Over Limburgs geweld en oostelijke herrie

06 Dec 2017 - door Redbad Strikwerda

Het weekeinde bracht interessante uitslagen in de dames eredivisie, daarover zo meer. In mijn stuk over de mannen eredivisie schreef ik dat ik afgelopen vrijdag betrokken was bij het jaarcongres van Nlcoach op Papendal. En dat ik daar jaarlijks nauwelijks collega-coaches uit de eredivisie of trainers van Papendal ontmoet. En dat ik dat een slechte zaak vind, we geven het signaal af dat wij daar niet bij hoeven te zijn. Terwijl het juist zeer inspirerende dagen zijn. Van de eredivisie zag ik (volgens mij, correct me-if-I'm-wrong) geen trainers van Sliedrecht, Sneek, Zwolle, Vroomshoop, Alterno, Set-Up '65, Weert, TT, FAST en Peelpush. Ik hoop op betere tijden.

In Arnhem was het feest voor TT Papendal. Meestal slechts wat ouders en scoutende trainers op de tribune maar we zien daar toch echt de toekomst van het Nederlands volleybal op het veld. Als je vaker komt kijken kun je later zeggen: ik was er bij!

Talentteam ontmantelde het team van Flynth FAST volledig. De Flamingo's-Activia combinatie is het vertrouwen in eigen kunnen compleet kwijt. Vorig jaar maakten ze een spetterende entree in de eredivisie met een kern van zeer ervaren speelsters en jongeren daar omheen. Het lijkt er nu echter op dat de ouderen, die in de minderheid zijn, het wel best vinden en dat de jongeren onvoldoende basisniveau laten zien om stabiel te zijn. Veerle vd Heuvel stond de hele wedstrijd in de min qua punten, Nikki vd Veen idem dito. Steffie Janshen was voorheen een behoorlijke allrounder maar scoorde nu slechts 1 bal en Lynn Blenckers met haar machtige blok en opslag serveerde nu slechts 6 keer zonder druk en blokte geen punten. De passing is de achilleshiel van het team geworden.

Dat was een kolfje naar de hand van TT Papendal. De meiden staan uren achtereen hun opslag te trainen dus dat beheersen ze wel. Bij FAST serveerde er eentje 10x in de wedstrijd en de rest minder. Bij TT serveerde iedereen meer van 10 keer. Zoals altijd hadden ze weer een target en ze voerden het met verve uit. Rianne Vos mocht spelen en ze maakte haar uitverkiezing waar naast de prettige Annick Meijers die dit keer wel te weinig aanval scoorde.

Voor FAST breken taaie weken aan met Limburgs geweld van vc Weert en Peelpush. In de regionale strijd ruiken deze teams bloed. Zou zomaar kunnen dat ze aan het einde van december geen punten hebben toegevoegd.

Geluk voor FAST kan zijn dat de concurrent, Springendal Set-Up '65, de komende wedstrijden een zwaar programma heeft en dus ook weinig punten zal vergaren. Zaterdag speelden ze uit bij Coolen-Alterno en verloren een door fouten ontsierd duel. Bij Alterno is Daniëlle Docter haar plek op de liberopositie kwijt aan Giorgia Palladino en die zal ze niet eenvoudig terugkrijgen. Iris Scholten (6 uit 40) en Kirsten Wessels (3 uit 26) maakten weer geen indruk maar werden gered door stabiele middens en een tegenstander die het ook niet voor elkaar had.

Nering Bögel vc Weert denderde de eerste set over RegioZwolle Volleybal heen. Daarna ontspon zich een spannende wedstrijd waarin vechtlust en verdedigend werk te zien waren. Rosita Blomenkamp nam hierin bij Zwolle het voortouw met sterk verdedigingswerk. Het werk op het veld zorgde ervoor dat de spanning oversloeg naar de tribunes, daarmee verdween het kille gevoel in de hal.

Volgens coach Groothuis van Regio Zwolle staat het team van Weert te laag voor het niveau dat ze laat zien in verdediging en aanval. Dat is een mooi compliment voor de ploeg maar complimenten leveren geen punten op. Een plaats in de kampioenspoule zou hij voor dit team terecht vinden. Wij van VK zijn dan zeer benieuwd of hij volgende week aan ons wil vertellen welk team hij dan uit die kampioenspoule wil zien verdwijnen...

Verderop in Limburg toonde Peelpush vechtlust en doorzettingsvermogen tegen Sliedrecht Sport. Na een 2-0 achterstand in sets won het 2 sets en pakte zo het eerste punt van Sliedrecht af. Jody Selten en Claire Crijns scoorden veel en werden geholpen doordat Sliedrecht met Christie Wolt in de min stond. Zij in voorlopig niet in staat gebleken om qua niveau mee te gaan in dit team. Haar collega Fleur Savelkoel is inmiddels al wat verder maar blijft passend kwetsbaar en heeft een te lage efficiency in de aanval (3 op 25) om aanspraak te kunnen maken op meer speeltijd.

In het Oosten won Eurosped van vc Sneek. Ook hier een walk-over in de eerste set. Sneek had geen servedruk en Eurosped speelde zeer snel aanvalsspel wat vaak een 1 blok opleverde. Coach Petra Groenland keek er verlekkerd naar en kon als liefhebber dit niveau wel waarderen, als coach van vc Sneek natuurlijk niet. Sneek wijzigde de tactiek en won vervolgens 2 sets maar het team kon dit niet doorzetten. De winst ging daardoor verdiend naar Eurosped. De middenas van Sneek draaide goed maar dat was onvoldoende om het gepruts op de buitenposities te compenseren. Eurosped zet de goede reeks van de laatste weken door en neemt afstand van Set-Up en FAST voor de top6. Daphne Knijff had het goed voor elkaar in de combinatie van pass en aanval.

Komend weekeinde oostelijke herrie in de tent bij Set-Up '65 - Eurosped, daar komen de mensen vast graag op af. In Limburg op zondag moet FAST de sfeer in eigen huis zien te benutten om zich vc Weert van het lijf te houden. Ook de moeite waard dus.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.