Abiant Lycurgus moet hopen op een mirakel

08 Nov 2017
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De eerste slag is verloren, maar de oorlog nog niet. Bij hun missie om de groepsfase van de Europese Champions League te bereiken moet Abiant Lycurgus zondag alleen boven zichzelf uit zien te stijgen. De nederlaag in vier sets – woensdagavond voor eigen publiek tegen Maaseik – zal met een uiterste krachtsinspanning moet worden weggepoest. Alleen bij een 3-0 of 3-1 overwinning voor de Groningers kan een beslissende golden set uitkomst brengen.

Na een wat nerveuze eerste set – met een slecht serviceniveau – ging het lange tijd goed met de thuisploeg in het sfeervolle Alfa College. Maar Maaseik liet vervolgens zien over de nodige ervaring en klasse te beschikken. Dat dded ook Just Donkers, de Nederlandse libero van Maaseik die vorig seizoen nog in Groningen speelde. Hij was vaak het mikpunt van de opslag van Lycurgus maar hield zich goed staande.

Toch was er lang uitzicht op een beslissende vijfde set. Maar bij 17-13 voor de thuisploeg maakten de Belgen uit het niets een serie van zes punten. Ook toptalent Stijn van Schie, die tot op dat moment een prima wedstrijd speelde, kwam niet meer langs het vijandelijke blok: 19-25 25-22 17-25 22-25.

Taaij had gekozen voor Wytze Kooistra op het midden en Van Schie als diagonaalspeler. Auke van de Kamp en Frits van Gestel waren nagenoeg de hele wedstrijd de passer-lopers. Aan de andere kant van het net stond vooral diagonaalspeler Jolan Cox zijn mannetje (21 punten) en zorgde de Nederlandse allrounder Jelte Maan voor stabiliteit.

De Belgische topclub heeft zondag dus twee sets nodig om de klus te klaren, maar de verhoudingen zijn niet dusdanig dat een stunt van Lycurgus onmogelijk is. Aan die gedachte zullen de Groningers zich moeten vastklampen.

 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.