Plak en Egonu leiden Novara naar bekerwinst

19 Feb 2018 - Eline Draaisma
© Rubin/LVF / beelden van de bekerfinale

In een goedgevulde en sfeervolle sporthal in Bologna ging Igor Gorgonzola Novara er na vier sets met de beker vandoor. Novara won in de competitie en Champions League nog niet van Conegliano, maar Plak en consorten stonden er in de belangrijke wedstrijden wel. Nadat Novara in de strijd om de 'Supercoppa' Conegliano al had verslagen, lukte dat nu opnieuw in een finale. 

Beide teams begonnen met dezelfe basis als zaterdag in de halve finales. Conegliano begon met Wolosz, Fabris, Bricio, Hill, Danesi, Melandri en De Gennaro en dus had coach Santarelli opnieuw geen basisplek ingeruimd voor Robin de Kruijf. Barbolini had wel plek voor zijn Nederlandse speelster, naast Plak bestond de basis uit Skorupa, Piccinini, Chiricella, Gibbemeyer, Sansonna en supertalent Egonu. De teams zijn aan elkaar gewaagd aan het begin van de eerste set. De wissel van de Griekse Vasilantonaki lijkt een gouden greep aan de kant van Novara. Met haar binnen de lijnen loopt Novara weg van Conegliano. Egonu zet in set één meteen de toon met 8 punten en Novara komt via 17-25 op een 0-1 voorsprong. 

Conegliano snel op gelijke hoogte
De koploper van de competitie slaat hard terug in set twee. Aanvallend scoort Conegliano veel meer punten (18 om 6) en de ploeg van Santarelli loopt al snel uit naar een voorsprong van bijna 10 punten. Met 25-14 overklast Conegliano hun tegenstander en na twee sets, waarin het vooral éénrichtingsverkeer was, ligt de wedstrijd weer helemaal open. 

Novara twee sets nipt de beste
In set drie is de strijd wat meer in balans. De teams gaan lang gelijk op, maar hoe dichter de teams bij de big points komen hoe meer Novara het heft in handen neemt. Een kleine drie punten verschil staat er op het scorebord voor Novara (17-20). Ondanks wat wissels aan de kant van Conegliano blijft het verschil staan en komt Novara via 21-25 weer op voorsprong. 

In set vier lijkt Novara snel op weg naar een overwinning. Vier punten blijkt echter niet genoeg en bij 17-16 is de voorsprong zelfs voor Conegliano. Er volgt een zeer spannende ontknoping, met een goede invalbeurt van de Kruijf, de teams ontlopen elkaar weinig. Een belangrijk kill-block op Fabris zet Novara op een puntje voorsprong en bij 23-24 is er dan het eerste matchpoint. Na een mooie rally is het uiteindelijk Plak die via de blokkering de bal uitslaat en dan kan het feest voor Novara beginnen. 

Paola Egonu wordt gekozen tot 'MVP', over twee wedstrijden scoorde ze in totaal 60 punten. Nadat ze in de halve finale al 35 scores op haar naam schreef, voegde ze daar in de finale nog eens 25 punten aan toe. Ook Celeste Plak was dit weekend erg belangrijk met 20 scores op zaterdag en in de finale 13 punten. Robin de Kruijf kwam in elke set binnen de lijnen en scoorde uiteindelijk 6 van haar 8 set-ups. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.