Oranje naar Final Six na winst op China

13 Jun 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Nederland heeft een plekje bij de Final Six bemachtigd door regerend Olympisch kampioen China met 3-1 te verslaan. In Stuttgart hadden de Nederlandse dames het de eerste twee sets moeilijk, maar daarna was Oranje duidelijk de betere ploeg: 26-24, 17-25, 25-17 en 25-21. 

Morrison koos voor één verandering in zijn basisopstelling met Myrthe Schoot als startende libero. Nederland begint vooral aan het net matig aan de wedstrijd met fouten van Beliën en Sloetjes (2-6). Snel daarna vindt Nederland het ritme en komt na een ace van Beliën voor het eerst op voorsprong (9-8). In het vervolg doen de teams niet veel onder voor elkaar, bij de 'big points' is het verschil dan ook slechts één punt in het voordeel van China. China slaat dan toch een gat aan de hand van de 18-jarige Li. Sloetjes, die net daarvoor een bal in het gezicht kreeg, houdt Nederland in de race. Met Lohuis aan serve maakt Nederlang gelijk (23-23), maar is het China dat als eerst op setpoint komt. Een knappe rally met Sloetjes als eindstation zorgt voor 24-24, waarna een score van Buijs en goede service van Balkestein-Grothues de set beslist (24-26). 

Set twee gaat aanvankelijk gelijk op, maar China neemt afstand door goede scores aan de buitenkanten (6-10). Vooral Buijs heeft moeite in de pass, terwijl ook de blokkering en verdediging nog niet helemaal op orde zijn. Bij 12-20 heeft de Chinese ploeg een ruime voorsprong te pakken en op 14-24 staat er een batterij aan setpoints op het scorebord. Nederland stribbelt nog even tegen, maar de set gaat toch met ruime cijfers naar China (17-25). 

Nederland naar Final Six
In set drie krijgt Lohuis de voorkeur boven Koolhaas. Beide teams scoren vooral met harde aanvallen en houden elkaar in evenwicht. Op de service van Balkestein pakt Nederland een voorsprong (11-8). Met Stoltenborg en Plak binnen de lijnen blijft Nederland lekker spelen en is het bij de tweede technische time-out 16-11. China komt wel wat dichterbij, vooral door foutjes aan Nederlandse kant, maar het verschil is bij de twintig alsnog vijf punten. Buijs zet Nederland dan op het eerste setpoint, dat door een uitgeslagen bal gelijk verzilverd wordt (25-17). 

Het is de service van Beliën die Nederland in de vierde set op voorsprong zet (11-8). De jonge Chinese ploeg lijkt wat vermoeid en maakt weinig gebruik van de kansen die ze krijgen. Plak en Stoltenborg komen opnieuw in het veld en dragen ook hun steentje bij. De marge is dan zes in het voordeel van Oranje, dat onbedreigd lijkt af te stevenen op een overwinning. Sloetjes zet Nederland op matchpoint, dat door Buijs op de tweede poging wordt afgemaakt (25-21). Met opnieuw een uitstekende Sloetjes (27 punten) en ook Beliën, Buijs en Balkestein in de dubbele cijfers verslaat Nederland de regerend Olympisch kampioen en dwingt daarmee een plekje af bij de beste zes. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.