Ranglijst Topdivisie schuift dichter in elkaar

12 Nov 2017 - Magrietha Top

Afgelopen zaterdag ging het mis voor koploper Veracles en naaste belager Dynamo in de Topdivisie. Beide teams verloren hun wedstrijd. Dat betekent natuurlijk aan de andere kant ook een knappe sportieve prestatie van respectievelijk PDK en US. Ook VCN kon geen potten breken tegen Donitas en moest puntloos terug naar Capelle. Alterno II liet werkelijk geen spaan heel van Taurus, dat betekent weer een weekje zonder vijfsetter voor de ploeg uit Apeldoorn. VV Utrecht speelde wel een vijfsetter en trok aan het langste eind tegen de reserves van VC Sneek. Op zondag was er een spannende wedstrijd in De Veste in Borne, waar thuisploeg Apollo weer drie punten bij mocht schrijven. Orion sloot het weekend dus af in mineur.

Maar we beginnen bij Veracles tegen PDK. De koploper tegen de Rode lantaarn drager. Op papier misschien niet de meest interessante wedstrijd. Maar de dames uit Huizen verkochten hun huid heel erg duur en namen, onder leiding van een sterk verdelende Berculo, een 2-0 voorsprong. Daarna wist Veracles blokkerend iets meer controle te krijgen op de tempoballen waarmee de spelverdeelster haar aanvalster bediende. Serverend nam Veracles het initiatief over en wist op deze manier set 3 en 4 binnen te halen. Bij een stand van 10-5 in de vijfde set voor de koploper leek de strijd gestreden, maar PDK zette nog eenmaal aan en wist toch de overwinning in eigen huis te houden. Twee heel belangrijke punten rijker en een lantaarn armer.

Ondanks het verlies, blijft Veracles koploper. SV Dynamo ging in eigen hal pijnlijk onderuit tegen de selectie van US. We spraken Saskia Bos over de wedstrijd. "We speelden sterk als collectief en hadden veel servedruk. Het was een degelijke wedstrijd met mooie rally's en een lage foutenlast. In de tweede set blonk onze hoofdblok Izzy Kuhel uit met sterke aanvallende punten en ook een serveserie. De derde set werd boven de 20 besloten door de scheidsrechter, maar verder zijn we blij met deze teamprestatie." Deze overwinning brengt US op plek vier, Dynamo zakt naar plek zes op de ranglijst.

VCN kon lang over het verlies nadenken tijdens de terugreis vanuit Groningen. Zij kregen het niet voor elkaar om een set te pakken van de studenten van Donitas. Ottevanger van Donitas sprak van een leuke wedstrijd waarbij de passlinie van VCN zwaar onder druk stond. Blokkerend had de ploeg uit Groningen haar zaken goed voor elkaar, en als het blok de bal niet wist te keren stond de verdediging goed opgesteld. VCN heeft naar eigen zeggen nog wat last van het welbekende 'uitsyndroom'. Thuis is het zege naar zege, maar uit worden de punten toch behoorlijk lastiger bijgeschreven. Maar, voegt Ottevanger daaraan toe, wij gaven ze ook geen kans deze wedstrijd! Donitas gaat door de 3-0 overwinning VCN (dat wel een wedstrijd minder speelde) op de ranglijst voorbij.

Alterno 2 had er zin in zaterdag, gezien de weergegeven setstanden tegen Taurus. De reis naar Houten was de moeite zeker waard en na een ruim uur konden de kleedkamers alweer worden opgezocht. Taurus moet zich machteloos gevoeld hebben, gezien ze maar 15, 17 en 12 punten wisten te maken. Door deze overwinning stijgt Alterno 2 met stip naar plek 3 op de ranglijst en heeft Taurus de rode lantaarn overgenomen van PDK.

VV Utrecht had het heel erg zwaar tegen de Sneek 2, maar wist uiteindelijk toch de vijfde set overtuigend met 15-8 te winnen. Daarvoor gingen ze in de vierde set wel heel dicht langs het randje van de afgrond, want die werd nipt met 26-24 binnen gehaald. Twee punten dus voor VV Utrecht en slechts één punt naar Friesland. Sneek 2 dreigt de aansluiting met de nummer 9 wel een beetje te verliezen. Het gat bedraagt inmiddels vijf punten.

Die nummer 9 positie wordt ingenomen door de dames van Orion. Zij vochten een boeiend duel uit met Apollo 8, maar trokken toch drie sets aan het kortste eind. In Borne werd voor het eerst op zondag gespeeld door het vlaggenschip en dat is de dames blijkbaar uitstekend bevallen. De knappe overwinning op Orion werd beloond met een mooie tweede plek op de ranglijst.

En zo ziet die ranglijst er na dit weekend heel anders uit dan na vorige week. Een heel boeiend schouwspel is het zeker. Want de nummer 1 heeft slechts vier punten meer dan de nummer 9. Dit maakt dat we nu al uitkijken naar de volgende competitieronde!

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.