Over een sliding, over Tobias en over roepen in de woestijn

05 Dec 2017 - door Redbad Strikwerda

Afgelopen vrijdag vond op congrescentrum Papendal het jaarcongres van NLcoach plaats. Het werd bezocht door maar liefst 500 coaches uit alle mogelijke sporten en van allerlei niveaus. Elk jaar ben ik daarbij aanwezig, de laatste jaren als tafelcoach. Met 8 collega-coaches aan tafel bespreken we het mooie vak van coaching, de inhoud van de workshops van deze dag en hoe deze informatie te verwerken in de aanpak. Dit jaar ging het over integrale benadering. Het was wederom een inspirerende middag/avond.

Elk jaar ben ik benieuwd hoeveel volleybalcoaches zich melden voor dit congres. En elk jaar valt het me weer bar tegen maar dit jaar zag ik er meer dan voorheen. Ik vernam van de organisatie dat er een volleybaltrainer van Papendal was die wist te melden dat hij over dit onderwerp al genoeg wist dus dat hij geen interesse had. Triest om te horen.

Vanuit de eredivisie zag ik geen coach van Lycurgus, Dynamo, Taurus, SSS, Rijswijk, TT, VVP, Zaanstad en volgens mij ook niet uit Zwolle. Sjakie stond er dus weer eens bij als roepende in de woestijn. Ook van de nationale teams weinig opkomst, Gido Vermeulen was erbij en hij hield een topcoach inspiratiesessie. Nog meer roepen in de woestijn.

De eredivisie-trainers dienen het goede voorbeeld te geven en alleen daarom al hadden ze er moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de trainers van Papendal. Door mede te delen dat je het allemaal al weet terwijl je nog nooit een team gecoacht hebt dat voor de prijzen speelt, dat is het verkeerde voorbeeld.

Het goede voorbeeld kwam van Johan Verstappen. Hij is een Nederlandse topper die door de beleidsmakers van de NeVoBo categorisch genegeerd wordt. Hij traint Jong Duitsland en is daar zeer succesvol mee, heeft bij onze vrienden zijn contract daarom verlengd tot 2020. Van zijn opleidingsteam speelden libero Zenger en midden Krick de finale van het mannen EK dit jaar. En hij levert binnenkort de nieuwe topdiagonaal Weber af. Dat is nog eens wat anders dan middenmoot eredivisie in Nederland, deze spelers staan op die leeftijd internationale topwedstrijden te ballen.

Hij stapte in de ochtend in het vliegtuig om bij het congres aanwezig te kunnen zijn. Op zaterdagochtend vroeg vloog hij terug om later die dag bij zijn team VCO Berlijn (zelfde als TT Papendal bij ons) een uitwedstrijd te coachen. Dat is het juiste voorbeeld. En NeVobo: binnenhalen die vent!!

Dan naar datgene waar het om draait, de wedstrijden. In Arnhem werd het bal geopend door TT Papendal en Zaanstad. Voor Zaanstad een potje van belang in de strijd om de zesde plaats in de competitie. De Zaanse boys hadden twee weken kunnen oefenen tegen de topteams en wisten bij TT in elke set een redelijke voorsprong te nemen. Lesley Kef, die vorige week uitviel, was weer inzetbaar. Dit seizoen toonde Lars de Boer zich een belangrijke schakel, dit keer had hij het echter niet op orde. Hij verliet het veld en daarmee verlegde het spel zich naar rechts maar ook daar stokte het. Alle hoekaanvallers van Zaanstad bleven onder de 40% score en TT blokte veel beter (14 killblocks). Daarmee werd het verschil steeds in het tweede gedeelte van de sets gemaakt. Uitslag: 3-0 voor TT.

Bij Zaanstad keken ze daarna wel met enige trots naar TT dames waar de Zaanse Indy Baijens lekker op dreef is. En werd men verliefd op spelverdeelster Sarah van Aalen die de balletjes fijn verdeelt.

In Houten ontving sv Land Taurus de Achterhoekers van Seesing Personeel Orion. Om verzekerd te zijn van feestsfeer had de club de discutabele volkszanger Alex West uitgenodigd om na afloop de mensen toe te zingen in de kantine. Ik ken Albert West van vroeger en was benieuwd of deze Alex een zoon is van Albert. Speler Flor Polinder heeft het nagevraagd: dat is niet het geval.

