Ook over het Haagse en het Rotterdamse

13 Nov 2017

Vorige week berichtte ik over mijn wens om een nieuwe international uit het Haagse te kunnen verwelkomen. Ik las op de VK een reactie van Henk die aangaf dat ik Wessel Keemink 'vergeten' zou zijn.

Beste Henk, dat is natuurlijk niet het geval. Ik weet dat Wessel 2 jaar bij Rijswijk gespeeld heeft. En zo via het Nederlands team en Dynamo Apeldoorn een prima transfer naar België heeft gemaakt. Echter, bij mijn weten is Wessel geboren in Schiedam en opgeleid in de Drechtsteden. Dat beschouw ik als regio Rotterdam en een beetje Rotterdammer wil natuurlijk niet voor Hagenees uitgemaakt worden. Als ik het Rotterdamse ga behandelen zal ik hem zeker noemen.

Ook repte Henk over 'de laatste international uit het Westen'. En vroeg zich af of de aandacht op het 'oosten' gelegd moest worden. Nou breekt m'n klomp Henk, ik heb het over de laatste international uit het Haagse gehad! En wat mij betreft hebben we aandacht voor iedereen overal vandaan. Ik ben zelf geboren Utrechtenaar, heb evenveel met het Westen als met het Oosten. En voorbij Amersfoort (vanuit Utrecht gezien) zijn het sowieso allemaal boeren. Maar op volleybalgebied bij de mannen hebben ze het daar beter voor elkaar dan in de Randstad.

In dit weekeinde stond de return in de CL voor Abiant/Lycurgus op het programma. Uit bij Maaseik moest er, na de kansloze missie thuis, een overwinning komen om de ambitieuze Groningers op het hoogste niveau in Europa in de poulefase te brengen. Lycurgus is budgettair al 6 jaar met afstand dé club van Nederland maar internationaal stelt dat dan weer weinig voor. Hoewel, Maaseik heeft financieel ook een forse jas uit moeten doen en daarmee kwalitatief ook ingeleverd. Het lukte helaas niet, met een aanvalseffectiviteit van minder dan 25% en in totaal 30 fouten in aanval/opslag gingen er veel te veel punten goedkoop naar Maaseik.

In de vaderlandse eredivisie springen het meest in het oog het duel tussen de nummers 2 en 3, Seesing Personeel Orion op bezoek bij Draisma Dynamo en het duel om aansluiting bij de top6 tussen Zaanstad en Inter Rijswijk.

Bij Draisma Dynamo was er vooraf optimisme omdat vorige week, na lang blessureleed, zowel Renzo Verschuren als Mats Kruiswijk weer konden aansluiten. Nadat er op training maandenlang spelers na een uurtje weer het veld verlieten kan trainer Bas Hellinga eindelijk wat aan teamtraining gaan doen. Dat is hard nodig want het team verloor op ontluisterende manier van Advisie/SSS en kreeg meer puntverlies dan gewenst.

Seesing Personeel Orion zit in een carrousel waarin wekelijks 4 andere spelers binnen de lijnen staan. Iedereen is inzetbaar en fit en dat gegeven wordt benut door speeltijd te verdelen. Puntverlies bij VVP en een moeizame winst tegen SSS maken duidelijk dat het team het lastig vindt om deze weelde te dragen. Werken aan een vaste startopstelling is er dus nog niet bij.

De Apeldoornse ploeg begon met hetzelfde team als vorige week in Zwolle. En toonde zich gelijk klaar om de strijd aan te gaan. De Doetinchemmers speelden met oud-Dynamo-spelers Freek de Weijer en Maikel van Zeist in de basis. Voor de Weijer een nieuwe situatie, na 3 jaar aan het einde vd bank te hebben gezeten wordt er nu van hem verwacht dat hij het team ook vanaf het begin kan aanvoeren. Dynamo had gelijk veel druk met de opslag en vuurde alles af op Tom Buijs. Na een snelle voorsprong voor Dynamo gingen de teams gelijk op en in de slotfase van de set was de passing bij Orion onmachtig om de spelverdeling opties te geven. Een terechte voorsprong voor Dynamo dus.

