Verrassingen in Topdivisie (m)

12 Feb 2018 - door Reinier de Boer
Vreugde bij Compean na de stunt (foto Tjerk Laan).

In de Topdivisie bij de mannen stond het afgelopen weekend bol van de verrassingen. Hekkensluiter Compaen zorgde voor een daverende stunt door DIO/B in eigen hal te verslaan: 2-3. Sinds anderhalf jaar had DIO in eigen hal niet meer verloren. De andere verrassing was de 2-3 nederlaag die VoCASA thuis leed tegen ZVH. Reflex maakte geen fout tegen MKB Accountants VCV en is nu de naaste concurrent van koploper Sliedrecht Sport.

VoCASA leek als enige de koploper nog te kunnen bedreigen, maar de ploeg van trainer Gert Veldhuizen liet na de nederlaag van vorige week tegen Webton/Hengelo opnieuw een steek vallen in het thuisduel tegen middenmoter ZVH. Wat is er aan de hand met VoCASA? ,,We hebben last van blessures en daardoor hebben we een erg smalle selectie,” zegt Gert Veldhuizen. ,,Zeven spelers zijn topfit, maar spelers die niet wedstrijdfit zijn, moeten wel spelen. Dat is de hoofdreden van de mindere periode. Daardoor zijn we gedwongen bepaalde zaken anders op te lossen en dat gaat niet zo goed. Onze tegenstanders spelen vrijuit en ruiken bloed. ZVH deed dat ook op de juiste manier en zij straalden meer geloof in een goede afloop uit dan wij. Wij gaven niet genoeg gas en we kwamen moeilijk tot scoren. ZVH heeft dan ook terecht gewonnen.”

ZVH won met 2-3 en komt de laatste weken steeds beter in vorm. ,,Dat klopt inderdaad’’, zegt ZVH-trainer Kristian van der Wel. ,,We spelen de afgelopen drie weken goed en we wisten ons in tegenstelling tegen DIO/Bedum wel te belonen met een overwinning. De tweede set was cruciaal waar we terugkwamen van een 21-24 achterstand met een goede serve van Thomas van Rij. In de vierde set liepen we rond 17-17 vier punten uit en in de vijfde set viel alles goed, ” De setstanden waren: 25-19, 27-29, 25-22, 21-25 en 7-15.

Compaen zorgde voor een daverende verrassing door DIO/B in Bedum met 2-3 te verslaan via 25-21, 22-25, 25-19, 23-25 en 14-16. Door de knappe zege heeft de ploeg van Sandor Rieuwers de rode lantaarn overgedragen aan Olhaco dat niet in actie kwam. Compaen geeft zich nog lang niet gewonnen en dat ondervond DIO/B van trainer Edwin ten Kate. ,,Ja, dit zijn de avonden waar je geen of nauwelijks plezier aan beleeft, teleurstelling overheerst dan ook flink. Van tevoren reken je hier niet op. We wisten dat we een beter Compaen zouden treffen dan in de heenwedstrijd. Het is een team in ontwikkeling en pakt de laatste tijd steeds meer punten. Van onderschatting was dan ook geen sprake in mijn ogen. Misschien bij de spelers wel, maar niet dat ik me voor kan stellen,” zegt Edwin ten Kate.

DIO/B speelde in de eerste set niet groots, maar won wel met 25-21. In de tweede set leek er bij 19-13 weinig aan de hand, maar toch gaf DIO/B die set uit handen. ,,Compaen had eigenlijk nog niet veel in te brengen. Dat mag je dus niet uit handen geven, nooit en te nimmer. Als we die set netjes uitspelen en binnenslepen is er denk ik niks aan de hand en win je zo'n wedstrijd waarschijnlijk vrij eenvoudig. Dat gebeurde dus niet, Compaen bleef strijden en kwam eigenlijk met een serviceserie weer langszij. Daar geven we hen de kans in de wedstrijd te komen en maken we het onszelf verschrikkelijk moeilijk. De derde set herstellen we hier weer van en trekken we met 25-19 weer naar ons toe. De vierde set is een soort van herhaling van de tweede set. Weer komen we op voorsprong en lijkt er niet veel aan de hand, ik geloof 15-11 en dan geven we het weer uit handen en uiteindelijk met twee punten verschil. Dat is heel zuur. In de laatste set loopt het vrijwel de hele tijd gelijk op en verliezen we uiteindelijk weer met twee punten verschil. Zonde van die mooie lange ongeslagen reeks thuis in de competitie. Knappe prestatie ook van Compaen dat echt veel beter speelde dan in de eerste wedstrijd. Complimenten aan hoe die ploeg heeft gespeeld, met een uitstekende diagonaalspeler en een goede dosis overtuiging en werklust.”

Reflex maakte geen fout in de achtervolging op Sliedrecht Sport en won met 3-0 van MKB Accountants VCV via 25-23, 29-27 en 25-20. De cijfers geven een vrijwel gelijke strijd aan, maar dat weerlegt Reflex-trainer Henk Gootjes. ,,De setstanden zijn geflatteerd. We hebben steeds voor gestaan en de wedstrijd volledig onder controle gehad. We hebben ook de talentvolle jongens laten spelen. Bijvoorbeeld de 17-jarige Brian van Niersen. Onze passlijn stond als een huis en onze instelling was goed. Ook mentaal deden we het goed en volgens afspraak. VCV is een pratende ploeg die graag in conflict komt met de tegenstander. Wij zijn daar niet in meegegaan waardoor de energie uit hun team ging. De laatste set was daar een exponent van, want toen speelden we ze helemaal weg en zaten zij hoog in de foutenlast,” vertelt Gootjes

Webton/Hengelo is helemaal op de weg terug en won drie van de laatste vier duels. Zaterdag won de ploeg van trainer Hans Bruins met 0-3 bij Pelster/Cito via 23-25, 21-25 en 20-25. Door de zege steeg Webton/Hengelo naar de zesde plaats. Pelster/Cito zit in een moeilijke fase en verloor drie van de laatste vier duels. De nummer tien voelt de hete adem van het opstomende Compaen inmiddels in de nek.  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.