Celeste Plak leidt Novara naar eerste Supercup ooit

01 Nov 2017 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De eerste prijs van dit seizoen bij de Italiaanse dames gaat naar Igor Gorgonzola Novara. Een 2-1 achterstand in sets werd omgebogen naar winst via 16-14 in de vijfde set. Het is voor Novara de eerste keer in de geschiedenis dat de club de 'Supercoppa' wint. 

De Oranje dames stonden meteen tegenover elkaar, want zowel de Kruijf als Plak begonnen in de basis. Bij beide teams zijn er geen verrassingen in de basis, zoals verwacht neemt Bricio de plek van Megan Hodge-Easy over. Het is Novara wat als eerste een kleine voorsprong pakt en die langzaam uitbreidt. Met wissels probeert Conegliano het tij te keren, Samanta Fabris maakt haar eerste minuten van het seizoen, maar het mag niet baten. Celeste Plak scoort de laatste twee punten van de set en zet haar team daarmee op een 1-0 voorsprong. 

Conegliano neemt initiatief over
De tweede set gaat lang gelijk op, maar het is Novara die het eerst op setpoint komt. Toch is het Conegliano dat uiteindelijk met 25-27 de set pakt. De setwinst geeft de ploeg van Robin de Kruijf meer zelfvertrouwen en speelt makkelijker. Via scores van onder andere Nicoletti, de Kruijf en Fabris wordt het een steeds ruimere voorsprong. Aan de hand van Plak komt de thuisploeg nog iets terug, maar met 22-25 gaat de set naar Conegliano. 

Plak en Enright bezorgen Novara overwinning
In set vier lijkt het er lang op dat de overwinning naar Conegliano gaat. Een voorsprong van 4 punten is bij de big points echter weer verdwenen Stephanie Enright, die in set 3 is ingevallen voor Francesca Piccinini, en Plak nemen hun ploeg bij de hand met aanvallende scores en op het derde setpoint is het raak voor Novara dat er een vijfde set uit sleept. 

Beide teams zetten nog één keer alles in om die eerste prijs te pakken. Het wordt een spannend slot waarbij op 15-14 Enright, die daarna ook tot MVP gekroond werd, het beslissende punt voor Novara binnenslaat. 

Nederlandse speelsters belangrijk
Ook in deze wedstrijd wordt het weer duidelijk hoe goed de Nederlandse dames zijn met twee topspeelsters als de Kruijf en Plak. Beiden zijn erg belangrijk voor hun teams, Celeste Plak werd vanavond topscoorster met maar liefst 26 punten en ook Robin de Kruijf was van waarde voor haar ploeg met 14 punten waarvan 5 killblocks. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.