Beachvolleybalcoaches Gijs Ronnes en Roland Rademaker keken het duel met interesse aan, zij speuren stad en land af naar nieuwe helden voor de beach in een opbouw naar Tokio 2020. Deze wedstrijd zal hen niet veel verder gebracht hebben. Het was van een niveau vergelijkbaar met B-zanger West, waarbij de mensen de muziek van de dj tussendoor meestal leuker vinden. Taurus kon niet veel beter, Orion wilde niet veel beter. Met name de opslag van de bezoekers was zwaar onder de maat, 17 fouten in 3 sets. Men serveerde als volgt: een fout, de volgende serveerder meent dan voorzichtig en zonder fout te moeten serveren en dus een gebakje. Dan weer een serveerder die denkt dat het met meer druk moet dus fout. Daarna weer één die een gebakje serveert en zo komen we met 8 fouten al snel aan 16 serves die nergens over gaan. Het was dus een side-out duel en dat beheersen de Doetinchemmers beter, vooral Joris Marcelis was een lust voor het oog. 0-3 in 67 minuten tijd.

In Zwolle ging het deze week veel over Tobias Sijbesma, #HELD en vriend van het team. VK meldde enige weken terug al over zijn opkomst op het veld bij de wedstrijd. Afgelopen dinsdag was hij jarig en via een actie kreeg hij een wagen vol verjaardagskaarten thuis. Mijn motto voor Tobias: je leeft niet maar 1 keer, je leeft elke dag. Respect voor jou en je geliefden. En voor alle kinderen die dagelijks zo strijden als jij.

In de wedstrijd Coniche Topvolleybal Zwolle – Inter Rijswijk namen de Westerlingen een voorsprong in sets en in de vierde set. Na een barrage met 3 matchpoints voor Inter ging Zwolle er met de winst in deze set en de 3-2 winst in de wedstrijd vandoor. Beide teams schoten er dus onvoldoende mee op in de strijd om de zesde plaats. Voor Rijswijk een fors gemiste kans. Ze slaagden er niet in om passerlopers Reinold Schoonhoven en Thijs van Noorden uit de wedstrijd te spelen en vooral Van Noorden knalde terug vanaf de opslaglijn.

De actie van de dag kwam op naam van assistent Ward Boehlee van Rijswijk. Hij voorkwam met een ware sliding dat tijdens een rally een fout gerolde bal van de ballenkinderen het veld in kwam. Dit deed hij in een rally waar Zwolle een overpass gaf en daarmee kreeg Inter een perfecte kans op een punt. De pipe van Van de Velde eindigde echter in het blok. Beelden zijn op te vragen bij Zwolle, vraag me niet bij wie want dat is mij bij de zelfreguleerders niet duidelijk.

Bij Inter kwam op zondagochtend het bericht vrij dat Jannes van der Ham er per direct mee stopt. Reeds eerder meldde ik dat coach Willy Steenbakkers recht heeft op een team gevuld met gemotiveerde indoorspelers. Nu haakt er iemand direct af, een ongewenste situatie natuurlijk. Het gaat niet om het gegeven dat een speler er mee stopt, dat kan altijd gebeuren. Mij lijkt dat met een ambitieuze indoorspeler de kans daarop veel kleiner is.

Bij Abiant/Lycurgus - Advisie/SSS een eenvoudige overwinning voor de thuisploeg. Lapkov en van Schie kregen 65% vd ballen en deden daar meestal goede dingen mee. Lycurgus was op alle onderdelen beter en speelde scherper. SSS maakte er een mooie dag van met een etensstop bij de familie Rietman in Meppel. Freek Michel speelde als passerloper maar kon niet onderscheidend zijn. Michiel vd Beek toonde de wilskracht van de ploeg door bij het verdedigen dwars door de bank heen te gaan. En uiteraard was de 'Green Army' er bij, in het nachtleven van Groningen gingen zij wel winnend van het veld.

Komend weekeinde de burenruzies Barneveld-Ede en Apeldoorn-Arnhem, altijd leuk om bij te zijn. Zaanstad gaat op zoek naar het goede gevoel in een waarschijnlijk koude hal tegen Taurus. Dit alles in onze mooie eredivisie.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.