WKK-tegenstanders Oranje: Griekenland

18 May 2017 - Coen Kaaij
Tzourits (2) belangrijkste speler bij Griekenland (©CEV)

Nog vijf nachtjes slapen en dan speelt Nederland zijn eerste wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi tegen Luxemburg. Wij stellen de tegenstanders aan je voor en vandaag is het de beurt aan Griekenland. Op 25 mei speelt Nederland tegen de Grieken in Koog aan de Zaan.

Griekenland is de nummer 18 van de Europese lijst, acht plaatsen onder Nederland. Het laatste WK waar Nederland aanwezig was, was ook de laatste keer dat Griekenland nog een WK-eindronde wist te bereiken. In Argentinië 2002 zaten Oranje en de Grieken bij elkaar in de poule, Nederland won met 3-0 en werd groepswinnaar. Griekenland werd tweede. Nederland werd uiteindelijk gedeeld negende, de Grieken zevende.

De laatste keer dat beide teams tegenover elkaar stonden was in 2011 in de European League. Nederland won alle vier de onderlinge ontmoetingen. Net als Nederland speelde Griekenland gisteren een oefenwedstrijd, ze verloren met 3-0 van Tunesië (24e ter wereld, Griekenland is 35e). Griekenland heeft zich niet geplaatst voor het EK, in de laatste ronde werd het uitgeschakeld door Spanje.

Topspelers
Het grootste deel van de Grieken speelt in de eigen competitie, waar het er soms hard aan toe kan gaan. P.A.O.K. Thessaloniki en Olympiakos Piraeus zijn met ieder vijf spelers hofleverancier. Beide teams kwamen Europees uit, P.A.O.K. werd negende en Olympiakos zeventiende in de CEV Cup.

De grootste man is Mitar Djuric (Griekse naam Dimitris Tzourits), de geboren Bosniër speelt bij Verona in Italië en scoort daar op de diagonaal gemiddeld bijna zestien punten per wedstrijd. Bij Friedrichshafen in Duitsland speelt Thanasis Protopsaltis, hij speelde in de Champions League en werd tweede in Duitsland na verlies tegen het Berlin Volleys van Wouter ter Maat in de finale.

Raphael Koumendakis werd met zijn Cuprum Lubin zesde in de Poolse Plus Liga en Giorgos Petreas speelde bij het Franse Ajaccio niet onverdienstelijk. Hij eindigde als vijftiende op de ranglijst van middenspelers. Jasper Diefenbach werd daar tweede, Thomas Koelewijn zesde.

Kaarten
Nederland speelt op donderdag 25 mei om 20.00 uur tegen Griekenland in topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. Ga voor kaarten naar volleybal.nl/tickets

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.

TOPPERS VAN DE WEEK

Seesing Personeel Orion - Lycurgus 

zat 21 APR 20.30 uur