Over de boete voor de bond en de nieuwe coach van Seesing Orion

09 Feb 2018 - door Redbad Strikwerda

Vorige week vrijdag bezocht ik de condoleance van de familie van Ronald v.d. Linden. Ronald was een geliefd lid van de volleybalgemeenschap, actief als scheidsrechter zowel indoor als op de beach. Zijn lichaam had hem in de steek gelaten. Wachtend in de lange rij bezoekers in Lieren nam ik vele bekende gezichten uit de volleybalwereld waar, de meesten uit Apeldoorn. Dat hij geliefd was bleek wel uit het feit dat menige collega-scheidsrechter gekomen was en een aantal daarvan van heinde en ver. Jaren terug smaakte mij het genoegen zijn zoon Jeroen uit heren 2 tijdelijk aan ons eerste team bij Dynamo toe te kunnen voegen. Ronald wist dat dat vanwege een blessure was maar vond het hartstikke leuk. Ons contact was altijd goed dus ik denk dat hij een goede vent was. Ronald: er wordt aan gene zijde vast ook gevolleybald en ik neem aan dat je bij aankomst daar meteen op de bok gehesen bent om het geheel in goede banen te leiden.

In mijn vorige 'Oog' noemde ik al het boetesysteem voor spelers van Talentteam. Dit verdient enige uitleg. Jonge spelers uit Nederland die goed volleyballen worden gevraagd om deel uit te maken van het Talentteam Papendal. Daar volgen zij een fulltime programma via de bond om zich te bekwamen tot profvolleyballer. De besten daarvan zien wij later terug bij het nationaal team. Om een exodus naar andere landen te voorkomen heeft men van bondszijde een boete ingesteld als een speler van TTP (Talentteam Papendal) rechtstreeks vanuit TTP naar een ander land vertrekt. Dus zonder eerst bij een eredivisieclub gespeeld te hebben. Deze boete van 5.000,- euro is ingesteld om de eredivisie te beschermen (zegt men bij de NeVoBo). Dit zou een drempel moeten opwerpen waardoor de jonge talenten besluiten eerst bij Lycurgus, Dynamo, VVP of Orion te gaan spelen alvorens te vertrekken.

Het systeem is pervers en klopt van geen kant. De boete wordt namelijk geïnd door de bond zelf. Het is dus zo dat de bond verdient aan een speler die direct naar het buitenland vertrekt. Een eerlijker vorm zou zijn dat het boetegeld naar de eredivisieclubs gaat. Maar de boete maakt op de jongeren geen enkele indruk dus ze vertrekken toch wel. En na bij TTP van alle faciliteiten te zijn voorzien is vrijwel elke club in Nederland een mindere optie omdat de clubs nou eenmaal niet kapitaalkrachtig zijn en vaak minder faciliteiten hebben dan Papendal. En omdat de bond eraan verdient en de Belgische en Duitse competitie als sterker worden gezien is men van bondswege vaak niet erg rouwig om een vertrek. Met als gevolg dat de eredivisieclubs weer eens buitenspel staan. Dat is een situatie die we al jaren kennen.

Om een leegloop naar het buitenland daadwerkelijk te voorkomen moet men van bondszijde een speelverbod opleggen als de talenten direct willen vertrekken. Als een speler van TTP  bij ongeoorloofd vertrek 2 jaar niet in competitieverband mag uitkomen dan zullen ze zich zeker bedenken en voor een Nederlandse club kiezen. Wat de eredivisie sterker maakt en de nieuwe helden langer zichtbaar voor publiek. Talenten: niet aankomen met de eeuwenoude smoes dat de programma's van de clubs niet goed genoeg zijn, die kennen we zo langzamerhand wel.

Benieuwd of de mensen van de NeVoBo het lef hebben om hiervoor te kiezen. Schuif dan tenminste die doekoe die er nu betaald wordt naar de clubs door.

Dan datgene wat echt van belang is namelijk het volleybalspel en de competitie. Seesing Personeel Orion mocht vorige week 1 set hopen op een goed resultaat in de Challenge Cup tegen Gazprom Surgut. Internationaal aansprekende cijfers in de aanval werden echter weggepoetst door het sterke Surgut dat nauwelijks fouten maakte. Orion liep tegen een muur op en verloor kansloos met 0-3.

Echt belangrijk was het bij Coniche Topvolleybal Zwolle – Vallei Volleybal Prins (VVP). VVP overlaadde wederom het midden in de aanval maar was daar weinig effectief. Bij de hoekaanvallers was het niet veel beter. Zwolle had de side-out duidelijk beter voor elkaar en de stuwende ouderen Thijs van Noorden en Jelle Hilarius namen samen 72% van alle aanvallen voor hun rekening. De zelfregulatie leidt tot eenzijdigheid in de uitvoering. Jelle nam de wedstrijd dermate serieus dat hij bij zijn verdedigende werk brandblaren op zijn handen opliep. Het was het waard, 3-1 winst en Zwolle heeft de kampioenspoule binnen bereik.

TTP legde Inter Rijswijk over de knie. Bij TTP geen Cas Abraham en dat is meteen een gemis. Martijn Brilhuis nam de honneurs waar maar dat piepte en kraakte. Hij stond in de min qua aanval evenals Daan Streutker die het de laatste weken wat kwijt is. Er bleef echter een sterk midden en vriend van de VK Bennie Tuinstra over om Inter met 3-0 naar huis te sturen.

Zaanstad deed thuis tegen Seesing Personeel Orion ook nog aardige zaken door een punt te pakken. De start was aardig voor Zaanstad maar dat kwam vooral door fouten van de gasten. Die speelden zonder diagonaal Joris Marcelis die dit keer door zijn trainer als coach naar voren geschoven werd. Het werd een leerzame avond voor de GVR (grote vriendelijke reus) met inzichten in zijn eigen team. Trainer Strikwerda zat doodgemoedereerd aan het einde vd bank en beperkte zich tot het coachen van Marcelis als coach. Orion gebruikte 5 man op de diagonaalpositie en had last van Lars de Boer met zijn effectieve aanval. Na 2 gewonnen sets was Orion zeker van de 2e plek in de reguliere competitie en kon Zaanstad het initiatief overnemen. De winst bleef net uit voor de thuisploeg, 2-3 eindstand.

In de strijd om plek 4/5 waren sv Land Taurus en Advisie/SSS de 2e en 3e set aan elkaar gewaagd. SSS speelde zonder de vaste middenas Isenia/Brouwer en moest dus een diagonaal daar plaatsen. Zowel Freek Michel als Ivar de Waard namen wat over en Niek Bakker kreeg een hele wedstrijd de kans. Bij Taurus een uitstekende Hans van Westrienen en Flor Polinder nog steeds als vervanger van Bert Sturkenboom. De opslag van Taurus was bepalend voor de 1e set, daarna was er evenwicht in de wedstrijd die met 3-0 naar Taurus ging.

De wedstrijd VVP-Draisma Dynamo werd uitgesteld naar de woensdagavond en had weinig om het lijf. VVP was een paar weken terug met de winst op Talentteam aardig op weg maar het lijkt dat de gedachte aan directe handhaving funest is geweest voor het vertoonde niveau. Dynamo had weinig moeite en VVP kan zeker niet meer aan de kampioenspoule deelnemen.

Komend weekeinde de laatste wedstrijd voor het huidige Talentteam, komt dus in Doetinchem kijken voor de toekomst van het Nederlandse volleybal. Zwolle, Zaanstad en Rijswijk gaan op zoek naar de extra punten die de degradatiepoule op afstand houden. Zij verdienen allen uw steun.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.