Door het oog van Strikwerda

11 Oct 2017
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Dit seizoen geeft Redbad Strikwerda, de markante trainer van Seesing Personeel Orion, iedere week op Volleybalkrant zijn visie op de afgelopen speelronde. Dit simpelweg omdat hij vindt dat de Eredivisie wel wat extra publiciteit kan gebruiken. Zijn verhaal kan - zoals dit keer - gaan over het hoogste niveau bij de mannen. Maar de trainer die vorig jaar de dames in Zwolle onder zijn hoede had, zal de vrouwen ook niet vergeten. Vandaag aflevering 1. Prikkelend, leuk en informatief.

De eredivisie bij de mannen werd geopend met het duel tussen Talentteam en Seesing Personeel Orion. De jonge aanwas werd hartelijk welkom geheten in de eredivisie door het sterk serverende Orion. De rechtsachter positie van Papendal werd met floaters bestookt en daar kwam het team niet goed uit. Volgens de trainer van Orion lag het mooiste moment van de wedstrijd bij de kleedkamersessie voorafgaand aan de match. De mentale vorming van één van zijn jonge spelers kreeg daar mede gestalte, volgens de coach met het doel om zijn speler iets mee te geven waar hij de rest van zijn volleybal loopbaan zijn voordeel mee kan doen.

In Houten ging het voorafgaand en achteraf vooral over het duel tussen vader en zoon Gras. Leuke ditjes en datjes die echter totaal onbelangrijk zijn en afleiden van waar het echt om gaat namelijk een goed niveau neerzetten, het publiek vermaken en om de punten spelen. Taurus verspeelde jammerlijk een punt want het was zowel in de side-out als de rally oppermachtig. Echter 9 aanvalsfouten deden de 4e set verloren doen gaan. Bij Inter Rijswijk was het passerloper duo Gras-v.d. Ham een last voor het team met een aanvalsrendement van slechts 7%. Je vraagt je af wat de spelverdeler zover bracht dat hij hen steeds weer aanspeelde.

De ontmoeting in het 'Theater van de sport' in Zwolle tussen Coniche Topvolleybal en Advisie/SSS leek op voorhand een interessante. SSS bakte er echter helemaal niets van. Freek Michel eindigde in het negatief qua punten. Libero Jasper Rietman, die in het verleden voor Zwolle zijn debuut in de eredivisie maakte tegen uitgerekend zijn huidige club, werd door de thuisploeg veelvuldig aangeserveerd en had het er lastig mee. Advisie/SSS zelf serveerde als amateurs. In de 2e en 3e set was de helft van de opslagen direct fout.

Bij Coniche zal nieuwkomer Erwin Enter gedacht hebben dat de stap van het niveau Donitas naar de eredivisie niet zo groot is en waarom hij dat niet eerder gedaan had. Jelle Hilarius was ouderwets op dreef en timmerde er vrolijk op los.

In Groningen had Abiant/Lycurgus geen enkele moeite met Vallei Volleybal Prins. De Groningers hebben een sterke selectie en de ploeg uit Ede moet met vele nieuwelingen vrijwel opnieuw beginnen. Een ongelijke en oneerlijke strijd maar Ivo Martinovic zal ook dit jaar met zijn staf het team al zijn onuitputtelijke energie geven.

Het duel dat extra aandacht verdient is Zaanstad-Draisma Dynamo. De Zaanse ploeg is na een goed jaar gepromoveerd en gaat het beter aanpakken dan in het verleden. De sympathieke trainer Vincent Pirovano liet weten dat er flinke stappen zijn gemaakt in de organisatie. De muziek was top, de courtcrew werd goed begeleid en er kwam behoorlijk wat publiek ondanks het gegeven dat de rest vd vereniging uitwedstrijden speelde. En de regionale tv was erbij om verslag te doen. Kijk, zo zien we het graag, hulde voor deze veelbelovende start.

De NeVoBo zou er goed aan doen om de eredivisie uit te breiden met meer teams zodat Zaanstad de tijd krijgt zich als club verder te ontwikkelen.

In het spel is er nog wel wat te doen. De passing, voorheen ijzersterk, is kwetsbaar door veranderingen in de selectie. De opslag legde veel te weinig druk op tegenstander Dynamo. Lars de Boer had het aanvallend uitstekend voor elkaar en speelde qua niveau gelijk op met de semiprofs uit Apeldoorn.

Minpunt is de bloederige blessure die Marijn van Gool al vroeg in de wedstrijd opliep. Hij heeft een scheuring tussen de vingers die met 5 hechtingen behandeld moest worden. Ter vervanging moest Pirovano een middenman in heren3 shoppen, volgens hem laat het budget van Zaanstad nu even geen ruimte om Noren en Canadezen in te huren. Dit soort humoristische opmerkingen kan het team gebruiken want het zal een zwaar jaar worden. De ploeg gaat zich het hele jaar richten op groei en ontwikkeling en dat is het beste wat je kunt doen.

Komend weekeinde is het gelijk alle hens aan dek voor Zaanstad om Talentteam er onder te houden en belangrijke punten te verzamelen. Het duel tussen Inter Rijswijk en Coniche Topvolleybal Zwolle lijkt het leukste te worden aangezien beide ploegen van een vergelijkbaar niveau zijn. Volgende week meer.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.