Test met nieuw systeem in volle gang

18 Sep 2017
(©FiVB)

Het WK voor vrouwenteams onder 23 jaar in het Sloveense Ljubljana was in meerdere opzichten bijzonder.  De topvier (Turkije, Slovenië, Bulgarije en de Dominicaanse Republiek) bestond niet uit de traditionele toplanden. En de uitslagen van finale en de strijd om het brons waren 4-0 en 4-2. Hoe zit dat nu weer?

Bij dit kampioenschap werd, net als bij WK < 23 voor mannen, het systeem getest waarbij wordt gespeeld om vier gewonnen sets tot de 15 punten. Bij de poulewedstrijden leverde een 4-0 of 4-1 overwinning drie punten op en bij 4-2 of 4-3 waren er twee punten voor de winnaar en 1 punt voor de verliezer.

Volgens de wereldvolleybalbond (FIVB) kan dit systeem de tijdsduur van de wedstrijden verkorten en de spanning verhogen. Er zijn geen technische time-outs, maar ‘gewoon’ twee time-outs van 30 seconden per team. Er is in dit systeem slechts twee minuten pauze tussen de sets en er wordt pas na de tweede, de vierde (en eventueel de vijfde , zesde en zevende) set van kant gewisseld.

Een gemiddelde wedstrijd duurde bij de WK < 23 voor mannen 1 uur en 17 minuten.

Hierbij nog wat gegevens over de eerste test.

Aantal wedstrijden: 38

4 sets: 14 (37%)
5 sets: 10 (26%)
6 sets: 7 (18%)
7 sets: 7 (18%)
Kortste set: 9 minuten (5 keer)
Langste set set: 34 minuten.
Kortste wedstrijd: 43 minutes
Langste wedstrijd: 2 uur
Gemiddelde lengte set: 15 minuten
Gemiddelde lengte wedstrijd: 1 uur en  17 minuten.

De beide toernooien zullen bij de FIVB uitvoerig worden geëvalueerd. Daarna wordt besloten wat er verder zal gebeuren. Op de site van de wereldvolleybalbond wordt geschreven over: ‘een ontwikkeling die net zo revolutionair kan worden dan de invoering van het rally-point-systeem in de jaren negentig.’

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.