Knack Roeselare pakt de beker

19 Feb 2018 - Annelien Alons
(©CEV)

In een overvol Antwerps Sportpaleis heeft Knack Roeselare de bekerfinale gewonnen van Noliko Maaseik. In vier sets pakte de voormalig bekerwinnaar de cup.

Onder het toeziend oog van meer dan tienduizend toeschouwers ging de eerste set gelijk op, tot op 18/18 Pieter Coolman voor Roeselare twee aces serveerde op Rychlicki. Dankzij deze zelfde Coolman ging met een killblock op 24/22 de eerste set naar Knack. De tweede set kende wederom veel spanning, tot 23/23 ging het gelijk op. Dankzij een punt van Jolan Cox en een aanvalsfout van Coolman maakte Maasik 1-1 in sets. In de hieropvolgende set was het wachten op de voorsprong, en in de tweede technische time-out liep Roeselare drie punten weg. Uiteindelijk won Roeselare veel spectaculaire rally’s en liep uit tot 15/22. Door een foutserve van Bruno ging deze set naar Roeselare. Aan het begin van de vierde set pakte Maaseik de voorsprong, ze hielden dit vol tot 17/13. Op 17/17 moest Rychlicki met kramp het veld verlaten, voor hem kwam Bruno binnen de lijnen. De spanning was terug toen het 22/22 gelijk stond. Van Hirtum en Trinidad zorgden voor twee matchpoints voor Roeselare, Cox scoorde nog voor Maaseik maar na de foutserve van Blankenau was het over. De beker werd voor het derde jaar op rij gewonnen door Knack Roeselare (25/22, 23/25, 25/16, 25/23). Topscoorder van de wedstrijd was Henrik Tuerlinckx met 24 punten. Just Dronkers speelde de hele wedstrijd, Jelte Maan en Michiel Ayhi kwamen beide kort in het veld en waren goed voor 1 punt.

De bekerfinale werd enigzins overschaduwd door de onvrede van beide teams ten overstaan van de Belgische Volleybalbond. Op zaterdag werd er een statement afgegeven door beide clubs waarin ze stellen dat ze het gevoel hebben dat ze als geldkoe worden gebruikt en elke vorm van overleg wordt beschouwd als inmenging. De clubs hebben enkele eisen gesteld aan de Bond om naar eigen zeggen de ontwikkeling van het volleybal op professioneel niveau in België veilig te stellen. Het volledige statement is hier te lezen. Als gevolg hiervan heeft Philippe Boone ontslag genomen als voorzitter van de Belgische Volleybal Liga.

Voor coach Emile Rousseaux (56) was dit de laatste bekerfinale met Knack Roeselare, na dit seizoen gaat hij aan de slag als bondscoach bij de Franse volleybalvrouwen. Met dit team wil hij zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024. Zeer waarschijnlijk neemt zijn huidige assistent Steven Vanmedegael zijn functie bij Knack Roeselare over.

Bij de vrouwen won Asterix AVO Beveren in drie sets van VC Oudegem (25/19, 25/15, 25/19). Celine van Gestel werd topscoorder met 22 punten. Voor Asterix is het de vijftiende beker en de vijfde op rij.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.