Daarna ontspon zich een duel met wisselende kansen en wisselend niveau. Orion verbeterde zich in de passing, nam een voorsprong van 2-1 in de wedstrijd en dwong Dynamo tot meer risico in de opslag. En dat kwam er in de 4e set. Orion benutte in het middengedeelte van de set de rallykansen niet en daarmee begon de Renzo Verschuren-'show'. De routinier maakte met 2 series goede opslagen het verschil en deed aan het net aan 1-1 oorlogvoering met zijn oud-teamgenoot van Zeist. Een mooi stuk gezonde opvoeding in de wereld van de topsport. Uiteraard bleef Verschuren fluitend op de been maar van Zeist, die vorig jaar nog vliegen stond te vangen bij Alterno, schudde de druk van zich af en speelde een prima wedstrijd op het hoogste niveau.

Freek de Weijer raakte het middenspel gaandeweg kwijt en werd eind 4e set vervangen. Hij liet na afloop weten dat zijn getoonde progressie hem motiveert om er de komende maanden nog meer van te maken. Dynamo had de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken maar ging aan eigen fouten in opslag en aanval uiteindelijk ten onder. En verloor Mats Kruiswijk weer met recidiefklachten aan de knie. Gezien de foutenlast was de uitslag terecht. En het publiek, matig opgekomen, was na ruim twee uur de winnaar.

In Houten had sv Land Taurus meer te duchten van Vallei Volley Prins (VVP) dan gehoopt. De formatie uit Ede blijft kansrijk in elke wedstrijd waar ze er vol in vliegt. De hand van trainer Ivo Martinovic  is altijd zichtbaar in zijn teams. De middenspelers gaan vol voor het 1-1 commitblock op het midden, de spelverdelers worden geacht op goede passes veel 1e tempo te spelen en naar de buitenkanten een snelle bal te spelen. Dat ondersteund door onvoorwaardelijke inzet en een goed beleid qua communicatie. Na elke training of wedstrijd sluit het team af met een 'clearing'. Daar kun je wat mee hebben of juist niet, het is in ieder geval herkenbaar en er is over nagedacht.

Bij Taurus viel Jelle van Jaarsveld op met goed aanvalsspel en een nouveauté: 5 ballen verdedigd. In de derde set bij de stand 24-24 maakte coach Martinovic van VVP zich op voor een strip-act. Eerst ging het jasje uit en in de richting van de 2e scheidsrechter, daarna maakte hij de broekriem los. Het publiek ging er eens voor zitten, zou dit eindigen in een Full Monty? De scheidsrechter liet het erbij, beoordeelde het voorval net zoals tegenwoordig de bovenhandse bal: vrijwel alles mag doorgaan. Taurus moest uiteindelijk overwerk verrichten maar haalde wel de winst in de wedstrijd binnen.

Bij TT Papendal-Advisie/SSS was er een reguliere overwinning voor SSS. Dit keer eens geen set die boven de 30 punten eindigt in winst voor Papendal. Bij SSS haperde de diagonaalpositie volledig maar er waren genoeg goede passes om het middenspel veelvuldig scorend te krijgen.

Zaanstad moest diepgaan om Inter Rijswijk te verslaan. Op het spel stond de mogelijkheid om binnen de top6 te komen. Er werd strijd verwacht en die is er gekomen. Beide teams waren niet in staat om de zwaktes van de tegenstander volledig te benutten. Zaanstad stond in de 2e set met 24-21 achter waarop Rijswijk 3 maal de bal uitsloeg. De setpoints waren daarna echter niet aan Zaanstad besteed en Inter won de set. In de vierde set liep Zaanstad voorop maar kon het niet afmaken. Via de tiebreak bleef de winst bij de thuisploeg en die ging daarmee voorbij Zwolle de top6 in. Ook hier was het publiek de winnaar.

 Komende week is er een inhaalwedstrijd met Coniche Topvolleybal Zwolle – Abiant/Lycurgus. Het weekeinde brengt bekervolleybal, leuk vanwege de knock-outs. Komt dat zien!

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.