Sliedrecht Sport zit op rozen

12 Mar 2018
door Reinier de Boer

De titel lijkt koploper Sliedrecht Sport niet meer te kunnen ontgaan na de 1-3 zege op Compaen. De achtervolgers pakken punten van elkaar, want DIO/B versloeg nummer twee VoCASA en Reflex verloor al eerder van Webton/Hengelo. De voorsprong bedraagt al zeven punten op Reflex en VoCASA met een wedstrijd minder gespeeld. De grootste verrassing van het weekend was de 3-0 zege van hekkensluiter Olhaco op Volley Tilburg. De rode lantaarn is nu voor Compaen.

Sliedrecht Sport kwam vijf weken niet in actie, maar toch bleef de voorsprong op de concurrentie erg groot. De ploeg van trainer Paul van der Ven schudde Compaen van zich af (1-3) en de achtervolgers morsten punten. Toch was Van der Ven niet helemaal tevreden over de prestatie van zijn team. ,,Maandag hebben we met 3-1 van Talentteam Papendal-Arnhem gewonnen en ik benadrukte dat we kritisch op onszelf moesten blijven. Tegen Compaen zijn we niet echt in de problemen gekomen, maar na een 0-2 voorsprong heb ik in de derde set enkele wissels toegepast en de spelers die bleven staan hebben verzaakt de nieuwe jongens op sleeptouw te nemen. De derde set verloren we, maar in de vierde set hebben we de drie punten veiliggesteld. Ik geef het team een 6,5, want we hebben meer in huis dan we hebben laten zien.”

Sliedrecht Sport wil graag naar de Eredivisie en de eerste gesprekken daarover zijn intern al gevoerd. ,,Ja, zaterdag vindt het derde gesprek plaats om organisatorische zaken voor volgend seizoen te bespreken. Er is een goede klik met het team en zoals het nu lijkt blijven alle spelers.”

DIO/B pakte na drie nederlagen op rij weer eens een zege. Tegen nummer twee VoCASA won de ploeg van trainer Edwin ten Kate met 3-0 (25-18, 25-22 en 25-16). DIO/B miste Nico Hoekstra (vakantie), Jochem van Diepen (familieverplichtingen) en assistent Harm ten Kate (hernia revalidatie). ,,In de eerste set hadden we direct hun passer loper Tom Kruizinga goed onder druk waardoor zij niet in staat waren om veel eerste tempo te spelen’’, legt Ten Kate uit. ,,Wij konden zo onze blokkering goed gaan zetten om vervolgens de aanval steeds over te nemen. De tweede set zag er in eerste instantie net zo uit, maar we gingen vier keer achter elkaar fout serveren en dan geef je de tegenstander toch weer kans om terug te komen in de wedstrijd. Gelukkig voor ons maakte VoCASA veel fouten, zeker op de momenten dat ze er net weer bij zouden kunnen komen. Dat gaf ons de mogelijkheid ook de tweede set boven de twintig punten binnen te slepen. De laatste set was na een goed begin in de set eigenlijk direct gespeeld. Het gaatje werd gemaakt en we bleven doorgaan met goed serveren en scherp spelen. Al met al een goede teamprestatie. We waren heer en meester en hebben het initiatief nooit uit handen gegeven.” VoCaSa heeft ook al weken personele problemen en leed haar derde nederlaag op rij.

Voor de grootste verrassing van het weekend zorgde Olhaco dat binnen een uur en vijf minuten middenmoter Volley Tilburg een flink pak slaag gaf: 3-0 (25-19, 25-22, 25-18). Alleen in het begin van de tweede set leek Volley Tilburg de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar verder was het ontketende Olhaco te sterk. Olhaco-trainer Dennis Luider straalde van oor tot oor. ,,Eindelijk hebben we een goed niveau een hele wedstrijd vol kunnen houden. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst en het begin van de inhaalrace is er. Nu moeten we dit niveau vast zien te houden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we deze wedstrijd zouden verliezen.” Tilburg-trainer Guillermo Boogers vroeg zich na afloop af hoe het zo ver had kunnen komen. ,,Het is om te janken”, zegt hij teleurgesteld. ,,We hebben een pak slaag gekregen van een gemotiveerde en gretige ploeg. Alle credits naar Olhaco hoor, maar dit had nooit mogen gebeuren. Als je geen servicedruk hebt en je pass niet onder controle hebt, ben je gauw klaar in het volleybal. Zij haalden het beste van zichzelf naar boven en wij gaven hen de ruimte en zij pakten die ruimte. We verloren van de laag geklasseerde ploegen Cito, Compaen en Olhaco en daar mag je niet van verliezen. Ik miste wel Martijn van Eerd, maar dat is geen excuus, hoor. Ik wil niets afdoen van de prestatie van Olhaco, maar we gaven niet thuis.”

Het middenmootduel tussen MKB Accountants/ VCV en HLB Van Daal/DS werd een zinderend volleybalgevecht. De ploeg uit Veenendaal leek bij 2-0 op rozen te zitten, maar de ploeg van trainer Sander Mulder knokte zich sterk terug en won uiteindelijk met 2-3, terwijl MKB Accountants/VCV de meeste punten scoorde: 110-104. Sander Mulder noemde het dan ook ‘een zwaar bevochten zege’.  ,,Wij begonnen erg slecht aan de wedstrijd en liepen in de eerste set al snel 8 a 9 punten achter op VCV. Veel eigen fouten en het niet goed uitvoeren van de opdrachten zorgden hiervoor. De tweede set was eigenlijk een kopie van de eerste set, ondanks alle wissels die doorgevoerd werden. In de derde set konden we bijblijven zonder dat we veel beter gingen spelen. Zo rond 17-17 in de derde set was de gemiddelde leeftijd bij ons rond de 21 jaar in het veld en kon er een klein gaatje geslagen worden en werd er met 25-23 gewonnen. Ook in de 4e set was het geen hoogstaand niveau, maar was het wel spannend, dat uiteindelijk resulteerde in 29-27 voor ons. In het begin van de vijfde set namen we al snel een 8-2 voorsprong en speelden dat rustig uit naar 15-10. Compliment voor de ploeg om na zo’n slechte start te blijven vechten.”    

Het staartduel tussen ZVH en Pelster/Cito werd ook een heuse slijtageslag en uiteindelijk won ZVH met 3-2 via 25-23, 21-25, 21-25, 25-20 en 15-12. ,,Uiteindelijk waren wij beter”, zegt ZVH-trainer Kristian van der Wel. ,,We gingen beter serveren en hebben tactisch een aantal aanpassingen gemaakt, waardoor wij uiteindelijk hebben gewonnen. Dit was niet onze beste wedstrijd, maar was uiteindelijk voldoende om te winnen.” 

Thijs Pietersen van Pelster/Cito hield een  zure nasmaak aan de wedstrijd over. ,,Ja, de tweede en derde set hadden we onder controle. In de vierde set drukten we niet door en zij werden geholpen door libero Mika Prins, die enkele prachtige ballen verdedigde. Dit is een zure nederlaag, want een overwinning had er zeker ingezeten.”

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.