Sophie van Gestel kan het beachvolleybal niet loslaten

15 Apr 2018 - Bob Bruinenberg
Sophie van Gestel in 2012 (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Een half jaar geleden nam Sophie van Gestel afscheid van haar leven als professioneel beachvolleybalster. De 26-jarige Oostelbeerse die namens Nederland twee maal uitkwam op de Olympische Spelen, stopte vanwege blessures. Maar hoe is het nu eigenlijk met haar? En hoe kijkt ze terug op haar successen? Volleybalkrant sprak met haar over haar oude én nieuwe leven.

Achter de schermen
Het gaat goed met Van Gestel, die na haar bestaan als topsporter goed de tijd nam haar toekomst uit te pluizen. In de zoektocht naar een maatschappelijke carrière kwam Van Gestel uiteindelijk toch weer terug bij haar liefde het volleybal. Sinds kort werkt ze achter de schermen bij verschillende beachvolleybal projecten, waaronder de Nederlandse Eredivisie. Van Gestel: “Het gaat goed met me! Na mijn keuze om te stoppen met professioneel beachvolleybal, ben ik eerst een aantal maanden op reis geweest. Even rust en genoeg tijd om na te denken wat ik nou eigenlijk wilde met mijn maatschappelijke carrière. Ik heb pedagogiek gestudeerd, maar kwam er vrij snel achter dat ik hier niet mee verder wilde. Sinds een paar maanden werk ik bij SportworX, zij doen diverse sportprojecten en daar help ik bij. Erg leuk om toernooien nu van achter de schermen mee te maken. Ik wilde zo ontzettend graag betrokken blijven bij de sport en ik ben blij dat dit gelukt is.”

Omgaan met blessures en druk
Het was afgelopen herfst niet de eerste keer dat Van Gestel vaarwel zei tegen het beachvolleybal. Waar het in 2013 een motivatieprobleem was, gaf in 2017 blessureleed de doorslag. “Ik heb de laatste jaren ontzettend veel last gehad van diverse blessures. Dat is erg frustrerend, maar elke keer vocht ik mezelf terug. Bij nieuwe blessures merkte ik dat de frustratie groeide en mijn motivatie juist afnam. Op een gegeven moment is het dan klaar. Als ik minder last had gehad van blessures, denk ik dat ik nog mooie resultaten had kunnen neerzetten met Madelein.”

Ook druk speelde in de loopbaan van Van Gestel een grote rol: “Ik ben een echte perfectionist. Dat is een goede kwaliteit voor een topsporter, maar voor mij betekende dat het eigenlijk nooit goed genoeg was. Al vanaf mijn jeugd werd ik bestempeld als hét grote talent en alles ging voor de wind in zekere zin. Dat brengt veel druk met zich mee en als je nooit tevreden bent, kun je ook niet genieten. En juist dat genieten is zo ontzettend belangrijk om het vol te houden. Ik heb zeker genoten, maar achteraf misschien niet genoeg. Ik mis de mensen, het reizen en de cultuur van de sport. Alle verplichtingen mis ik niet. Het leven als beachvolleyballer is heerlijk, maar mijn leven als topsporter niet altijd. Het is goed zo.”

Hoogtepunt: Londen 2012
Als ze terugblikt op haar carrière, is het behalen van de Olympische Spelen in Londen toch wel echt het hoogtepunt. “Madelein en ik speelden nog niet eens zo lang samen en hadden een ontzettend korte voorbereiding richting de Spelen in Londen. We moesten in een jaar tijd aan best veel voorwaarden voldoen, waaronder het behalen van een vijfde plaats op de World Tour. Toen dat uiteindelijk lukte, wachtte de finale van de Continental Cup, samen met Rimke Braakman en Michelle Stiekema. De ontlading nadat we het ticket naar Londen wonnen was gigantisch. Zo ontzettend onverwacht en gaaf. De energie hebben we meegenomen naar Londen en op de Spelen zelf waren Madelein en ik in goede vorm. Die 9e plaats was fantastisch.” 

Terugblik op partnerships
Van Gestel speelde gedurende haar carrière het meest met Madelein Meppelink en Jantine van der Vlist. Twee totaal verschillende partnerships volgens haar. “Madelein en ik zijn twee heel verschillende personen. Maar dat was juist onze kracht. We lieten elkaar in onze waarde en ook buiten het veld werkte dat goed. Ik ben echt een sociaal dier en vind het belangrijk dat je niet alleen in het veld clickt, maar ook daarbuiten. Als je veel op reis bent, moet je ook een vriendschap op kunnen bouwen. Toen ik de eerste keer stopte met de sport, voelde ik me ontzettend schuldig om dit aan Madelein te vertellen. Dat was de tweede keer niet anders, misschien nog wel erger. Je werkt samen ergens naartoe en bouwt samen een droom op. Als één iemand er de stekker uit trekt, is dat ontzettend heftig. Ik ben Madelein zo ontzettend dankbaar voor hoe ze hier mee is omgegaan. Nog steeds betekent dat veel voor me.” Over het partnership met Van der Vlist: “Waar Madelein en ik tegenpolen zijn, is Jantine eigenlijk een kopie van mij haha! Ook dat werkte uitstekend. Ik had me echt geen betere partners kunnen wensen.”

Actief in Nederlandse eredivisie
Echt helemaal stoppen kan Van Gestel niet. Daarom speelt ze deze zomer weer in de Nederlandse Eredivisie samen met vriendin Marloes Wesselink. “Tussen het organiseren van de Eredivisie in Eindhoven en de promotie van het EK in eigen land, spelen Marloes en ik een aantal toernooien samen. Super leuk om zowel voor als achter de schermen met de sport bezig te zijn! Een klein probleempje, Marloes en ik zijn allebei geen blokkeerders, dus dat wordt hilarisch. Ik denk dat het meer aflopen dan blokkeren wordt!”

Op de vraag wat hoe ze haar toekomst ziet, is de duidelijk: “Ik weet inmiddels dat je van alles kunt plannen, maar het loopt toch altijd anders. Een ding is zeker, ik vind het ontzettend fijn om bij de sport betrokken te zijn en te blijven. Hopelijk kan ik dat nog jaren blijven doen.” 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.