Van Iersel: ,,Spelers zouden in opstand komen''

18 May 2017 - door Henrieke Hahn
(©FiVB)

Vijf Nederlandse beachvolleybalduo’s starten vandaag aan het hoofdtoernooi in Rio de Janeiro. De teams krijgen in Brazilië voor het eerst te maken met een nieuw soort wedstrijdschema. ,,We hebben dit ingevoerd voor de spelers en speelsters’’, vertelt Joep van Iersel. 

De afgelopen seizoenen startten alle toernooien met een poulefase. Dat is dit seizoen anders, vertelt FIVB Technical Supervisor Joep van Iersel. ,,Vaak waren de derde poulewedstrijden niet meer van belang. Organisatoren moesten veel wedstrijden inplannen, maar die werden vervolgens om des keizers baard gespeeld.’’

De FIVB besloot het roer om te gooien en voerde de single elimination weer in bij enkele toernooien. De invoer van dit systeem had echter een negatief gevolg voor de beachvolleybalduo’s; je kon na één verloren wedstrijd weer je spullen pakken.

,,We begrepen dat de spelers en speelsters in Rio in opstand zouden komen tegen dit systeem. Daarom hebben we de afgelopen weken druk gezocht naar een oplossing.’’ Die oplossing kwam in de vorm van een Braziliaans systeem, waarbij iedereen in ieder geval twee duels in het hoofdtoernooi speelt. 

De nieuwe poulefase

Van Iersel vervolgt: ,,Er wordt wel gespeeld met een poulefase, maar niet alle wedstrijden uit de poule worden gespeeld.'' De poulefase ziet er als volgt uit:

  • Wedstrijd tussen de nr 1. en nr. 4
  • Wedstrijd tussen de nr 2. en nr 3.
  • Winnaars tegen elkaar
  • Verliezers tegen elkaar 

Na deze vier pouleduels is het altijd duidelijk wie er op plek 1,2,3 en 4 eindigen.

Vervolg hoofdtoernooi

Het vervolg van het toernooi is hetzelfde als altijd. De poulewinnaar gaat direct door naar de achtste finales, terwijl de nummers 2 en 3 een tussenronde spelen. De nummer 4 in de poule is uitgeschakeld, maar heeft dan in ieder geval 2 wedstrijden gespeeld.

Volle dagen in Den Haag

Dit nieuwe systeem wordt niet alleen in Rio de Janeiro gehanteerd, maar ingevoerd bij alle 3- en 4-sterren toernooien. ,,Ook in Den Haag gaan we dit systeem invoeren. Dit betekent dat het aantal wedstrijden in het hoofdtoernooi van 32 naar 56 gaat. De organisator in Moskou kan een veld bijleggen voor die extra wedstrijden, maar in Den Haag gaat dat niet. We krijgen te maken met immens volle dagen, waar de eerste wedstrijd begint om 8.00 uur ’s ochtends en de laatste wedstrijd gepland staat om 22.30 uur. Dit vraagt veel van ballenkinderen, lijnrechters en scheidsrechters. Maar, het is allemaal voor de spelers en speelsters.’’

Het hoofdtoernooi in Rio de Janeiro gaat vandaag van start, met veel Nederlandse inbreng. Vijf Oranje teams komen in actie tijdens hun eerste pouleduel.


 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.

TOPPERS VAN DE WEEK

Seesing Personeel Orion - Lycurgus 

zat 21 APR 20.30 uur