Nogmaals over Oranje-B, bijscholing en 'een stel klootzakken'.

19 Jan 2018 - door Redbad Strikwerda

Omdat er - voorafgaand aan mijn vorige aflevering - even een pauze is geweest in mijn bijdragen, hierbij de reguliere editie van mijn kijk op de laatste speelronde van de eredivisie mannen.

Op zaterdagavond 6 januari trapte het af met Seesing Personeel Orion tegen Abiant/Lycurgus in Doetinchem. Twee sets heerste de thuisploeg maar Lycurgus was vaardiger en besluitvaardiger. Daarmee een 2-3 die wel duidelijk maakte dat Orion met mindere spelers geleidelijk naar een hoger niveau groeit waar Lycurgus het doet op basis van de al aanwezige vaardigheden van Kooistra en buitenlanders. En daarmee nog altijd sterker is dan de rest.

Voor de communicatiedeskundige van Orion was het een mentaal slappe vertoning van zijn team en hij stak dat niet onder stoelen of banken. Na de winst op het toernooi in Almelo was een nieuwe overwinning dichtbij maar Lycurgus speelde het slimmer en beter. Sander Scheper werd met een sterke invalbeurt uitgeroepen tot 'Man of the match'. RTV Noord was erbij en deed verslag. Een goede zaak dat er aandacht is voor onze mooie sport. Nu nog wat kritische vragen mannen! Zodat we legendarische televisie te zien gaan krijgen.

Op de woensdag erna herhaalde Lycurgus dit kunstje in de onderlinge bekerwedstrijd. Dit maal 2-0 voorsprong voor de Groningers die Orion langszij zagen komen. De ploeg uit Doetinchem had veel last van een verkeerd en te hoog verwachtingspatroon en speelde dus met een verkeerde 'mindset'. Wat zich uitte in afwachtend en haast apathisch gedrag. Nadat dat gewijzigd was werd het gelukkig een interessante wedstrijd. In de vijfde set maakte Wytze Kooistra duidelijk hoe volleybal in Nederland in elkaar zit. Het is zo dat 12 mannen tegen een bal meppen en aan het einde wint Wytze. Hij was met vijf ernstig effectieve opslagen op rij persoonlijk verantwoordelijk voor de winst van zijn team. Zoals zo vaak. Dat verdient respect, het is echter de hoogste tijd dat er andere mensen opstaan in de Nederlandse competitie die hem naar het einde van de bank verwijzen en het zelf gaan regelen. Kom maar op Niels de Vries, Stijn van Schie, Auke v.d. Kamp, Freek de Weijer, Twan Wiltenburg, Wessel Blom, Luuc van der Ent, Raygid Isenia, Ivar de Waard, Steven Ottevanger, Joris Berkhout en Bennie Tuinstra!

Als ik dit lijstje zo bij nader inzien eens bekijk dan zie ik een mooi schaduwteam voor Oranje in de maak. In mijn vorige 'oog' vermeldde ik al dat de NeVoBo zo'n team naar het kersttoernooi in Almelo zou moeten afvaardigen, hierbij heb ik al 12 prima jonge spelers op een rij gezet. Met dit gezelschap kun je ook naar de Universiade, geheid gaat dit een aantal A-internationals opleveren.

Een andere optie is dat er een club komt die deze 12 spelers gaat benaderen voor komend seizoen om als competitieteam in actie te komen. Hallo Nederland: wie gaat dit regelen? Een trainer daarvoor vinden zal geen probleem zijn, gegadigden kunnen zich melden. Aan goede plannen heb ik geen gebrek...

