Nederland laat Roemenië ontsnappen op EK meisjes onder 17

18 Apr 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Nederland en Roemenië speelden een spannende wedstrijd waarin de beide teams het spelverloop regelmatig in hun voordeel wisten te kantelen. Nederland leek in de vierde set op weg naar een winst met 3-1, maar Nederland liet Roemenië ontsnappen. Roemenië moest winnen om niet voor het einde het toernooi te moeten verlaten. Roemenië kwam goed uit de startblokken en won de eerste set. Daarna was Nederland twee sets de bovenliggende partij en leek bij een 16-12 voorsprong de set al bijna in handen te hebben. Oranje zou bij een 3-1 winst zeker zijn van een plaats bij de laatste acht. Roemenië wist echter terug te vechten en deze set alsnog naar zich toe te trekken. Roemenië ging in de vijfde set door en dwong door de sterke servicedruk Nederland tot een grotere foutenlast. De Nederlandse Iris Vos (18 punten) moest het afleggen tegen de Roemeense Alexia Carutasu (23 punten). Roemenië won daardoor met 3-2 (25-19, 21-25, 17-25, 25-21, 15-11).

Coach Eelco Beijl startte met de volgende basisopstelling: Kim Klein Lankhorst, Jette Kuipers, Annemarie Venema, Anna Zijl, Iris Vos, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking. In de eerste set nam Nederland een voorsprong bij 7-4, waarna het gelijk opging tot 10-10. Toen sloegen de Roemeense meisjes met hun opslag (zes aces in deze set) en hun aanval een voorsprong van vier punten en bouwden die uit tot een winst met 25-19. In de tweede set bouwde Roemenië direct een lichte voorsprong op: 4-1. Het werd daarna weer gelijk op 8-8. Nederland sloeg daarna toe: via 12-8 werd het 17-11. Nederland kon daarna naar setwinst lopen: 25-21. De meeste aanvalspunten werden in deze set gemaakt door Iris Vos (6) en Alexia Carutasu (6). In de derde set bracht Eelco Beijl Mirte van der Sluijs voor Jette Kuipers in en lag Roemenië eerst boven: 5-3, maar op 12-12 stond het weer gelijk. In een servicebeurt liep Nederland naar 17-12 en kon op basis hiervan de set winnen met 25-17. De meeste Nederlandse punten kwamen van Iris Vos (5 aanvalspunten), Mirte van der Sluijs (3 aces) en Annemarie Venema (3 blokpunten).

In de cruciale vierde set was er sideout-spel tot 8-8. De Nederlandse opslag sloeg toen een gat met de Roemenen: 11-8 en bouwde die uit tot 16-12. De Roemenen vochten zich terug naar 17-15 en liepen in een servicebeurt door naar een 20-17 voorsprong en bouwden die uit tot 25-21 setwinst. Nederland scoorde meer aanvalspunten dan Roemenië, maar de Roemenen scoorden vijf aces (waaronder drie van Francesca Alupei) en de Nederlandse foutenlast was hoger. In de beslissende vijfde set had Roemenië steeds een voorsprong en hield die vast. Ook nu waren twee Roemeense aces en de grotere foutenlast bi Nederland beslissend: 15-11 setwinst voor de Roemeense meisjes.

Bij Roemenië waren Alexia Carutasu (23 punten) en Francesca Alupei (13 punten) het meest waardevol. Bij Nederland waren de puntenmakers Iris Vos (18 punten), Annemarie Venema (12), Mirte van der Sluijs (11) en Anna Zijl (8). De Nederlandse servicepass was gemiddeld beter dan die van Roemenië (33% positief tegenover 20%), hoewel Oranje meer directe passfouten maakte.

Nederland staat nu vierde (met 4 punten), Roemenië vijfde (met 3 punten) en Oekraïne zesde (met 0 punten). Die laatste twee spelen woensdag om 16.30u tegen elkaar. Als Oekraïne met 3-0 of 3-1 wint, staat de vierde plaats voor Nederland vast en kan het om de plaatsen 5 t/m 8 gaan spelen, ook al verliest Nederland de laatste poulewedstrijd.  Die is tegen Turkije. Bij een andere uitslag van Oekraine-Roemenie zal Nederland punten moeten pakken tegen Turkije en dat zal niet makkelijk zijn. Turkije versloeg dinsdag verrassend Duitsland met 3-2. Turkije was met 18 aces serverend veel sterker, maar aanvallend waren beide teams aan elkaar gewaagd. Bij Turkije was passer/loper Sude Hacimustafaoglu de meeste waardevolle speelsters met zes aces en vijftien aanvalspunten. De wedstrijd tussen Nederland en Turkije begint woensdag om 19.00u

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.