Vier nieuwelingen bij selectie Oranje

20 Apr 2017 - Coen Kaaij
Martinez Gion (5), Stijn van Schie en Wessel Blom (14), Stijn Held (3) (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De longlist van 22 spelers die bondscoach Gido Vermeulen bekend heeft gemaakt bevat vier spelers zonder interlandervaring. Ook zijn er acht spelers opgenomen uit de Nederlandse eredivisie. Gijs Jorna en Nimir Abdelaziz keren terug in de voorlopige selectie.

Afgelopen dinsdag is bondscoach Gido Vermeulen gestart met trainen in Papendal met een deel van de selectie van 22 spelers die gedurende de zomer kunnen worden ingezet. Als alle internationals hun verplichtingen bij hun clubs hebben vervuld, zullen zij aansluiten.

De vier spelers zonder interlandervaring zijn Wessel Blom, Stijn Held, Stijn van Schie en Ramon Martinez Gion. Blom, Held en Van Schie spelen in de Nederlandse eredivisie, Martinez Gion speelt in Turkije bij Palandöken Belediyesi dat op het tweede niveau uitkomt. In Nederland speelde Martinez Gion bij onder andere Omniworld en Landstede Zwolle. Stijn van Schie traint mee als passer/loper in tegenstelling tot de diagonaalpositie die hij bij Lycurgus vervult.

Gijs Jorna keert terug op de longlist als libero, terwijl hij in Frankrijk bij Chaumont als passer/loper speelt. Nimir Abdelaziz is ook weer bij de selectie, hij is een van de vier diagonaalspelers die door Vermeulen zijn opgeroepen. Voorheen kwam hij als spelverdeler uit voor Oranje.

Nederlandse eredivisie
Uit de nationale eredivisie komen acht spelers naar Papendal om de eerste trainingen mee te doen. Naast de al genoemde spelers zijn dat Wessel Keemink (Dynamo), Auke van de Kamp, Niels de Vries, Just Dronkers (Lycurgus), Fabian Plak (Talent Team).

In vergelijking met vorige zomer zijn Ewoud Gommans, Floris van Rekom en Maarten van Garderen er niet bij. Gommans en Van Rekom kampen nog met een blessure, ze maken later deze zomer nog kans om aan te sluiten. Maarten van Garderen maakte eerder dit jaar bekend met Christiaan Varenhort te gaan beachvolleyballen.

Drie doelen
Oranje heeft deze zomer drie belangrijke doelen gesteld: het WK-kwalificatietoernooi in eigen land, de World League (drie poulewedstrijden in Den Haag) en het Europees Kampioenschap in Polen. Het WK-kwalificatietoernooi wordt in Koog aan de Zaan en Apeldoorn gespeeld van 23 tot en met 28 mei. De World League doet Nederland aan van 15 tot en met 18 juni. Het EK wordt gespeeld van 23 augustus tot en met 3 september.

Volledige selectie:

Spelverdelers:
Daan van Haarlem (Kladno, Tsjechië)
Wessel Keemink (Draisma Dynamo)
Stijn Held (Seesing Personeel Orion)

Passer/lopers:
Thijs ter Horst (Daejeon Samsung Bluefangs, Zuid-Korea)
Auke van de Kamp (Abiant Lycurgus)
Wessel Blom (Draisma Dynamo)
Jeroen Rauwerdink (Ziraat Bankasi, Turkije)
Robbert Andringa (Poitiers, Frankrijk)
Stijn van Schie (Abiant Lycurgus)
Ramon Martinez Gion (Palandöken Belediyesi, Turkije)

Middens:
Jasper Diefenbach (Nantes, volgend jaar Tours, Frankrijk)
Fabian Plak (Talent Team Papendal)
Niels de Vries (Abiant Lycurgus)
Thomas Koelewijn (Montpellier)
Michaël Parkinson (Lindemans Aalst)

Diagonaal:
Robin Overbeeke (Nantes, Frankrijk)
Kay van Dijk (Ziraat Bankasi, Turkije)
Nimir Abdelaziz (Poitiers, Frankrijk. Volgend seizoen Milano, Italië)
Wouter ter Maat (Berlin Recycling Volleys, Duitsland)

Libero:
Dirk Sparidans (Kladno, Tsjechië)
Gijs Jorna (Chaumont, Frankrijk)
Just Dronkers (Abiant Lycurgus) 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.