Afgelopen weekeinde een volledig competitieprogramma. In Rijswijk glipte een 22-19 voorsprong door de vingers bij Inter-Draisma Dynamo. Daarna was Dynamo heer en meester, jammer voor het in grote getale aanwezige publiek. Willy Steenbakkers had vooraf aan een groep cursisten van de VT3 (trainersopleiding) beelden en de analyse van Dynamo gegeven om te bestuderen. Voorafgaand aan de wedstrijd werden de plannen van Willy en die van de cursisten gezamenlijk doorgenomen. Na afloop van de wedstrijd schoof Bas Hellinga van Dynamo spontaan aan bij de evaluatie en hij gaf zijn wedstrijdplan over Rijswijk prijs. Topavond in het Haagse dus, dat is nog eens opleiden op niveau. Een leuk idee dat navolging verdient in de rest van Nederland.

Bij Zaanstad was er opzienbarend nieuws deze week, trainer Vincent Pirovano stopt er mee na dit seizoen. Wellicht had het invloed op zijn team gehad want de ploeg speelde passend zwak en vond geen aanvallende oplossingen. Lars de Boer en Erwin Huinen staan goed in de eredivisie statistieken m.b.t. de aanval maar konden het dit keer niet brengen. Gevalletje: kansen niet benut. Ronald de Boer was na een half jaar weer eens inzetbaar. Bij VVP was Peter Ogink op zijn best en aanvallend sterk. Gevalletje: kansen wel benut. Tom Koops deed het netjes als ingevallen libero. Volgens Pirovano kan Zaanstad zich op de play-outs gaan richten, we denken dat het echter nog niet gespeeld is.

Coniche Topvolleybal Zwolle had een unieke kans op punten thuis tegen sv Land Taurus. Daar had de bekerwedstrijd tegen Sliedrecht Sport (3-1 voor Taurus) zijn tol geëist voor Hans van Westrienen en Bert Sturkenboom. Het aangepaste team van Taurus at voorafgaand aan de wedstrijd het buikje rond bij de ouders van Flor Polinder dichtbij de hal. De opslagen vielen goed en de spelverdeler van Zwolle moest zijn loopschoenen aan. Einde 4e set schoot de kramp bij hem in de kuiten en de punten gingen ook nog verloren.

 In Barneveld stuntte Advisie/SSS tegen Seesing Personeel Orion met 3-2 winst. SSS was veel effectiever met de aanval onder aanvoering van een fantastische Freek Michel. Van Orion een hele zwakke vertoning wat de coach na de vierde set deed uitroepen: “Jullie zijn een enorm stelletje klootzakken!” Hij was vooral verbijsterd over het gebrek aan topsportgedrag in zijn team.

 Na afloop van de wedstrijd vond een vaste volger van SSS dat het team van Orion alleen al uit respect voor de coach, dat die er volledig helder bij was nadat zijn moeder diezelfde ochtend was overleden, met de punten vandoor had moeten gaan. Zo had ik het zelf nog niet bekeken maar ik vind het een mooie gedachte (echter niet noodzakelijk, zie liever dat ze het voor zichzelf doen!).

Aan de bar stelde vader De Waard zich aan mij voor als 'de praatjesmaker', een term waarmee ik hem in een eerdere 'oog' beschreef. Kijk, dat is humor die ik kan waarderen. We hadden een geanimeerd gesprek over volleybal, zakenleven, sponsoring en ambities. In de tijd dat wij zelf tegen elkaar jaarlijks speelden (toen de bal nog wit was en we een staande floater uit het serveervak rechts achter het veld over het net poeierden) nauwelijks een woord gewisseld. Dan was dit een stuk leuker. Ondanks het verlies dus weer een waardevolle avond.

In Groningen op zondag waren Tuinstra en co (TT Papendal) 2 sets goed op dreef. Abiant/Lycurgus liet zien dat het slimmer en beter is dan Orion want het verloor slechts 1 punt door de wedstrijd alsnog te winnen. Voor informatie verwijzen wij door naar de site van de club.

Dit weekend burenruzies in Apeldoorn (Dynamo-Zwolle) en Arnhem (TT-VVP) die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. In een doordeweekse ronde worden de finalisten in het bekertoernooi bekend na Lycurgus-Orion en Sliedrecht Sport-Taurus.

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.