Eerste overwinning voor Nederland op EK meisjes onder 17

16 Apr 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Zondag hebben de Jeugd Oranje meisjes in Sofia een belangrijke overwinning op Oekraïne geboekt. Nadat de eerste set door een sterker serverend en aanvallend Oekraïne was gewonnen werd het spannend voor Oranje. In de tweede set kon de uitslag alle kanten opvallen, maar de servicedruk van Nederland bracht Oekraïne aan het wankelen en onze aanval maakte het werk af. Iris Vos nam het team op sleeptouw door 21 punten te scoren, waarbij het hele Nederlandse team aansloot. Dat leidde tot een 3-1 overwinning (18-25, 25-19, 25-16, 25-18).

In de eerste set startte coach Eelco Beijl met de volgende basis: Kim Klein Schiphorst, Jette Kuipers, Annemarie Venema, Anna Zijl, Iris Vos, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking. Vanaf het begin had Nederland steeds een achterstand. De aanval scoorde slechts 28%. Bij Oekraïne scoorden Kateryna Tkachenko en Marta Fedyk samen 13 punten. Op 17-18 achter leek Nederland aan te haken, maar daarna liep Oekraïne in een servicebeurt van 18-20 naar 18-25.

In de tweede set kwam Mirte van der Sluijs op de plaats van Jette Kuipers. In deze set werd tweemaal een voorsprong van Nederland (7-4 resp. 12-10) door Oekraïne omgezet in een voorsprong (9-9 resp. 12-16). Nederland kwam langzaam terug dankzij scores van Mirte van der Sluijs en Iris Vos. Twee goede servicebeurten van Annemarie Venema en de ingevallen Hyke Lijklama zorgden voor een eindsprint naar 25-19.

In de derde set nam Oekraïne de leiding met 3-5 en de teruggekeerde Jette Kuipers droeg bij aan de ommekeer. Op 6-6 begon Anna Zijl aan een lange servicebeurt. Na 12 keer serveren (met daarbij drie aces) en sterk blokkeren stond het 17-6 voor Nederland. Daarna kwam Oekraïne nog wel wat terug, maar Nederland won met 25-16. In de vierde set ging Oranje meteen door. Annemarie Venema mocht acht keer serveren en Oranje stond 8-1 voor. Dat legde de basis voor een steeds grotere voorsprong, waaraan Anna Zijl drie blokpunten en Iris Vos vier aanvalspunten bijdroegen.

Eelco Beijl gaf in zijn nabeschouwing aan de pers aan dat Nederland een moeilijke start had, maar dat de sterkere servicedruk vanaf halverwege set 2 ervoor zorgde dat Nederland de blokverdediging en de rally-aanval beter kon benutten, hetgeen de sleutel voor de overwinning in de resterende sets werd. Nederland scoorde 15 aces tegenover 10 aces voor Oekraine, terwijl Nederland ook 15 blokpunten scoorde tegenover 4 blokpunten voor Oekraine. Daarentegen maakte Nederland meer persoonlijke fouten dan Oekraine (34 tegen 22). De servicepass moest vooral door Iris Vos en Jette Kuipers worden verzorgd, omdat Romy  Brokking door de Oekrainse serveersters niet werd opgezocht. Er waren te weinig perfecte basis om veel op de middenaanval te kunnen scoren.

Nederland speelt dinsdag tegen Roemenie, dat laatste in de poule van Nederland staat na driemaal te hebben verloren: van Italië (1-3), Turkije (2-3) en Duitsland (0-3). De meest waardevolle speelster is Alexia Carutasu, die in drie wedstrijden gemiddeld 20 punten scoorde. Vooral tegen Turkije heeft Roemenie zware tegenstand geboden: er werden 18 aces geslagen, de vier belangrijkste aanvalsters sloegen 62 punten bij elkaar, waarvan midblokkeerster Francesca Alupei er 8 scoorde met haar blok. Dus Nederland is gewaarschuwd. De wedstrijd begint om 19.00u Nederlandse tijd.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.