Oranje kan niet doordrukken tegen Italië

19 Aug 2017 - door Henrieke Hahn
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Oranje mannen hebben hun oefencampagne voor het EK met een nederlaag afgesloten. Grootmacht Italië was ook in de tweede wedstrijd van de Gelderland Cup te sterk, al was het verschil kleiner dan vrijdagavond.

Gido Vermeulen startte zaterdagmiddag in Apeldoorn met vrijwel dezelfde basis als vrijdagavond. Alleen Nimir Abdelaziz nam de diagonaalpositie over van Kay van Dijk. 

Oranje kon in het begin van de openingsset bijblijven, maar Italië liep halverwege de set weg (11-16). Op de service van Andringa kwam Nederland echter weer terug in de set en Diefenbach tekende met twee punten op rij voor de 17-17. Het lukte Oranje niet om op voorsprong te komen en op 23-24 was een Nederlandse fout genoeg om de set in het voordeel van Italië te beslissen. 

Ondertussen was Jeroen Rauwerdink binnen de lijnen gekomen en hij bleef ook aan het begin van de tweede doorgang staan. Onder leiding van Nimir Abdelaziz nam Oranje een riante voorsprong tegen de vice-olympisch kampioen (9-4). Vanaf dat moment slopen er langzaam weer foutjes in de Nederlandse ploeg, waar de Azzurri dankbaar van profiteerde. Op 14-13 was er weinig meer over van de Nederlandse voorsprong.

Op 16-18 hadden de Italianen de leiding zelfs weer overgenomen en Nederland moest een inhaalslag maken. Die inhaalslag bleef helaas uit en boven de twintig punten zette de ploeg van Blengini een eindsprint in: 21-25.

De Oranje mannen hadden in de derde doorgang meer moeite om Italië bij te blijven. Een Italiaanse voorsprong bleef in stand en ondanks diverse wisselpogingen kon ook Vermeulen de rollen niet meer omdraaien. Met 19-25 ging ook het tweede duel in de Gelderland Cup naar Italië.

Net als vrijdagavond speelden de twee teams nog wel een vierde set, waardoor de wisselspelers aan beide kanten speelminuten konden maken. Tot halverwege de set gingen de teams gelijk op, maar daarna vonden de Oranje mannen het genoeg. Onder meer killblocks van Van de Kamp en Keemink betekenden een 22-15 voorsprong, waarna Ter Maat met een ace de 23-15 op het scorebord zette. Een foute aanval van Italië bracht even later de setwinst voor Nederland: 25-16.

Oranje kan zich nu na een oefenperiode met duels tegen Spanje, Estland en Italië op gaan maken voor de openingswedstrijd op het EK. Op vrijdag 25 augustus starten de Lange Mannen om 17.30 uur tegen Turkije. 

Op Volleybalkrant.nl leest u de komende dagen meer over mogelijke livestreams en u kunt uiteraard ook hier de ontwikkelingen volgen over Oranje mannen op het EK.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.