Goede start voor Nederland in VNL

15 May 2018 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Nederland is de Volleyball Nations League in Jekaterinenburg goed begonnen met een overwinning op Thailand. De Oranje dames moesten hun draai nog een beetje vinden, maar versloegen Thailand vrij eenvoudig in drie sets: 20-25, 24-26 en 13-25. 

Voor de eerste wedstrijd van de Oranje dames koos Morrison voor een opstelling met Dijkema, Plak als diagonaal, Buijs, Balkestein-Grothues, Beliën, Koolhaas en Knip. Thailand is een team met kleine speelsters, maar wel een taaie ploeg dat uitstekend kan verdedigen en tactisch kan spelen. Nederland heeft in het begin van de eerste set dan ook moeite met gaten vinden in de strakke defensie van het Thaise team. Scores van Anne Buijs zetten een verschil van vier punten op het scorebord (12-16), waarna de set uiteindelijk met 20-25 gewonnen wordt. 

Ook in set twee doen de teams niet veel voor elkaar onder. Nederland speelt wat slordig, maar is aanvallend en blokkerend wel de betere ploeg. Thailand knokt zich echter terug met fraaie scores door het midden en bij de big points is het weer 20-20. De Oranje dames lijken vervolgens de set naar zich toe te trekken met vier punten op rij, maar de Thaise ploeg maakt er toch weer 24-24 van. Een harde klap van Plak en een killblock van Beliën bezorgen Nederland toch setwinst; 24-26. 

Oranje snel voorbij Thailand
Nederland lijkt in set drie wat meer de goede draai te vinden en loopt al vlot uit naar een 3-8 voorsprong. Thailand staat in de service-pass onder druk en gaat daardoor meer fouten maken, terwijl Nederland vooral in de aanval gemakkelijk tot scoren komt. Binnen no-time hebben de Nederlandse dames een voorsprong van bijna tien punten te pakken, ook door een uitstekende blokkering. Bongaerts en Oude Luttikhuis komen ook nog binnen de lijnen voor Dijkema en Plak, waarna Bongaerts meteen twee aces serveert. Een blok van Oude Luttikhuis zet Nederland bij 12-24 op het eerste matchpoint, het tweede wordt ook via Oude Luttikhuis verzilverd. 

Morgen speelt Nederland, opnieuw om 13.30 Nederlandse tijd, tegen Argentinië. Deze wedstrijd is ook live te zien via Ziggo Sport. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.