final Six, waardoor Morrison vandaag een aantal van zijn basisspeelsters rust kon geven. Met Balkestein-Grothues als tweede libero op papier kreeg Sloetjes vandaag de rol van aanvoerder toegewezen. De basis bestaat uit Stoltenborg, Sloetjes, Plak, Daalderop, Lohuis, Beliën en Knip. Het begin is wat onwennig aan Nederlandse kant met onnodige fouten. Op de service van Beliën begint het beter te draaien en komt Nederland op 7-10. De Duitse ploeg blijft in het spoor door in de servicepass regelmatig met succes Daalderop op te zoeken. Richting het einde van de set neemt Oranje meer afstand aan de hand van de blokkering en eengoedscorende Daalderop. Op 20-24 is er het eerste setpoint, dat op de tweede poging door Daalderop wordt afgemaakt. 

Nederland start goed in set twee met een 2-6 voorsprong. Aan de hand van scores van Lohuis wordt het gat uitgebreid (7-12). Duitsland komt moeizaam tot scoren, terwijl de Nederlandse dames juist vanuit alle posities de bal op de grond krijgen. Een goede serviceserie van Stoltenborg en twee killblocks van Lohuis brengen Nederland van 15-20 naar 15-24, waarna het tweede setpoint met een harde klap van Lohuis door het midden wordt verzilverd. 

Nederland laat Duitsland terugkomen
Duitsland begint scherper aan de derde set met een betere blokkering (6-2). Het lukt Nederland niet om terug te komen, vooral doordat Duitsland beter is gaan serveren. De Duitse ploeg neemt een ruime voorsprong (16-10), maar Nederland kruipt langzaam maar zeker dichterbij. Er sluipen foutjes in het spel van het thuisland, waardoor Nederland weer helemaal aanhaakt (23-23). Op het tweede setpoint voor Duitsland is het via een fout van Plak dan toch raak (26-24) en moet er nog een vierde set aan te pas komen.

Lohuis en Daalderop zorgen voor overwinning
Plak, die geen goede wedstrijd speelde, wordt in set vier vervangen door Jasper. Oranje is vastberaden om in set vier beter voor de dag te komen dan in de vorige set en komt aan de hand van Daalderop en Lohuis op 4-7. Bij Duitsland is het vooral diagonaal Stigrot die punten blijft scoren, waardoor Nederland toch niet echt wegloopt bij hun tegenstander. Aan het eind van de set is het toch de klasse van Nederland die de doorslag geeft. Stoltenborg zet haar team met een ace op 19-24, dat door wederom een killblock van Lohuis meteen afgemaakt wordt. Een goede teamprestatie van Nederland met als uitblinksters de jonge Nika Daalderop (20 scores) en Juliët Lohuis (17 punten, 6 killblocks). De Nederlandse ploeg heeft nu nog twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de Final Six. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.