Gedoe om data rond bekerkraker

09 Jan 2018
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

In aanloop naar de wedstrijd in de halve finale van het mannen bekervolleybal tussen Seesing Personeel Orion en Abiant/Lycurgus was er even een heuse strijd rond data gaande. Het gaat om de beschikbaarheid van de data van de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag tussen beide teams.

Scout Albert Vissinga van Orion was zaterdag verhinderd door ziekte en kon dus zijn vaste plek achter het veld, waar de scouts hun werk doen, niet innemen. In de eredivisie zijn de thuisclubs verantwoordelijk voor het opnemen van de wedstrijden en het opladen van die video, inclusief scoutingsdata, naar de centrale server. Via dit systeem van Videosharing zijn dan voor alle teams in de eredivisie de beelden en scoutingsgegevens van alle gespeelde wedstrijden beschikbaar.

Vissinga meende een akkoord te hebben met data-analist Willem de Wit van Lycurgus. Die zou het werk van de zieke Vissinga overnemen, de wedstrijd opnemen en van data voorzien en volgens de Doetinchemse meesterscout de beelden met data ook aan Orion overdragen.

Zondagavond bleek dat er vanuit Groningse zijde geen akkoord werd gegeven om dit zo ten uitvoer te brengen. Het is “vuil spel” aldus een hevig ontstemde Vissinga. Dat viel uiteindelijk nog wel mee. De Groningers deelden op maandag alsnog de video echter wel zonder de ingevoerde scoutingsgegevens. Waarop de Doetinchemse scout op maandagavond zelf deze gegevens aan de video toevoegde.

De trainer van Orion, Redbad Strikwerda, reageerde laconiek op het voorval. Hij kijkt niet overmatig veel naar de statistieken en data en houdt wel van wat rumoer. Hij liet het volgende weten: ,,Eindelijk weer eens wat reuring in de regio, dat zouden we vaker moeten hebben!”

De eerste wedstrijd van deze halve finale wordt vanavond (woensdag) gespeeld in Doetinchem.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.