Balkestein verslaat Plak, ook puntverlies de Kruijf

12 Feb 2018 - Eline Draaisma
© Rubin/LVF

Twee Nederlandse onderonsjes stonden er in Italië op het programma. Casalmaggiore, met Balkestein, versloeg thuis het Novara van Plak, terwijl de Kruijf met Conegliano op bezoek bij Modena en Pietersen maar ternauwernood een verlies konden voorkomen. Dijkema verloor bij nummer vier Busto Arsizio met 3-1. 

Een verrassende uitslag was het zeker, de 3-1 winst van Casalmaggiore op nummer twee Novara. Met beide Nederlandse dames in de basis begon een spannend gevecht met veel lange rally's en knap verdedigend werk aan beide kanten. De eerste twee sets werden in het voordeel van Casalmaggiore beslist met slechts twee punten verschil, 25-23 en 30-28. Daarna was het de beurt aan Novara dat met maar liefst 15-25 de derde set pakte. De goed gevulde en sfeervolle hal ging nog maar eens achter de thuisploeg staan, waarna Casalmaggiore via 25-22 de wedstrijd won en samen met de supporters feest kon gaan vieren. Maret Balkestein was in passing en verdediging weer zeer stabiel. Celeste Plak, met 21 punten wel topscoorster, kon niet voorkomen dat Novara verloor. 

In Modena moest er een vijfsetter aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Beide teams wonnen om beurten een set en in de tie-break leek de winst naar de thuisploeg te gaan. Een 12-9 voorsprong ging echter verloren, waarna Conegliano alsnog met 13-15 de wedstrijd won. Robin de Kruijf was goed voor maar liefst 12 (!) blokpunten, daarmee scoorde ze vier keer zoveel killblocks als heel Modena bij elkaar (3 in totaal). In totaal kwam de Nederlandse midden tot 19 punten. Judith Pietersen moest het doen met twee korte invalbeurten. 

Wie optimaal profiteerde van het puntverlies van de top-twee is Scandicci, dat nu nog slechts één puntje achter Novara staat. De nummer drie kon na een uur een ruime 3-0 bijschrijven. Vooral aanvallend en serverend was Scandicci veel te sterk voor Legnano. 

Laura Dijkema moest met Firenze na drie overwinningen weer een nederlaag toestaan. Firenze wist tegen Busto Arsizio alleen de derde set winnend af te sluiten, de andere sets ging via 25-16, 25-22 en 25-18 naar de nummer vier uit de stand. 

Dit weekend bekerfinale in Italië
Net als in Nederland wordt dit weekend in Italië ook de finale om de beker gespeeld. De 'Final Four' Conegliano, Novara, Busto Arsizio en Monza spelen zaterdag de halve finales. Conegliano speelt dan tegen Arsizio en Novara tegen Monza. Zondag om 20.30 wordt dan de finale gespeeld, waarbij er grote kans is dat er weer twee Nederlandse internationals tegenover elkaar staan. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.