Fluiten scheidsrechters onder de Eredivisie te streng?

10 Feb 2018
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De redactie van Volleybalkrant krijgt regelmatig vragen en klachten over de scheidsrechters die onder de Eredivisie opereren. Samengevat fluiten ze (veel) te streng op techniek en maken ze daardoor het spel ‘dood’ door veel potentiele rally’s in de kiem te smoren.

Buiten de Nederlandse grenzen is een compleet andere trend gaande. Vorig jaar bij de EK werd opvallend soepel gefloten op techniek en dat leidde doorgaans tot groot enthousiasme omdat het publiek veel mooie rally’s kreeg voorgeschoteld.

Joep van Iersel, voorzitter van de Werkgroep Arbitage bij de Nevobo, publiceerde hier vorig jaar al het volgende over:  ,,De internal pass – lees: set-up - mag op dit moment soepeler beoordeeld worden. Het dragen van de bal blijft altijd fout. De bal dient met een kort contact gespeeld te worden, maar enige balrotatie of dubbel spelen met kort contact hoeft niet meer afgefloten te worden. Ook de eenhandige set-up is uiteraard bij kort contact gewoon toegestaan.’’

,,Het doel van deze richtlijn, die alleen voor de Eredivisie geldt, is dat er meer rally’s komen. Het publiek bezoekt wedstrijden om te genieten van de sport en de atleten, en niet om de scheidsrechter te horen fluiten op momenten dat het niet nodig is.”

“Bovenstaande richtlijn komt uit de koker van de coachcommissie van de wereldvolleybalbond FIVB. Zij prediken dan ook het credo: ‘Let them play’. In de praktijk zie je al dat op de Olympische Spelen, de wereldkampioenschappen en in de Champions League veel wordt toegestaan. Dit levert prachtige rally’s op.”

De volgende vraag dient zich dus aan. Als die regels zo goed zijn voor de sport, waarom worden die dan op lager niveau ook niet onmiddellijk ingevoerd? Nu blijft de scheidrechter op bijna alle niveaus het middelpunt van kritiek omdat hij of zij denk veel te moeten affluiten. Of er komt kritiek omdat hij of zij te weinig affluit, volgens de regels. En dat alles gaat ten koste van veel spelplezier en attractiviteit van onze sport.

Maar goed, de klachten die Volleybalkrant bereiken hoeven niet representatief te zijn de mening van alle volleyballers. Daarom gooien we er nog maar eens een poll tegenaan.

Moet er onder de Eredivisie ook soepel worden gefloten op techniek? Of juist niet?

Laat snel je stem horen op de nieuwe poll, recht op onze homepage?

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.