Matige start Nederland op EK meisjes onder 17

14 Apr 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Voor onze Oranje meisjes onder 17 startte vrijdag het EK met de wedstrijd tegen Duitsland. Nederland verloor de wedstrijd met 3-1 (25-21, 18-25, 16-25 en 17-25), een toch wel tegenvallend resultaat. Coach Eelco Beijl begon met de volgende basis: Kim Klein Lankhorst, Jette Kuipers, Annemarie Venema, Anna Zijl, Iris Vos, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking en bracht later Hyke Lijklama als spelverdeelster en liet ook andere speelsters kort invallen. Duitsland was vooral serverend en aanvallend beter. Bij Duitsland was diagonaal Sita Stockmann met 19 punten van grote waarde, terwijl Iris Vos bij Nederland met 17 punten van grote waarde was.

In de eerste set waren er nog geen donkere wolken voor de Oranje meisjes. Vanaf het eerste punt waren ze aan de leiding en het was de set van Iris Vos die acht punten scoorde (twee aces en ze aanvalspunten), waardoor Nederland met 25-21 won. In de tweede set stond Nederland ook steeds voor tot 10-9. Toen kwam Amelie Busch voor Duitsland aan de serve. Na tien keer te hebben geserveerd (waarvan vier aces) en de stand op 11-18 voor de Duitse meisjes, stopte ze pas. Nederland kwam daarna wel wat dichterbij, maar de set ging verloren met 18-25. In de derde set startte Nederland weer goed: 6-3 voor. Duitsland pakte echter de leiding en via 7-9 bouwde Duitsland, vooral door Sita Stockmann, die voorsprong uit. Anna Zijl bood met vier aanvalspunten tegenspel, maar kon niet verhinderen dat Duitsland deze set met 25-16 won. In de vierde set gingen de Nederlandse en Duitse meisjes gelijk op tot 6-6. In twee serviceseries liep Duitsland daarna naar een 15-7 voorsprong. Sita Stockmann zorgde er in deze set met twee aces en vier aanvalspunten voor dat haar team door kon stomen naar winst voor Duitsland: 25-17.

Opvallend was dat in de vierde set de passlijn van Duitsland maar 13% positief scoorde, maar het leidde wel tot een aanvalsrendement van 50%. Nederland haalde 28% met de passlijn, maar kwam maar tot een aanvalsrendement van 28%. De Duitse Amelie Busch werd de beste serveerder met zes aces, terwijl drie speelsters met drie killblocks bovenaan stonden: Jolijn de Haan, Julia Wesser en Hyke Lijklama. Beste passer was Romy Brokking met 40% positieve passing.

In de poule van Nederland werden daarna nog twee wedstrijden gespeeld. Turkije won met 3-1 van Oekraïne. Op deze leeftijd is consequent side-out spel nog te moeilijk. Daardoor kantelde de wedstrijd regelmatig door lange service-series: In de eerste set Turkije kwam voor (8-2), daarna Oekraïne (11-14), toen weer Turkije (19-14), toen gelijk (23-23), waarna Turkije toch met 25-23 won. In de tweede set leidde Oekraïne, maar Turkije nam bij de big points het initiatief over: van 21-23 werd het 26-24. In de derde set was Oekraïne steeds oppermachtig en won die met 25-16. In de vierde set nam Turkije een voorsprong van 8-0. Op 15-15 was Oekraïne weer bij. Turkije bleef steeds licht voor. Op 25-24 stond Oekraïne op setpoint, maar Turkije werkte die weg en won met 27-25. In deze wedstrijd waren Damla Tokman (Turkije) en Kateryna Tkachenko (Oekraïne) beide met 14 punten de meest waardevolle speelsters.

Later op de avond won Italië met 3-1 van Roemenië. In de eerste set domineerde Italië en won overtuigend met 25-14. In de tweede set leidde Roemenië met 19-11, maar Italië kwam gevaarlijk dichterbij. Roemenië hield stand en won met 25-22. In de derde set knalde Italië met lange servicebeurten door. Via 14-5 won het met 25-11.  De vierde set leek naar Roemenië te gaan, toen dat team leidde met 11-4. Italië vocht terug naar 15-15 en ging er over en won de set toch gemakkelijk met 25-19. Bij Roemenië bood diagonaal Alexia Cartasu met 19 punten sterke tegenstand. Bij Italië was passer/loper Loveth Omoruyi het meest waardevol met 17 punten scoorden de twee midspeelsters (Linda Nwakalor en Claudia Consoli) een hoog aanvalsrendement (70%) en elk drie blokpunten. Ook diagonaal Alessia Bolzonetti (14 punten) en passer/loper Emma Cagnin (10 punten) kwamen in de dubbele cijfers.

Italië is zaterdag de volgende tegenstander van Oranje. Die wedstrijd start om 16.30u (Nederlandse tijd) en dat zal voor Nederland een echt examen worden met de Italiaanse aanvalskracht tegenover zich.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.