Oranje in wisselvallige wedstrijd langs Argentinië

16 May 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Nederland heeft tegen Argentinië ook de tweede overwinning van de Volleyball Nations League geboekt. In een wisselvallige wedstrijd had Nederland de eerste 1,5 set veel moeite met de Argentijnse ploeg, zette het in de derde set een monsterscore neer en werd de vierde set ook ruim gewonnen. 

Eén wijziging voerde Morrison door ten opzichte van zijn basisteam van gisteren; Myrthe Schoot mocht als libero de lijnen in het achterveld gaan uitzetten. Die pass-lijn werd door de Argentijnse ploeg meteen goed onder druk genomen, waardoor Nederland meteen in de achtervolging moet (1-5). Het spel wat Nederland laat zien is weinig overtuigend en Argentinië profiteert daarvan. Oranje serveert en passt matig, waardoor Argentinië de voorsprong makkelijk vasthoudt (16-22). Op de service van Koolhaas komt Nederland wel iets dichterbij (21-23), maar een foutservice van Nederland bezorgt Argentinië via 22-25 toch de setwinst. 

Ook in set twee ontbreekt de overtuiging bij de Nederlandse dames. Plak, Balkestein en Buijs hebben moeite met scoren en een inschattingsfout van Schoot zorgt voor een achterstand van drie punten (12-15). Met Koolhaas vanaf de servicelijn komt Nederland weer terug en zet het de achterstand om in een voorsprong van twee punten (17-15). De foutenlast bij Argentinië ligt een stuk hoger dan eerst en zorgt ervoor dat Nederland via 25-19 de set wint en de stand weer gelijk trekt. 

Monsterscore voor Nederland
Set drie begint een stuk beter voor Oranje. Buijs en Plak komen beter tot scoren en ook in de blokkering worden er meer punten gepakt. Het lukt Argentinië niet meer om onder de druk van Nederland uit te komen en kijkt al snel tegen een achterstand van tien punten aan (13-3). Ook met Bongaerts en Oude Luttikhuis in de ploeg gaat Oranje vrolijk door met scoren en lijkt alles te lukken. Nederland wint de set uiteindelijk met maar liefst 25-8 (!) en pakt weer de voorsprong. 

Ook met Bongaerts in plaats van Dijkema blijft Nederland goed spelen. De Nederlandse dames hebben de goede vorm te pakken en scoren aanvallend en blokkerend veel punten. Bij de big points staat er een 20-14 voorsprong op het scorebord en krijgt ook Polder nog een invalbeurt. Op 24-18 maakt een foutservice van Argentinië de wedstrijd af en winnen de Oranje dames ook de tweede wedstrijd. Zowel Beliën en Koolhaas speelden erg goed met respectievelijk 13 en 12 punten en beide 3 killblocks. Anne Buijs werd topscoorder met 15 punten. 

Opvallende uitslagen andere poules
Winnaar van de World Grand Prix van vorig jaar, Brazilië, leed gisteren een verrassende nederlaag tegen Duitsland. Het thuisland had in de laatste vijftien wedstrijden tegen Duitsland niet verloren, maar moest nu een 1-3 nederlaag slikken. Ook België is de VNL goed begonnen met een verrassend makkelijke zege op Korea. Europees kampioen Servië had geen kind aan Japan en Olympisch kampioen China was met ruime cijfers te sterk voor de Dominicaanse Republiek. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.