Meisjes Jeugd Oranje naar EK ondanks verlies van thuisland Servië

08 Jan 2018 - Door Andre Triep
(©CEV)

Bij het kwalificatietoernooi voor het Jeugd EK was de wedstrijd tegen Servië cruciaal. De winnaar zou zich sowieso plaatsen. Nederland verloor helaas met 3-1. Setstanden: 16-25,18-25, 25-21, 12-25. Maar het zou nog via de plaats voor de beste tweede plaats kunnen doorgaan. En dat is uiteindelijk gebeurd. Felicitaties voor team en staf!

Coach Eelco Beijl startte met dezelfde basis als in de wedstrijd tegen Estland: Kim Klein Lankhorst, Iris Vos, Anneclaire Ter Brugge, Anna Zijl, Jette Kuipers, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking. In de derde set kwam Hyke Lyklema de plaats van Kim Klein Lankhorst innemen. Servië maakte in alle sets meer aanvalspunten dan Nederland, ook in de derde set, maar Servië leverde in die set twaalf punten in door persoonlijke fouten. In deze wedstrijd was Nederland niet serverend dominant als tegen Estland. Nederland sloeg drie aces ten koste van twaalf foutserves, terwijl Servië elf aces scoorde en koste van 11 fouten. Libero Romy Brokking scoorde passend het best van alle passers, maar kreeg maar zeven van de 81 services te verwerken. De Servische serveersters zochten vooral de Nederlandse passer/lopers op. Die passten matig, waardoor de Nederlandse middens maar 14 keer konden aanvallen en zes aanvalspunten scoorden. Diagonaal Anna Zijl en passer/loper Jette Kuipers sloegen daarom elk 30% van de aanvallen. Zij werden de beste Nederlandse aanvalsters met tien respectievelijk negen aanvalspunten. Jolijn de Haan was de beste blokkeerster met vier killblocks. De beste speelster van de wedstrijd werd de Servische passer/loper Jovana Cvetkovic met zestien punten (12 aanvalspunten, 1 blokpunt en 3 aces. Aan Servische kant scoorde diagonaal Jovana Civkovic ook veel: 12 punten (10 aanvalspunten, 1 ace, 12 blokpunt). De Servische Tijana Vrclig was met zes aces de beste serveerster. 

In de eerste set moest Eelco Beijl op 1-6 de eerste time-out nemen, maar Servië zette door, zodat Nede4land voor de tweede technische time-out ook zijn gewone time-out verbruikt had op 7-13. Het verschil was rond de 20 teruggelopen, maar Servië sprintte naar 16-25 setwinst. In de tweede set kwam Nederland snel met 0-5 achter, maar vocht zich terug naar 5-7. Servië liep daarna in een servicebeurt naar 5-12. Dat verschil bleef lang bestaan, maar was rond de 20 even wat minder. Uiteindelijk werd het verschil weer zeven punten: 18-25. In de derde set nam Nederland de leiding en zou die de hele set behalve het moment dat Servië met 4-3 leidde. Vanaf 7-6 bouwde Oranje de voorsprong in een servicebeurt uit naar 11-6. Dat verschil bleef tot boven de 20. Servië kwam toen op 2 punten verschil, maar Nederland won met 25-21. In de vierde set bouwde Servië weer langzaam een voorsprong op. Vanaf 4-7 sloeg Servië weer in een servicebeurt toe: 4-14. Daarna kwamen de Oranje meiden wel iets terug naar 12-18. Daarna was het over voor Nederland, want Servië liep in een servicebeurt naar 12-25, de Nederlandse speelsters en de staf op dat moment aangeslagen achter latend. Maar er was nog hoop en na vele uren wachten op afloop van alle kwalificatiewedstrijden ging er gejuich in het Nederlandse kamp op!

 

 

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.