Lycurgus en Orion gaan op herhaling

22 Apr 2017 - Coen Kaaij
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Net als vorig jaar zal de finale in de play-offs om het landskampioenschap gaan tussen Abiant Lycurgus en Seesing Personeel Orion. In een zeer spannende wedstrijd wist Lycurgus de benodigde twee sets direct binnen te halen en Orion won thuis met 3-1 van SSS en verzekerde zich daarmee van een plek in de finale.

Coach Arjan Taaij van Lycurgus had van de kersverse Oranjeklanten alleen libero Jusr Dronkers een plekje in de basis, Auke van de Kamp, Niels de Vries en Stijn van Schie begonnen op de bank. Bij Dynamo stond Wessel Blom als enige geselecteerde binnen de lijnen, spelverdeler Wessel Keemink mocht plaatsnemen in de warming-up ruimte. 

In Apeldoorn kende de Groningers de beste start, ze namen een voorsprong van vier punten. Met zeven scores uit acht pogingen was Wytze Kooistra met recht de aanvoerder van zijn team. Ook de pasgetrouwde Mikelis Berzins had een groot aandeel in de openingsset met vier punten. Aan Dynamo-kant liep het niet goed wat resulteerde in een wissel voor Nico Manenschijn, hij scoorde slechts twee keer uit elf kansen. Met Michiel van Dorsten binnen de lijnen ging het een stuk beter, maar Dynamo kon niet verhoeden dat Lycurgus toch de eerste set pakte. Een enorm lange rally op setpoint werd uiteindelijk door een killblock van Nick Olson in het voordeel van de Groningers beslist: 23-25.

De tweede set begon Dynamo beter, nam een voorsprong van drie punten. Halverwege de set waren de mannen van Bas Hellinga het lichte voordeel kwijt en stond het 12-12. Met Wytze Kooistra sterk aan service kon Lycurgus een klein gat slaan, 15-17. Dat voordeel hielden ze tot het eerste setpoint vast, 22-24. Nadat Dynamo een punt terugkwam, zette Hellinga middels een dubbele wissel Wessel Keemink en Nice Manenschijn in het veld. Keemink kon op zijn service de stand gelijktrekken. Toen in de rally daarna een verdedigde bal niet meer haalbaar was voor de spelverdeler kwam Lycurgus op een tweede setpoint, wat tevens een punt voor het bereiken van de finale was. De voor de service ingebrachte Stijn van Schie deed wat van hem werd verwacht, serveerde via de netband en Dynamo was niet bij machte de bal over het net te krijgen: 24-26.

Bij de 0-2 stand voor Lycurgus was het lot van Dynamo bezegeld, net als vorig jaar strandt de Apeldoornse ploeg in de halve finales. Ze mogen zich gaan opmaken voor een ontmoeting met Advisie/SSS om de derde en vierde plaats. (Tekst gaat verder onder de tweet).

 

Lycurgus won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 nadat Dynamo in de derde set nog met 25-21 wist te winnen. Met 18-25 sloten de Groningers toch winnend af. Ze treffen in de finale nu Seesing Personeel Orion dat in eigen huis SSS met 3-1 versloeg.

Met een 3-2 overwinning op zak uit de eerste wedstrijd ging Orion voortvarend van start. Zoals gewoonlijk speelde spelverdeler Stijn Held veel van zijn ballen over Joris Marcelis, maar die had het vizier niet op scherp staan. De punten kwamen van Pim Kamps, hij maakte vijf punten in de openingsset. Bij SSS kon spelverdeler Michiel van der Beek al zijn aanvallers aanspelen, maar lukte het geen van allen om boven de vijftig procent in de aanval te komen. Orion won derhalve ook met 25-22.

In de tweede set was het verschil een stuk duidelijker, nu waren het de killblocks van Dik Heusinkveld en de passende kwaliteiten van Erik van der Schaaf en Pim Kamps die Orion het voordeel gaven. Gestaag bouwde Orion aan zijn voorsprong en won het de set met 25-19. 

SSS zou alleen SSS niet zijn als het zich in de derde set zou oprichten. Aan de hand van Nick Beckers kwamen de Barnevelders terug in de wedstrijd. Zoals zaker dit seizoen vonden ze een vaatje om uit te tappen en brachten het verschil weer terug tot één set met 24-26. 

Een zeer close en spannende vierde set bracht uiteindelijk de finaleplaats aan Orion. Joris Marcelis was op stoom gekomen en kon uiteindelijk met 22 punten toch de titel MVP mee naar huis nemen. Drie aces en twee blokpunten vergezelden zijn zeventien aanvallende scores. Orion won met 25-23 en kan zich gaan prepareren voor een reis naar Groningen op zondag 30 april. In MartiniPlaza zal de eerste wedstrijd om de landstitel gespeeld worden.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.