Liefst 12 Nederlandse speelsters in de Bundesliga

12 Oct 2017 - Van onze correspondent
@RHF-Pim Waslander, @DVL-Stephan Rossteuscher

Maar liefst 12 Nederlandse speelsters, eentje meer dan vorig jaar, en drie coaches, ook eentje meer, beginnen komend weekeinde aan een nieuw seizoen in de Duitse Bundesliga.

De competitie van de oosterburen is al jarenlang een geliefde plek voor volleybalsters die eens verder willen kijken dan de eredivisie. Dit seizoen zijn dat er dus maar liefst 12, in een competitie waarin het stikt van de buitenlandse vrouwen. Van de in totaal 115 speelsters komen er slechts 47 uit Duitsland. In totaal zijn liefst 23 nationaliteiten vertegenwoordigd in de Bundesliga. De VS zijn het best vertegenwoordigd, met 15 vrouwen, drie meer dus dan nummer twee Nederland.

Aachen
De meeste Nederlandse speelsters zijn, net als vorig jaar, te vinden in Aachen. Waren het er (de tweede helft van) vorig seizoen nog 6, nu zijn er nog 5. De middens Jeanine Stoeten en Tessa Polder, passer/loper Nicole Oude Luttikhuis en libero Kirsten Knip zijn de blijvers, setter Britt Bongaerts keerde terug in Aachen na een voor haar teleurstellend seizoen in Münster.
Twee vertrekkers uit Aachen, passer/loper Nika Daalderop en spelverdeelster Femke Stoltenborg, verhuisden binnen de Duitse grenzen. Ze zorgden ervoor dat het aantal Hollandse speelsters bij bekerwinnaar Stuttgart van 2 naar 3 ging. Ze voegen zich bij diagonaal Deborah van Daelen en compenseren ruimschoots het vertrek van Kim Renkema, die sportief directeur werd bij de club.

Dresden
Twee Nederlandse speelsters zijn terug te vinden bij Dresdner SC. Naast vaste waarde libero Myrthe Schoot, kwam passer/loper Marrit Jasper na een goed buitenlands debuut over van VfB Suhl.
De twee eenlingen zijn te vinden bij Rote Raben Vilsbiburg en USC Münster. Midspeelster Marlies Wagendorp bleef Vilsbiburg trouw, bij Münster is het enige nieuwe Nederlandse gezicht in de Bundesliga te zien. Middenblokkeerder Juliët Lohuis maakte de overstap van Alterno voor haar eerste buitenlandse avontuur.

Coaches
Bij Münster, dat met 11 nieuwe gezichten een complete metamorfose onderging, is ook de nieuwe Nederlandse coach te vinden. Teun Buijs is echter allesbehalve een onbekende in de Bundesliga. Hij was er eerder twee seizoenen succesvol bij Schweriner SC. Hij voegt zich bij twee andere Nederlandse hoofdcoaches, Han Abbing (Suhl) en Saskia van Hintum (Aachen).
De competitie-opzet in Duitsland is iets gewijzigd. Het systeem met pre-play-offs, waarbij de nummers 7 tot en met 10 moesten spelen om twee plekken in de play-offs, is verlaten. De eerste 8 plaatsen zich direct voor de play-offs. Net als in Nederland bemoeit het opleidingsteam van de Duitse bond, VC Olympia Berlin, zich als elfde ploeg wel met de eindstand in de reguliere competitie, maar zal niet aantreden in de play-offs.
Overigens ontbreekt er voor het eerst sinds 2010 een Duitse ploeg in de Champions League. Kampioen Schwerin en nummer twee Stuttgart durfden het om financiële redenen niet aan, nummer drie Dresden wilde wel aan de kwalificatie deelnemen maar mocht niet van de CEV. Alle drie teams schreven zich in voor CEV-cup.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.