Draisma Dynamo sluit 2017 af in feeststemming

24 Dec 2017

Na een paar nederlagen op rij was Draisma Dynamo wel toe aan een positief resultaat. In de laatste wedstrijd van 2017 moest het in eigen huis dan maar gebeuren tegen rechtstreekse concurrent om de derde plaats, SV Land Taurus. Vooraf was het vooral de vraag welke spelers Bas Hellinga kon opstellen. De laatste weken werd hij geplaagd door een blessuregolf binnen de selectie. Afgelopen woensdag bleef spelverdeler en aanvoerder Bart van Garderen ook nog een aan de kant en werd passer/loper Wessel Blom al na set één naar de kant gehaald. Preventief, bleek achteraf. Een juiste beslissing, bleek zaterdagavond.

Van Garderen en Blom stonden zaterdag gewoon in het basisteam dat door Hellinga het veld ingestuurd werd. Het team werd gecompleteerd door Isak Helland-Hansen, Nico Manenschijn, Renzo Verschuren, Michiel van Dorsten en Dustin Bontrop.

Dit zevental begon goed aan de eerste set. Zo goed zelfs dat Taurus-coach Erik Gras op 8-4 al een time-out nodig had om zijn spelers op scherp te zetten. Die onderbreking was overigens wel bijzonder succesvol, want de ploeg uit Houten kantelde de set en bracht deze op 10-14. Deze remonte kostte Hellinga zijn beide time-outs en Verschuren een gele kaart nadat hij zich boos en gefrustreerd (?) had uitgelaten tegen 1e scheidsrechter Hélene Geldof. Hellinga moest iets ondernemen om onder de druk van Taurus uit te komen en om zijn spelers weer scherp te krijgen. Achterin liet hij Mats Kruiswijk kortstondig Helland-Hansen vervangen, een wissel die een paar punten later al weer ongedaan werd gemaakt. Gelukkig maar, want toen de Noor aan de opslag kwam kreeg hij het flink op z’n heupen. Met een sterke reeks opslagen kreeg hij de Houtense passlijn flink onder druk, daarbij geassisteerd door zijn collega’s die blokkerend en verdedigend Helland-Hansen aan service wisten te houden. Zo werd het weer gelijk (21-21) en kwam Draisma Dynamo zelfs weer op een kleine voorsprong (22-21). Vanaf dat moment werd het razend spannend en werden de punten om-en-om verdeeld. Manenschijn bracht het eerste setpoint op het scorebord, maar Taurus wist dit weg te werken (24-24). Nadat Blom voor setpoint nummer twee had gezorgd, verving Ewoud Gommans aan het net Van Garderen in de hoop met de blokkering het punt te kunnen binnenhalen. Dat lukte niet en op 25-25 keerde Van Garderen weer terug. Setpoint nummer drie en vier (26-25 en 27-26) kwamen beide weer op rekening van Manenschijn, en de inmiddels aan het net staande Helland-Hansen wist met zijn blokkering het vierde setpoint te verzilveren: 28-26. 

Vanzelfsprekend liet Hellinga zijn basisspelers ook aan de tweede set beginnen. Opvallend genoeg waren de scores tot 10-10 nagenoeg identiek aan de eerste set, maar in plaats van op een achterstand te komen pakte Draisma Dynamo nu wel een voorsprong. Op 19-15 kwam Helland-Hansen weer aan service en de Noor deed dit opnieuw prima. Met onder meer twee aces bracht hij de stand naar 22-15. Daarnaast mocht hij met een harde smash ook persoonlijk de tweede set binnenhalen: 25-17.

Een ongewijzigd Draisma Dynamo begon vervolgens sterk aan het derde bedrijf waarin snel een aangename voorsprong werd opgebouwd. Dit mede door enkele persoonlijke succesjes: aces van Van Garderen (8-5) en Helland-Hansen (12-7), en killblocks van Manenschijn (9-5) en Verschuren (13-7). Gras was daardoor al snel door zijn time-outs heen en probeerde met wissels het Apeldoornse spel nog wat te ontregelen. Even leek dit een beetje te lukken maar Hellinga beschikte nog over de mogelijkheid zijn ploeg bij zich te roepen. En van die optie maakte hij op 18-13 nog maar even gebruik. Draisma Dynamo liet Taurus daarna niet meer dichterbij komen.Sterker nog, Helland-Hansen mocht weer serveren en dus liep de thuisploeg verder uit. Niet veel later wist Verschuren met een ace een karrevracht aan matchpoints te behalen (24-18). Daarvan werd het eerste nog weggewerkt, maar de daaropvolgende opslag van de zijde van Taurus ging royaal uit waarmee de wedstrijd ten einde was: 25-19.

De 3-0 winst van Draisma Dynamo was volledig terecht en bovendien goed voor het zelfvertrouwen. Ook de statistieken bewezen dit met mooie cijfers: iedereen scoorde een voldoende. Manenschijn werd topscorer met 23 punten (20x aanvallend en 3x blokkerend). Deze overwinning betekent dus dat spelers en begeleiding met een glimlach op het gezicht de Kerstdagen kunnen ingaan.

We zien u/jullie graag gezond en wel terug in 2018. De eerste wedstrijd in het nieuwe jaar vindt plaats op 13 januari in Rijswijk. Het eerste thuisduel is op zaterdag 20 januari (20.00 uur), de streekderby tussen Apeldoorn en Zwolle. 

Het team van Draisma Dynamo, de bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Topvolleybal Dynamo wensen iedereen fijne feestdagen!


(Bron: Draisma Dynamo)

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.