Alom veel werk aan de winkel

10 Nov 2017 - Door Redbad Strikwerda

Deze week maakt de duidelijkheid er in de eredivisie vrouwen niet beter op. Vorige week berichtte ik niet dus de resultaten van een paar rondes zijn opgenomen in deze editie. Wat wél duidelijk werd: Sliedrecht Sport neemt afstand van alle andere teams en vertoont vooralsnog meer kwaliteit dan de rest. In Friesland kan vc Sneek op kleine achterstand volgen, het team bevestigt de progressie van het vorige seizoen en dat is knap met een regioselectie die veel eigen jeugd de ruimte geeft.

De Sliedrechtse vrouwen ontvingen zaterdag Regio Zwolle Volleybal. Dit team is op zoek naar een plaats in de top6 en heeft als ambitie de top4 staan. Het is te loven dat men in Zwolle de volgende stap nastreeft. De wedstrijd zaterdag had weinig om het lijf. Als het wat spannend werd ging Zwolle de fout in en Sliedrecht Sport niet.

Het meest memorabele punt kwam op naam van Siska Hoekstra van Zwolle. Zij is de laatste weken belangrijk en laat zien meer variatie in haar aanvalsspel te leggen. Bij een ouderwets hard geslagen bal keerde het blok de bal, die kwam terug op haar hoofd en zo scoorde ze het punt alsnog. Bij Sliedrecht is Florien Reesink goed op dreef na een gebroken vorig seizoen. Verdedigend maakt ze indruk. Het midden is stabiel goed. De spelverdeling is een interessant item. Lisa Vossen en Ana Rekar wisselen elkaar af en zijn zowel qua spel als qua persoonlijkheid heel verschillend en daarmee complementair.

Voorlopig zal coach Matt van Wezel blijven afwisselen om gedurende het seizoen te zien of er een keuze gemaakt moet worden voor een vaste eerste spelverdeler. De thuisploeg kon energie sparen om in de drukke weken met CL erbij ook hard te kunnen blijven trainen. Van Wezel merkt dat er behoefte is aan meer weerstand in de eigen competitie en wacht dus met smart op een internationale tegenstander die duidelijk maakt wat er allemaal beter kan en moet.

Bij Regio Zwolle zit de klad erin. Al bij de start verspeelde het team punten aan de ploegen onderin. Topspeelster Ester de Vries is belangrijk maar niet topfit en voor de middensectie geldt hetzelfde. De beste serveerders, Manon Zeeboer en Maureen vd Woude, spelen tot nog toe geen rol van belang en moeten op hun kans wachten. In aanleg is er voldoende kwaliteit maar de komende weken zullen duidelijk maken of het team weerbaar genoeg is om de ambities waar te kunnen maken. Er zijn echter meer teams die wisselend niveau vertonen, vooral de hoge foutenlasten vallen op. Die foutenlast is meteen kenmerkend voor het niveau in het algemeen. Slechts Sliedrecht Sport en vc Sneek kunnen zich daaraan onttrekken. Voor alle andere teams is er nog veel werk te verrichten. Zolang men de eigen eredivisie als graadmeter neemt, verhullen de resultaten de inhoud. Een kijkje over de grens leert dat we op clubniveau, evenals bij de mannen, behoorlijk achterlopen op het internationale veld. Te weinig training, te weinig niveau en de buitenlandse speelsters die we hier zien zijn zeker niet allemaal van een kaliber dat ze helpen om het niveau te verhogen.

Andere teams die wisselend niveau vertonen zijn Coolen-Alterno, Springendal Set-Up '65 en Flynth FAST. Bij Alterno slagen ze er al jaren in om speelsters van Talentteam aan zich te binden. Daarmee krijgt het team continu goede, vaardige speelsters binnen. Met een 2e team in de topdivisie is de doorstroming in eigen club echter niet op orde dus men blijft afhankelijk van talent van elders. Dit jaar sloten Kirsten Wessels en Iris Scholten aan. Voorlopig maken zij niet de stap richting Nederlands team. In een onderling duel met TT Papendal konden zij zich niet onderscheiden van hun opvolgers die 2 jaar jonger zijn. Het team is matig in de passing en heeft daardoor ook een hoge foutenlast in de aanval. Teams als vc Weert en Talentteam Papendal toonden al aan dat wie redelijk serveert tegen de 'Groenen' een grote kans heeft om te winnen. Werk aan de passwinkel dus voor deze dames. Met de aanvalspower zit het namelijk wel goed.

Springendal Set-Up '65 wist van Regio Zwolle te winnen en versloeg ook Flynth FAST. Een opvallende rol is er voor Marleen van Benthem. Na een eerdere periode in het eerste team haakte zij af, met de gezusters Oude Luttikhuis kreeg zij geen kansen. Nu is zij echter weer terug, vertoont een tweede jeugd en blijkt verschil te kunnen maken. Met haar in de passlinie krijgt spelverdeler Inge Molendijk de kans om het goede middenspel te laten draaien.

Flynth FAST maakte tegen Set-Up zoveel fouten in de aanval en opslag dat er bijna 2 sets aan punten naar de andere kant gingen. Joëlle Vilé moet te veel doen en de stabiele middenas scoort meestal goed. Eerder in de week ging ook het duel met Eurosped al dik verloren. Met 2 uitduels tegen Regio Zwolle Volleybal en TT Papendal op de agenda zal men zich niet zeker voelen. Thuis is de sfeer altijd groots, maar de druk op de komende duels is voelbaar.

Eurosped had een valse start van het seizoen en verloor Judith Kamphuis met een blessure. De aanjager is op vele vlakken van belang voor het team. Nu zij weer terug is heeft het team een goede driehoek staan met de uitstekende Rochelle Wopereis (wie gaat haar de stap naar het buitenland laten maken?) en Carmen Oude Luttikhuis. In elke linie een kwaliteitsspeler die de taken op orde heeft. Met duels tegen Nering Bogel vc Weert en Peelpush te gaan in de eerste competitiehelft lijkt het team een sprong te gaan maken en daarmee de hele middenmoot schrik aan te jagen. Het verliespunt tegen TT Papendal was volledig onnodig en suf, de ploeg was veel beter maar had 2x in een set de zaken net niet voor elkaar. De stap naar Vroomshoop lijkt een goede te zijn geweest. De sfeer in een kleinere hal met publiek dichterbij het veld is toegenomen. Wie weet is er dan uiteindelijk de mogelijkheid om te bouwen aan een topteam dat nog jaren jonge speelsters de kans geeft om stappen te maken.

Onderin maken Talentteam Papendal, Nering Bogel vc Weert en Peelpush bijna wekelijks duidelijk dat ze niet voor spek en bonen meedoen. Weert had natuurlijk moeten winnen van Alterno en Papendal versloeg datzelfde Alterno al. En bij het sympathieke Peelpush zijn ze steeds weer in staat om van niets iets te maken. Alle middenmoters gaan met de bibbers in de benen naar Meijel toe. De achterstand op de ranglijst van deze 3 teams is echter al aanzienlijk en de top6 lijkt lastig haalbaar.

In de komende ronde zal Sneek de Zwolse vrouwen ontvangen, alle hens aan dek voor Set-Up uit bij Talentteam, vc Weert wil Eurosped verrassen en Peelpush geeft alvast vooraf de bibbers aan Alterno.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.