Zenit Kazan prolongeert titel Champions League

13 May 2018
(©CEV)

In het Russische Kazan werd afgelopen weekend de Final Four van de Champions League gespeeld. Het thuisspelende team was in de Basket-Hall uiterst succesvol en won zowel op zaterdag als op zondag.

Op zaterdag won Zenit Kazan van Sir Colussi Sicoma Perugia waardoor het zondag de finale mocht spelen. Tegenstander Cucine Lube Civitanova won op zaterdag van het Poolse Zaksa Kedzierzyn-Kozle en stond dus tegenover het topteam uit Rusland. In de eerste set was op geen enkel moment het puntenverschil groter dan twee punten, via 14/16 werd het 19/21. Uiteindelijk hadden beide teams twee matchpoints en wist Kazan de derde te benutten door een ace van de Cubaanse passer-loper Wilfredo León (27/29). Het ging gelijk op in de eerste helft van de tweede set, coach Alekno Vladimir moest in een time-out vluchten met 23/18 op de bordjes. Het haalt niets meer uit, met twee killblocks op León won de Italiaanse ploeg de set met 25/18. In het begin van de derde spelen ze ook sterk en gaan ze met vier punten voorsprong de tweede technische time-out in. Dit geven ze niet meer weg en via 20/15 en 22/19 winnen ze de set. Maar door nipt de vierde set te winnen blijven de Russen in de wedstrijd.

De vijfde en allesbeslissende set zat vol spanning en de beschikbare challenges werden door beide teams ten volle benut. Met een 5/2 voorsprong voor het team van coach Giampaolo Medei moest Kazan een time-out aanvragen. Dit had nog weinig effect want bij de helftwissel had Civitanova twee punten voorsprong. Ze liepen zelfs uit naar een voorprong tot 11/7 maar Kazan kwam langszij. Op 10/10 werd de serve van spelverdeler Alexander Butko uitgegeven door de lijnrechter maar een aangevraagde challenge toonde een ace aan. De voorsprong was dus voor Kazan. Twee punten later gebeurde iets vergelijkbaars, de challenge liet een touche zien die niet door de scheidsrechters was waargenomen waardoor Kazan weer op voosprong kwam. Met een ace besliste uitblinker León op 15/16 de wedstrijd (27/29, 25/18, 25/23, 23/25, 15/17). Tsvetan Sokolov (Civitanova) en Wilfredo León (Kazan) scoorden beide 24 punten.

De wedstrijd om de bronzen medaille werd uiteindelijk gewonnen door Sir Colussi Sicoma Perugia. In vijf sets werd het Poolse team Zaksa Kedzierzyn-Kozle, met de Belgische international Sam Deroo verslagen (25/17, 27/29, 25/19, 23/25, 7/15). De Serviër Aleksander Atanasijvic werd topscoorder voor Perugia met 24 punten. Deroo was goed voor 21 punten.

Het dream team van het Champions League toernooi bestaat uit de passer-lopers Osmany Juantorena Portuondo (Cucine Lube Civitanova) en Wilfredo León (Zenit Kazan), de middenmannen Dragan Stankovic (Cucine Lube Civitanova) en Marko Podrascanin (Sir Colussi Sicoma Perugia), de diagonaal Tsvetan Sokolov (Cucine Lube Civitanova), Marko Podrascanin (Sir Colussi Sicoma Perugia), de spelverdeler Alexander Butko (Zenit  Kazan) en de libero Jénia Grebennikov (Cucine Lube Civitanova). Maxim Mikhailov, passer-loper van Zenit Kazan werd verkozen tot MVP van het toernooi. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.