EK meisjes onder 17 in Bulgarije: een voorbeschouwing

11 Apr 2018 - Door Andre Triep
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Vrijdag 13 april start voor Jeugd Oranje meisjes onder 17 jaar het EK in Bulgarije. Nederland start dan in de Arena Arameec in de Bulgaarse hoofdstad Sofia tegen Duitsland (14.00u Nederlandse tijd). In dit multifunctioneel sportstadion is maximaal plaats voor 17.000 toeschouwers, maar het toernooi wordt in de trainingshal gespeeld. Daarna speelt Jeugd Oranje nog poulewedstrijden tegen Italië (zaterdag 14 april), Oekraïne (zondag 15 april), Roemenië (dinsdag 17 april) en Turkije (woensdag 18 april). De finales van het toernooi vinden op zaterdag 21 april plaats.

Nederland plaatste zich in januari 2018 op het EK-kwalificatietoernooi in de Servische plaats Ruma. Onze Oranje meisjes speelden in een poule met Estland en gastland Servië.

Coach Eelco Beijl speelde op dat toernooi met de volgende basis Kim Klein Lankhorst, Iris Vos, Anneclaire Ter Brugge, Anna Zijl, Jette Kuipers, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking. De eerste wedstrijd ging tegen Estland en die werd met groot gemak met 3-0 gewonnen. Estland kwam niet verder dan 24 punten, terwijl de wedstrijd voor Nederland vooral een serveeroefening werd. Tegen Servië kwam Oranje niet verder dan een 3-1 nederlaag. De Servische aanval was dominant en alleen Anna Zijl en Jette Kuipers konden aanvallend enigszins bijblijven, terwijl Jolijn de Haan de meeste blokpunten aan Nederlandse kant maakte. Uiteindelijk had Nederland net voldoende punten gescoord om als een van de beste nummers 2 naar het EK te mogen.

Duitsland plaatste zich met moeite onder leiding van de ervaren coach Jens Tietbohl, want in de EK-kwalificatiepoule in de Duitse plaats Kienbaum werd het tweede na Wit-Rusland. Het verloor van Wit-Rusland met 3-1, maar won van Denemarken en Israël. Sina Stockmann (spelende op de diagonaalpositie) was de meest waardevolle speelster voor Duitsland met 44 punten in 3 wedstrijden. Italië, Oekraïne, Roemenië en Turkije waren winnaars van EK-kwalificatiepoules.

Nederland won in december 2017 in Portugal het jaarlijkse 8-landentoernooi voor deze leeftijdscategorie door in de finale Duitsland met 3-1 te verslaan.

In de voorbereiding op het EK in Bulgarije oefende Nederland eind februari succesvol tegen Japan en in maart tegen Wit Rusland.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.